Samoispunjavajuće proročanstvo

PREVISOKA OČEKIVANJA: Provjerite patite li od sindroma savršenog trenutka?

Lena Ivanović
10.12.2023.

Jesmo li svi mi ambiciozni redatelji u glavi i kontrolfrikovi koji danima unaprijed režiramo i skiciramo kadrove do najsitnijih detalja, a onda pregorimo prije svečane premijere i nismo u stanju više izbaciti onaj loš kadar kojeg, budimo realni – ima i najbolji redatelj na svijetu? Jer kako drugačije objasniti taj osjećaj kada planiramo neki poseban dan, a onda nam najmanji detalj koji je pošao po zlu sve upropasti?

“Kada bih mogla birati svoje idealno vjenčanje, to bi bio dan kada bih se probudila užasno dobre volje, optimistična, ten bi mi blistao, a frizura bi još uvijek bila postojana. Zatim bih u miru doručkovala, popila kavu i onako spontano nazvala svog zaručnika i pitala ga – A što misliš da danas odšećemo do Vijećnice i oženimo se? Daj provjeri što rade naši kumovi!”

Tim je riječima davnih dana moja prijateljica opisala anti-stres vjenčanje, ono na kojem i mladenci uživaju podjednako kao djeveruše i kumovi. Uostalom, frendica je godinama radila kao vizažistica na vjenčanjima i jako dobro zna što je make up za mladenku – sve mora biti svježe, ružičasto, prozračno, jer treba smisliti način kako otvoriti oči od neprospavane noći, zarumeniti zabrinute obraze i vratiti sjaj u oku, jer na make up probi prošli tjedan je sve bilo tako drugačije.

Foto: Unsplash

Nerealna očekivanja

Ako se prepoznajte u ovome opisu, opustite se, jer niste jedini koji pate od sindroma savršenog trenutka, a to znači da sve unaprijed mentalno režirate do najsitnijih detalja. Riječ je vjerojatno o tome da imate nerealna očekivanja i da će, ako pitamo Murphyja – nešto poći po zlu. Pogotovo, ako stalno strepite da će se nešto izjaloviti pa se doista i dogodi ono što zovemo – samoispunjavajuće proročanstvo. No kako si onda pomoći? Korak prvi je taj da pokušate odvojiti ono što je uistinu važno, a što ne. Primjerice, ako radite vjenčanje na otvorenom, a nevrijeme se sprema, na vašem mjestu bismo se i mi brinuli ako nema šatora ili nekog mjesta gdje bi se gosti mogli skloniti. No ako salvete i čaše nisu usklađene, koga briga?

Kad bi bilo po nama, sve bi uvijek išlo savršeno. Problem nastaje kada vam čak i najmanji problem u potpunosti uništi cijeli dan.

Režija, ali i improvizacija

S druge strane, ako ste ikada promatrali goste na nekom partyju, kongresu, vjenčanju, mogli ste primijetiti da je svatko u svom filmu, a na nosu ima druge naočale kroz koje gleda na istu stvar, a neku beznačajnu sitnicu će primijetiti tek ako prstom upijete u nju i počnete od muhe raditi slona. Uostalom, tko kaže da taj važan dan nećete s toplinom u srcu pamtiti baš zbog te neke sitne greškice ili gafa koji se potkrao, ne bi li vašem savršenom trenutku dao onu boju koja pravi život znači? I stoga, najbolji savjet koji možemo dati glasi – Dobra režija i precizno planiranje da, ali ne zaboravite niti freestyle i improvizacije! Jer kako kaže jedan mudar aforizam – ‘Opustite se, jer ništa nije pod kontrolom!’

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

Budite realni!

Priznajte jednom za uvijek da vi to ne možete i slobodno zaboravite na priručnike za samopomoć! Naravno, knjiga američkog neuropsihologa Paula Pearsalla ‘The Last Self-Help Book You’ll Ever Need’ je izuzetak!

Ne morate guglati simptome

Groznica, klecanje koljena, aritmija srca, gubitak sluha, paranoja, a naposljetku i potpuni gubitak razuma. Pa vi sada recite da to nije bolest. Dobra vijest: lijeka ima. Još bolja: kao i onih koji baš vole bolovati od ljubavi…

Sologamija, što je to?

Pogledali smo neke SF filmove koji tematiziraju ljubav, a zavirili smo i u knjigu ‘Future of Love’ Matthiasa Horxa

Izlaz iz fatalne veze

Što je to u našoj ćudi da nas tjera da hakiramo partneru e-mail, da se smucamo oko njegove zgrade dok vani lije kao iz kabla i da otkantavamo frendice jer smo, eto, toliko zauzete ne bismo li slučajno naletjele u gradu na predmet svoje žudnje? Da, čini se da odgovor leži baš u onom dijelu mozga koji je odgovaran i za sve vrste destruktivnih ovisnosti. Želite li se skinuti?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.