FREE HUG

HAJDE DA SE MAZIMO: Evo zašto su zagrljaji ponekad bolji od seksa

Lena Ivanović
22.12.2023.

Svejedno je li riječ o plišanom medvjediću ili fatalnom frajeru, činjenica je da nam svima treba dobra doza dodira. I to svaki dan!

Frendica i ja smo dobile poklon masažu i igrom slučaja mjesto jedna pored druge. No prije nego što su nas maseri uzeli pod ruke, Sanja, profesionalna sportašica im objašnjava da ima povredu kralježnice pa slobodno mogu preskočiti leđa i ikakve zahvate na vratu. Ja šutim i mislim si kako će mi pasati dodir tog zgodnog frajera s repićem na vrhu glave, a koji malo podsjeća na kakvog plemenitog samuraja. I tek što me samuraj čvrsto primi za listove, a ja ga ispod glasa zamolim može li malo lakše. Da stvar bude bolja, stvar se pogoršava, jer gdje god me maser primi tim divno oblikovanim rukama, mene nešto štrecne pa na kraju stisnem zube i kažem – ‘Ma znate što, preskočite vi slobodno i moja leđa.’

A možete me samo gladiti po kosi i govoriti ‘Volim te’?

‘Gospodična je isto profesionalna sportašica’, čujem njegovo pitanje. ‘Zapravo ne, samo sam danas nezgodno podigla ruke da napravim konjski rep. I nešto me… Pa kako da to kažem – štrecnulo.’ Ostatak masaže provela sam stišćući zube i ne želeći ispasti baš takva cvilidreta koja svako malo repa ‘Ej, lakše, malo buraz!’ Iako, da sam bila dovoljna hrabra uzela bih i ja nevidljivi mač i prerezala čvor na svom jeziku te na sav glas izrekla svoju tajnu želju – ‘A jel me možete samo gladiti po kosi i govoriti nježno – volim te!’

Idemo na ‘cuddle party’

Ok, taj dio s masažom iz pakla sam često prepričavala na ženskim druženjima i nuspojava svega toga je da mi sada više nitko ne želi pokloniti masažu. No dok smo mi ostajale samo na priči, netko je na tome napravio odličan biznis. Naime, u New Yorku je još davne 1994. održan prvi ‘cuddle party’, a pokrenuli su ga seksualni terapeuti u nadi da će parovima koji su se udaljili vratiti strast u vezu, a u Japanu, Njemačkoj i Švicarskoj već neko vrijeme postoje profesionalni saloni i kafići za masažu u kojima možete umjesto duplog kapučina naručiti da vas netko draška po vratu, miluje po podlanici, šapuće slatke riječi u uho, češlja, tepa, masira stopala ili izvodi kružnice po leđima ili zapešću, što god vi poželite.

Foto: Unsplash

Naravno, to će vam na kraju i dobro naplatiti, ali bez straha da će vas odvesti murja, jer zapravo riječ je o čistom milovanju i maženju i nema nikakve veze sa seksom. Uostalom, ako svako malo negdje naletimo na podatak da je važno maziti naše tijelo, zašto ne bismo i dušu.

To si je pitanje postavio i američki autor Rob Grader, autor knjige Kuschelsutra (neka vrsta Kamasutre za maženje), a u kojoj nam i slikovito objašnjava sve tajne grljenja. I to ne nužno s dečkom!

Kako razlikovati utješni zagrljaj od ljubavnog?

Sve je detaljno opisano u knjizi – od 48 pozicija koje bismo mogli isprobati, kako razlikovati utješni zagrljaj od ljubavnog ili onog parazitskog, koji se zna dogoditi kada vam je u krevetu hladno do toga što napraviti kada vam ruke utrnu zbog spetljanog položaja u kojem spavate čvrsto zagrljeni kao da ste koale. Čini se da knjiga nije mogla izaći u bolje vrijeme, budući da većina nas živi kao Smombies (Smartphone-zombi) i kronično nam nedostaje dodira.

Naime, istraživanja govore da u današnje digitalno doba čovjek u prosjeku provede svega pet minuta dodirujući se, dok većina životinjica tome važnom ritualu, koji nam jača imuni sistem i tijelom pumpa dobre hormoni sreće i vezivanja kao što su dopamin, serotonin i oksitocin, posvećuje svega sat vremena.

Free Hug urbana intervencija

A koliko su nježni dodiri bitni dokazuju i istraživanja Touch Research Institutea s University Miuami Schoold of Medicine gdje su znanstvenici došli do zaključka da bebe bez zagrljaja napreduju u svim segmentima psiho-fizičkog razvoja puno sporije nego one, nazovimo ih razmažene. Da ne spominjemo sada i podatak da odrasli ljudi koji žive bez zagrljaja puno češće obolijevaju i padaju u depru.

I stoga, ne čekajte nužno 21. siječanj koji je proglašen Svjetskim danom zagrljaja nego odmah prigušite rasvjeto, odaberite neku laganu mjuzu, upalite svijeće, po kauču razbacajte tonu jastuka i bacite se u nečiji zagrljaj. No nemojte se iznenaditi ako vam se i za vrijeme šetnje gradom u zagrljaj baci neki potpuni stranac koji će as zagrliti kao da se poznajete iz vrtića. E sad, da nas pitate, ili je neki manijak ili je volonter akcije Free Hug, a koja se sastoji u besplatnom grljenju stranaca.

Naslovna fotografija: Shutterstock

Pročitaj više

PRISTAJETE LI NA MRVICE?

U svijetu suvremenog dejtanja, neki ljubav dobivaju na kapaljku. Kako prekinuti začarani krug?

Srce na dlanu

Je li moguće da je moj bivši, poznat i kao serijski prevarant koji mi je slomio srce, bolje nanjušio recept za sretan život od mene i njegovih dvanaest bivših?

blurred lines

Kad govorimo o monogamiji u romantičnim odnosima, prijevara je uvijek imala fizički predznak. No što bi bilo i koliko je ozbiljno emocionalno varanje, gdje je tjelesna komponenta isključena?

Otišao je u dućan...

Upozorenje: Svečano obećavamo da se više nećemo baviti razlozima zašto vas je netko ghostao, ali dobro će nam doći koja rečenica o tome što biste mogli napraviti za sebe

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.