Ma sav je vražji!

NOVI DEJTING TREND ZVAN GOBLIN-TIMACY: Je li konačno došlo vrijeme da skinemo sve maske i odbacimo filtere

Tamara Radan
09.07.2023.

Goblin je malo, groteskno, monstruozno stvorenje koje se pojavljuje u folkloru više europskih kultura. A kako stvari sada stoje, neke naznake ovog ponašanja su se uvukle i na dejting scenu. Probudite slobodno malog, hrabrog vražićka u sebi. Naglasak je na malog.

Kada sam prije nekoliko mjeseci renovirala stan u centru Zagreba koji je star skoro pa stotinu godina, mislila sam da ću konačno odahnuti i uživati u novim bojama, mirisu svježeg, a ponajprije mira. No stvari su izmakle kontroli – svako malo osigurači bi iskočili, struja bi nestala, kada sam prikopčala komp u zid nekoliko puta je zaiskrilo, jednom sam zvala i servis zbog prave mini eksplozije, a noću nikako nisam mogla usnuti jer u stanu su se svako malo čuli neki čudni zvuci – od krckanja, lupanja, šuštanja.

Kada probudiš kobolda

“Nemaš se što brinuti, možda si probudila kobolda”, rekao mi je dečko, inženjer po struci i netko koga baš i ne bi opisala kao ljubitelja mitova, ezoterija i duhovnih pojava. “Ma zezaš me”, bila je moja ekspresna reakcija, no on je posve staloženo nastavio da je posve ozbiljan i da smo možda radovima probudili dobre kućne duhove iz stana. U prijevodu – male vražićke koji nam sada rade spačke.

Znate ih iz njemačke mitologije. Imaju dugu kosu i crvenu bradu (ponekad nose crvenu kapu). Žive u štalama ili na stablima u blizini kuća te imaju moć pretvaranja u životinje, uglavnom u mačke. A kada su otišli u Hollywood pretvorili su se u gremline – mala ljupka stvorenja koje se zbog par kapi vode pretvaraju u čudovišta.

Od ljupkog stvorenja do gremlina

Slutite u kojem smjeru sada ide ovaj tekst? Ne, bez brige! Neće biti riječ o tome da se svi mi u nekoj fazi ljubavnih veza pretvaramo u prava čudovišta. A šok je utoliko veći, jer prije toga znatno muljamo i prikazujemo se bolji nego što jesmo. Fora je u tome, kažu s dejting stranice Badoo da si u početnim fazama veze doista dopustimo da budemo neka vrsta kobolda. Na engleskom se on zove goblin. A to znači da otvoreno pokažemo i svoje slabe strane, koliko smo lijeni, opušteni, zaboravljivi, nenašminkani. Ukratko, ono što bi astrolozi nazvali – vašu nižu stranu horoskopskog znaka.

Boli me briga stav

Ne znate o čemu pišemo jer baš ste fino odgojeni? Ma sjećate se sigurno onih kolega za vrijeme pandemije i svih tih silnih sastanaka održanih na Zoomu kada bi se javljali naležećki s kauča, raščupani ili netom probuđeni i nije im bilo stalo što će drugi o njima misliti. Ili primjerice onih pojedinaca koji svaki ručak započinju desertom jer nikada ne znaš kada svijet može propasti. Možda, eto, baš usred ručka. Jednostavno su, da se nas pita – sebični, a po njima – totalno svoji i hrabri.

E, tako isto sada nastupate i na svim budućim dejtovima – 100% autentično. Uostalom, 76% ispitanika je izjavilo da im je puno draže izlaziti pod vlastitim pravilima i uvjerenjima, ne mareći što nalažu društvene dobre, a četiri od pet ispitanika je reklo da je puno važnije pokazati pravog sebe na spoju nego svoju lažnjak verziju. A najljepša vijest je ta – da je s takvim pristupom puno veća vjerojatnost da će vam veza i potrajati. Dragi Kobolde, sretna nam pedeseta godišnjica!

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

PRISTAJETE LI NA MRVICE?

U svijetu suvremenog dejtanja, neki ljubav dobivaju na kapaljku. Kako prekinuti začarani krug?

Srce na dlanu

Je li moguće da je moj bivši, poznat i kao serijski prevarant koji mi je slomio srce, bolje nanjušio recept za sretan život od mene i njegovih dvanaest bivših?

blurred lines

Kad govorimo o monogamiji u romantičnim odnosima, prijevara je uvijek imala fizički predznak. No što bi bilo i koliko je ozbiljno emocionalno varanje, gdje je tjelesna komponenta isključena?

Otišao je u dućan...

Upozorenje: Svečano obećavamo da se više nećemo baviti razlozima zašto vas je netko ghostao, ali dobro će nam doći koja rečenica o tome što biste mogli napraviti za sebe

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.