Veza s vječnim dječakom

ZAGLAVILI STE U VEZI S PETROM PANOM: Znamo kako ne biti njegova Wendy

Nika Kovačić
16.04.2023.

U početku ste se zanosili time kako je zaigran, spontan, otkačen, a onda ste naletjeli na nemogućnost izražavanja osjećaja, apatiju, često odgađanje važnih zadataka i navika kašnjenja, izbjegavanje bilo kakve odgovornosti i okrivljavanje drugih za bilo kakve pogreške… Dobro došli u Nedodžiju!

Oni prvi dani svaki ljubavne veze nerijetko nas podsjećaju na djetinjstvo, kada nam je glava u oblacima, samo ljubav na pameti, a leptirići divljaju po trbuhu. Razigranost, spontanost i sve ostalo što dolazi u paketu s njima, u tim je trenucima možda silno simpatično, no jednom kada onaj početni zanos prođe, posljednje što želimo je zaglaviti u ozbiljnoj vezi s vječnim dječakom.

Brojna su istraživanja pokazala da je upravo nezrelost jedan od najvećih problema u vezama, a svakoj je od nas itekako poznat barem neki od najčešćih scenarija koje ona nosi sa sobom. Ili u vezi imamo osjećaj da smo mame više nego partnerice, ili su naši partneri opasno emocionalno potkapacitirani, ili izbjegavaju bilo kakve etikete ili, u najgorem obliku, nismo u stanju planirati budućnost s njima jer oni nisu sposobni ni uozbiljiti se ni srediti vlastiti život.

Bježite iz te Nedodžije glavom bez obzira

Kako u vezi ne bismo zaglavili s jednim takvim, osobito je važno znati prepoznati simptome na vrijeme, a neki od ključnih su nemogućnost izražavanja osjećaja, apatija, često odgađanje važnih zadataka i navika kašnjenja, izbjegavanje bilo kakve odgovornosti i okrivljavanje drugih za bilo kakve pogreške, a nerijetko i problematičan odnos s roditeljskim autoritetom. Da, svima nam se zna dogoditi da ni sami nismo sigurni kako se osjećamo, da zbog više sile zakasnimo na nešto bitno ili pak imamo problema s očekivanjima i zahtjevima naših roditelja, no u životu velike većine nas, ovakve stvari nisu pravilo nego iznimka pa ako redovito prepoznajete ponavljanje bilo kojeg od ovih uzoraka ili pak svega navedenog, bježite iz te Nedodžije glavom bez obzira.

Misija – ne biti Wendy

Često okarakterizirani kao dječaci koji nikada ne odrastu, muškarci koji pokazuju osobnost Petra Pana često stoje na putu zdravoj i uravnoteženoj vezi, budući da najčešće teško izražavaju svoje emocije, izbjegavaju slušati partnera i bježe od osnovnih odgovornosti u vezi, ali i životu. I ne, to ne znači da oni neće željeti vezu, već to da će ta veza biti daleko od one kakva bi trebala biti. Njihova je životna misija pronaći svoju Wendy koja će im omogućiti da nastave kroz život broditi lagano poput perca, bez ikakve odgovornosti, donoseći odluke u njihovo ime, čisteći za njima ili im pak nudeći emocionalnu podršku bez dobivanja ičega zauzvrat. No, misija svake od nas je ne biti Wendy.

Ipak, za razliku od Wendy i Petra Pana, mi živimo u stvarnosti, svjesni da nekima spoznaja da su zaglavili uz jednog vječnog dječaka ponekad stigne prekasno, a evo i kako takvu situaciju okrenuti u svoju korist i iz veze izvući najbolje što se nudi.

Pomozite mu odrasti

Želja za promjenama kroz polagane i odmjerene korake može pomoći partnerima da se transformiraju na bolje. Koliko god voljeli reći da volimo ljude onakvima kakvi jesu, važno je zapamtiti da je u vezi potrebno uzajamno davanje i primanje te trud s obje strane da se stvari poboljšaju. a da bi u konačnici veza procvala.


No, kako bi pokušaj nametanja ikakvih pravila kod ovakvih partnera mogao biti jednako kontraproduktivan kao i kod djece, možda je bolja opcija komunicirati i zagovarati vlastite potrebe i želje u vezi, istovremeno im omogućujući vrijeme i prostor da djeluju u skladu s njima, nego bilo što diktirati. I da, baš kao i kod djece, ne zaboravite nagrađivati partnerov trud pokazujući mu zahvalnost i naklonost kag god to zasluži i usredotočite se na male pobjede umjesto na ogromne promjene.

Jednostavno prestanite biti Wendy

Ako jednom prestanete pospremati za njim svaki put kad napravi nered, plaćati račune i brinuti o nekim drugim stvarima, možda i sam prepozna potrebu za promjenom. Imajte na umu da je nerealno očekivati drastične promjene. Nikakva se promjena ne može dogoditi preko noći. A to znači da će vam trebati puno strpljenja dok dočekate da vaš Petar Pan odraste. Ono što je legitimno očekivati je da će s vremenom koliko toliko sazrijeti i da će se situacija ipak poboljšati. A ako pak osjećate da je vaš partner zaglavio u mindsetu Petra Pana, bez ikakve šanse za promjenom nabolje te da nije u stanju ili ne želi prihvatiti niti jednu od promjena koje tražite, razmislite o traženju novog partnera koji je s obje noge čvrsto na zemlji.

Naslovna fotografija: Shutterstock

Pročitaj više

PRISTAJETE LI NA MRVICE?

U svijetu suvremenog dejtanja, neki ljubav dobivaju na kapaljku. Kako prekinuti začarani krug?

Srce na dlanu

Je li moguće da je moj bivši, poznat i kao serijski prevarant koji mi je slomio srce, bolje nanjušio recept za sretan život od mene i njegovih dvanaest bivših?

blurred lines

Kad govorimo o monogamiji u romantičnim odnosima, prijevara je uvijek imala fizički predznak. No što bi bilo i koliko je ozbiljno emocionalno varanje, gdje je tjelesna komponenta isključena?

Otišao je u dućan...

Upozorenje: Svečano obećavamo da se više nećemo baviti razlozima zašto vas je netko ghostao, ali dobro će nam doći koja rečenica o tome što biste mogli napraviti za sebe

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.