PRISTAJETE LI NA MRVICE?

NE PITAJTE ZAŠTO VAS NIJE NAZVAO: Radije dobro proučite lijek protiv ‘breadcrumbinga’

Kristina Stakor
08.06.2024.

U svijetu suvremenog dejtanja, neki ljubav dobivaju na kapaljku. Kako prekinuti začarani krug?

„’Imaš li planove za ponedjeljak? Prijateljica mi je upravo dala karte za koncert Years&Years. Priznajem, zvuči kao puno za ponedjeljak, ali moglo bi biti zabavno.’ ‘Dobar dan, Tinx. Trebao bih tada igrati squash, ali vjrj se mogu izvući’ – odgovorio mi je dan kasnije“, čita stare poruke u svom podcastu poznata influencerica Tinx. A takav je scenarij mnogima koji su iskusili sve čari i zamke suvremenog dejtanja, jako dobro poznat.

Tinx i misteriozni mlaki dopisivač nisu završili na koncertu, a ovu je poruku izvukla kako bi primjerom pokazala fenomen u dejtanju poznat kao breadcrumbing.

Ljubavni apetiti

Prema Urban Dictionary, značenje pojma breadcrumbing je „kad crush nema namjere produbiti odnos, ali uživa u pažnji. Povremeno flertaju ili pošalju poruku kako bi osoba ostala zainteresirana, ali jako dobro znaju zašto ostaju single.“ Ili metaforički – daju nekome mrvice pažnje kako bi nastavili dobivati onoliko pažnje koliko im treba da nahrane ego.

Kao termin se pojavio oko 2010., no s porastom aplikacija za traženje partnera (ili samo kratkog flerta) njegova je pojava (i vidljivost) znatno porasla. Razlog tome je vjerojatno i neosobna priroda chatanja na aplikacijama, ali i osjećaj da postoji toliko opcija, za koje treba ostati otvoren.

Ali on/ona samo sad ima jako puno posla/loša-a je u dopisivanju… i druge utješne laži koje si govorimo dok iščekujemo poruku koju kao da donosi golub pismonoša s drugog kontinenta.

A i kada stigne, najčešće bude mlaki tuš koji gasi svaku nadu – ali ne sasvim. Tek toliko da nastavimo gajiti iluziju da će se jednom ipak taj odnos produbiti, ako budemo dovoljno ustrajni. Jer trud se nagrađuje, zar ne?

Foto: Unsplash

Ne uvijek, kada su odnosi u pitanju. Dapače, pristajanje na mrvice nečijeg vremena i pažnje može ostaviti traga na mentalnom zdravlju, pokazala je studija na osobama od 18 do 40 godina. „Breadcrumbing ima neke sličnosti s ghostingom kad su u pitanju odbijanje i usamljenost, ali oni koji se nalaze duže vremena na „standby-u“ mogu se osjećati isključenima, što ima negativnije posljedice na mentalno zdravlje“, piše Psychology Today.

Red flags

Koji su znakovi da vas netko možda zavlači i nema ozbiljnije namjere? Mislimo da bismo to uvijek mogli na prvu prepoznati, no kad su osjećaji u pitanju, stvari nisu uvijek crno-bijele i ponekad je potrebna nečija objektivna perspektiva.

Razgovori se ne dotiču dubljih tema i jedna strana češće potiče komunikaciju, javlja se i postavlja pitanja od druge? Osoba za koju ste zainteresirani se javlja samo kad je raspoložena za seks(tanje)? Dogovorili ste dejt, ali kad bolje razmislite, nema točnog mjesta, vremena ni potvrde? Ako su odgovori, na ova pitanja pozitivni, žao nam je, ali čini ste da ste žrtva breadcrumbinga.

Dugoročno, takav odnos može rezultirati gubitkom povjerenja koji bi mogao ostaviti traga i na budućim odnosima, ranjenim samopouzdanjem i ovisnošću o društvenim mrežama. Stoga se preporučuje prepoznati crvene zastavice na vrijeme i izvući se iz takvog toksičnog odnosa.

Kako? Za početak, nemojte samima sebi spočitavati što ste se našli u toj situaciji, jer je ona puno češća nego što mislimo (nažalost). Budite izravni, nemojte se bojati izraziti svoje stavove, osjećaje ni želje. Ako druga strana ne osjeća isto, barem ćete znati na čemu ste, skinuti taj flaster i moći nastaviti dalje.

Prestanite odgovarati. Da, zvuči ironično reći da na breadcrumbing odgovorite ghostanjem, ali ako vas netko ne poštuje, niste mu dužni odgovarati samo kako bi ispali pristojni.

I nemojte to držati u sebi. Požalite se prijateljici, sestri, psihoterapeutu – i shvatit ćete da niste sami, a sve boljke je lakše prebroditi s dobrom podrškom.

Naslovna fotografija: Pexels / Koolshooters

Pročitaj više

adulting is hard

Pati li cijela jedna generacija od sindroma Petra Pana ili se samo sve urotilo protiv nas?

toksični obrasci

„Uzmi par badema i dobro ih sažvači“, savjetovala je Yolanda Hadid svojoj kćeri Gigi prije desetak godina i postala „inspiracija“ za niz TikTok videa u kojima korisnici prozivaju nezdravi odnos s hranom koji im je usađen u obitelji

Crne misli

Sa svih strana nas bombardiraju s pozitivnim citatima, srećom kao ultimativnom istinom, a vi se borite sa svojim problemima koji su vama, naravno, najveći na svijetu i sa svojim ih svakodnevnim mislima i uvjerenjima samo potvrđujete. Profesor Hayes s katedre za psihologiju Fakulteta u Nevadi donosi šest znakova da ste zapeli u negativnoj priči o sebi.

Od Miley Cyrus koja pjeva himnu našeg doba da je nitko ne može bolje voljeti od same sebe do afirmativnih citata na društvenim mrežama i majicama. Self-love je pojam koji doslovce trči za nama. No, koristimo li pojam self-love da bismo skupljali lajkove, prodavali proizvode, spike, sami sebe tješili ili ga doista i živimo?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.