Osmijeh na prvi pogled

KOLIKO SE PUTA NA DAN NASMIJEŠITE: Zašto se više se smijemo 300 puta dnevno kao klinci

Nika Kovačić
26.11.2023.

Ako niste znali, smijeh je naše šesto čulo i natprirodna supermoć čijeg punog potencijala možda nismo ni svjesni, a može nas trenutačno iscijeliti te ima veliku moć autosugestije

Ako vas je spominjanje šestog čula prvo asociralo na sposobnost teleportacije, čitanja misli ili sličnih (para)psiholoških vještina, moramo vas razočarati. Šanse da ćete ikada čitati misli osobi koji vam se sviđa ili s pomoću telekinetičkih sposobnosti dobiti besplatan koktel u bircu manje su onima da ćete dobiti na lotu. No vi ionako posjedujete nešto puno bolje: urođenu i gotovo nevjerojatnu sposobnost da svaku lošu stvar koja vam se dogodi preokrenete nabolje. Baš kao okus, njuh, dodir, sluh i vid, to je kognitivni proces koji vam je urođen. To je vaše šesto čulo poznato i pod nazivom smisao za humor.

Širok repertoar osmijeha

Možda na prvu zvuči malo nategnuto, osobito usporedba s parapsihološkim sposobnostima, no prije nego što odmahnete rukom, razmislite o ovome: Još davno prije nego što ste izgovorili svoje prve riječi “mama” ili “tata”, imali ste širok repertoar različitih vrsta smijeha – od laganog hihotanja do grlenoga smijeha – kojima ste izražavali različita raspoloženja i emocije.

Foto: Unsplash

Dok ste bili dijete, nasmijali ste se u prosjeku 300 puta dnevno, no danas to činite samo nekoliko puta na dan. Pod smijanjem mislimo na ono što se na internetu zove ROFLMAO – valjanje od smijeha od kojeg vam idu suze na oči uz popratno grčenje mišića od pokušaja da dođete do daha.

Dok ste bili mali, u tome vas nije sprečavala činjenica da ste, kao nespretni klinjo, gotovo svaki dan padali na glavu, razbijali koljena, krvarili iz nosa, budili se noću uvjereni da je u ormaru čudovište koje čeka da utonete u dubok san kako bi vas pojelo i proživljavali slične drame. Štoviše, to je bilo vrijeme kada ste bili potpuno ovisni o svojim roditeljima, niste imali vlastite prihode, niste vozili automobil i bili ste potpuno prepušteni tuđim odlukama.

Kako bi bilo lijepo ponovno se vratiti u te dane kada smo se smijali kao ludi svakoj sitnici tristotinjak puta na dan (u prijevodu: gotovo stalno). Možda zvuči nemoguće, ali nije. Da biste to ostvarili, treba početi malim koracima. Treba se pokušati nasmijati i kada nam nije do smijeha, smijati se kada nam se plače, baš iz inata. I tako sve dok nam to polako ne prijeđe u naviku. Smijeh je zarazan i nećete ni primijetiti, a već ćete se cerekati na svaku glupost sve dok ne dođete do magične brojke 300.

Foto: Unsplash

SMIJEH NA PRVI POGLED
Smijah trenutačno povezuje ljude. Nebrojene su studije pokazale da nam se ljudi koji nas nasmijavaju automatski i sviđaju. Osjećamo bliskost s ljudima koji se smiju našim šalama i doskočicama. Smisao za humor je toliko moćan da može čak promijeniti našu perspektivu o tome što nam se (ne) sviđa: dečko prosječna izgleda na čije fore umiremo od smijeha odmah postaje seksi.

MI SMO ZA SMIJEH!
Malo što vam može nabildati samopouzdanje kao sposobnost da nasmijavate sve oko sebe. Vrhunski smisao za humor jedna je od najvažnijih socijalnih vještina neophodna za uspješnu komunikaciju.

ZABLISTAJTE OD SMIJEHA
Smijanje učvršćuje muskulaturu lica i potiče cirkulaciju, jača imunološki sustav, snižava krvni tlak, pa i regulira razinu šećera u krvi. Kada se smijemo, izgledamo bolje onoliko koliko nam ono pomaže da se i osjećamo bolje.

FORMULA ZA SREĆU
Svaki put kada se nasmijemo, mozak stvara dopamin, što povećava našu produktivnost i angažman, čak i na poslu.

Naslovna fotografija i video: Canva

Pročitaj više

PRISTAJETE LI NA MRVICE?

U svijetu suvremenog dejtanja, neki ljubav dobivaju na kapaljku. Kako prekinuti začarani krug?

Srce na dlanu

Je li moguće da je moj bivši, poznat i kao serijski prevarant koji mi je slomio srce, bolje nanjušio recept za sretan život od mene i njegovih dvanaest bivših?

blurred lines

Kad govorimo o monogamiji u romantičnim odnosima, prijevara je uvijek imala fizički predznak. No što bi bilo i koliko je ozbiljno emocionalno varanje, gdje je tjelesna komponenta isključena?

Otišao je u dućan...

Upozorenje: Svečano obećavamo da se više nećemo baviti razlozima zašto vas je netko ghostao, ali dobro će nam doći koja rečenica o tome što biste mogli napraviti za sebe

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.