Ajmo razbiti fantaziju!

UPUTE ZA RUKOVANJE S BIVŠIMA: 5 situacija i isto toliko ključeva za izlaz

Lena Ivanović
11.06.2023.

Nismo svi Taylor Swift koja nakon svakog prekida napiše pokoju pjesmu o bivšem i tako očisti svoje srce. Evo kako se nositi s emocijama koje ostanu i puno dulje od dana kada promijenimo status na fejsu

Prevarili su vas i povrijedili, a vi sada ne možete držati svoju paranoju pod kontrolom

“Moj bivši i ja samo furali godinu dana, a frendovi su nas ih šale zvali lonac i poklopac jer se doslovce nismo razdvajali 24 sata na dan. Tim više sam bila šokirana kada sam nakon prekida saznala da me varao. I to ne s jednom, ne s dvije nego s vojskom cura. Bilo je to kao da vam netko naglo izvuče tlo pod nogama”, prisjeća se Barbara (21). “A tek ste na početku ljubavnog puta. Naravno da sam postala sumnjičava i prema ostalim dečkima. Pa ako mi je to bio u stanju raditi iza leđa, kako da ikome više vjerujem?”

Samo polako! A sada duboko udahnite i osvrnite se malo oko sebe. Naime, jedan od lakših načina da ponovo povratite vjeru u druge je taj da potražite primjere stabilnih sretnih parova. Ne morate ići jako daleko. Dovoljno je pogledati vaše roditelje, ako su još u braku. Ili recimo roditelje vaših prijatelja kojima se divite. Da, to je taj kraljevski dokaz koji tražite.

Foto: Unsplash/Lena Polishko

Dokaz da doista postoje zdrave veze, da nisu svi muškarci varalice i da je vjernost u dugim vezama itekako moguća. A sada kada ste to učinili, trebate napraviti baš ono što vaš bivši nije mogao – biti iskreni sami sa sobom. Naime, mi većinu vremena doista idealiziramo svoje partnere i projiciramo na njih ono što želimo da budu. Hajde, zaronite malo dublje u sebe i priznajte si da on možda stvarno nije bio osoba kakvu ste vidjeli pred sobom. I je li vam možda mahao crvenom zastavicom upozorenja, a vi ste je možda ignorirali?

Ok, sada kada ste to shvatili, neka vam ne padne na pamet da ga zovete i tražite da vam sve to pojasni. Nemojte kupiti tu foru da će vam biti lakše ako vam ponudi hrpu odgovora na vaša pitanja koja vam se možda roje glavom – zašto, kada, kako, gdje (molimo nastavite niz). Ako ćemo iskreno, to bi samo usporilo vaš oporavak i napredak koji već vidimo u kristalnoj kugli. A i čisto sumnjamo da je vaš bivši uopće u stanju i sam sebi objasniti zašto je to radio. Dakle, što ga prije zaboravite, to bolje za vas!

Bivši koji su vam prodali spiku da nisu spremni za vezu, a onda su se zaručili za prvu osobu koja je naišla

“Kada smo prekinuli, cura mi je prodala foru da sam premlad da bi bio u ozbiljnoj vezi, kaže Marko, 29. A onda, samo godinu dana kasnije, bingo! Anja se oženila. Bio sam slomljen i kao da mi se pred očima stvorio nastavak rečenice ‘Nisam za ozbiljnu vezu, ali s tobom.'”

Suosjećamo s vama i znamo da se osjećate kao da vam je netko zabio mač u srce i onda još malo svrdlao, ali stvar treba sagledati drugačije. I shvatiti da kompatibilnost nema apsolutno nikakve veze s tim koliko vi vrijedite. Jednostavno niste naletjeli na pravu ‘puzzlu’. Dakle, kad sljedeći put čujete da se neki bivši/bivša oženio, budite sretni i čestitajte im. I nikako ne tražite objašnjenja zašto vi niste u toj ulozi. Radije nazovite nekog frenda koji će vam potvrditi ono što i mi mislimo. Da, sto puta ste pametniji, zgodniji i duhovitiji od mladenaca.:)

Foto: Unsplash+

Bivši koji je i dalje u vašem životu. Imate hrpu zajedničkih frendova, a kako vam ne pada na pamet da već sada odete u pustinjake, nastavljate ga, hmmm i dalje viđati kao da ste u vezi

“Dečko i ja smo prekinuli na najgori mogući način, no kako smo imali isti krug prijatelja, nipošto nisam htjela da naši frendovi misle da sam antisocijalna, jadna, povrijeđena pa sam se nastavila s njima družiti i praviti kao da se ništa strašno nije dogodilo, iako sam ga mrzila iz dna duše”, povjerila nam je Nataša, 19. “Bio je to užasno iscrpljujući period mog života. Non-stop sam imala osjećaj težine u grudima i da me nešto guši, a morala sam glumiti da mi je super. Ma što glumiti! Trudila sam se iz petnih žila ne remetiti naše običaje i rituale škvadre, izgledati super, valjati dobre fore, kao da mu svake sekunde želim dokazati kako sam ja fenomenalna cura i nek’ crkne od muke što me ostavio. U prijevodu, toliko sam se sređivala i ulagala u izgled kao da idem na direktnu dodjelu Oscara, a ne kod frendova gledati prijenos tekme.”

A sada pljesak molim! Vaš trud i gluma uistinu zaslužuju zlatni kipić i mi to cijenimo. A samo zato što vas volimo, sad ćemo vas zamoliti i da to prestanete raditi, jer tako usporavate vaš proces ozdravljenja. Naime, nakon svakog prekida posve je normalno da ćete se osjećati jadno, da ćete imati potrebu plakati, zariti glavu u jastuk, nešto razbiti (s tim molimo oprezno!) i sve izbaciti iz sebe. I svatko tko očekuje da nećete niti trepnuti nakon takve situacije nije normalan.

Dakle, što vam je činiti? Recite frendovima da trebate neko vrijeme uzeti pauzu od svih druženja na kojima se pojavljuje vaš bivši i da ćete se družiti samo sa svojim ljudima. Pa čak i ako se nađete u istoj prostoji s bivšim, to ne znači da se njim trebate i družiti. Kratki pozdrav i rečenica (izrečena tako tiho da je čuje sam on: ‘Opa nova frizura! Izgledaš kao…’ Ovdje ubaciti neku više ili manje suptilnu uvredu) su sasvim dovoljni. Ako ga i dalje nastavite viđati, budite svjesni da je on samo narcistični ribar koji svako malo vuče udicu ne bi li se uvjerio da ga vi još uvijek volite, želite, mislite na njega svaku noć. I zato, svaki put kad odgovorite na njegovu poruku, sjetite se da ste upravo iskrcali na njegov brod veliku porciju nade koju će on brže bolje svojom prljavom čizmom zgaditi. Evo imate našu punomoć da od sada pa zauvijek s guštom ignorirate sve njegove poruke. I pri tome nimalo ne osjećate grižnju savjesti. 4Ever!

Foto: Unsplash/Rodion Kutsaiev

Bivša koju ste vi uništili. Da, priznajemo da i mi imamo poriv nazvati bivše kojima smo zabile mač u srce, reći koju lijep riječ, provjeriti kako su

“Dao sam nogu stvarno super curi”, kaže Davor, 21. “Pa joj tu i tamo pošaljem koju porukicu, zato što brinem, a ona je stvarno slatka. No zapravo se bojim da time samo pogoršavam njeno stanje. Naime, od našeg prekida ona nije krenula dalje pa malo imam grižnju savjesti”, priznaje Davor.

Zašto to radite? S jedne strane znate da on to ne zaslužuje, a s druge strane tako perete svoju nečistu savjest. No, pripazite jer u igri može biti i treći razlog. Možda ste ponekad tako loše volje, samopouzdanje vam je nisko, a što je bolja injekcija za vaš ego nego porukiranje s osobom koja vas je voljela više nego što vi volite sebe. Na vašem mjestu odmah bismo prerezali tu vezu i priznali svoje greške. I sebi i drugima.

Foto: Unsplash/Lena Polishko

Netragom nestali. Vidjeli ste blistavu budućnost, a otkako su isparili u vaš se život spustio mrak

“Iako znam da život nije bajka, stvarno sam mislila da ću s njim ostati zauvijek”, priznaje Maša, 29. “Tim više me pogodio prekid pa sam imala osjećaj da su se nad moj život doista spustili mračni oblaci.”

A sada otrežnjenje! Da, vjerujemo da ste bili ludo zaljubljeni. Ali ne u njega već u svoju fantaziju. U blistavu sliku vaše budućnosti u kojoj ste vi kontrolirali apsolutno svaki potez kistom. I nema šanse da vam itko, pa čak ni proročice, potvrde biste li doista s njim zauvijek živjeli sretno, jer stvarni život nije igranje kistovima u kojima sve možete kontrolirati. I krajnje je vrijeme da prestanete očajavati nad samom sobom i bojati se toga da više nikada nećete moći naći partnera koji će vas očarati kao vaši bivši.

Evo, imamo super savjet koji pomaže. Pozovite vašeg bivšeg na kavu i sudarite se s realnošću. Naime, vrijeme je u stanju malo zamagliti naš pogled i od najgoreg vraga napraviti sveca. No, kada sjednete s njim na kavu, pa primijetite da vas recimo ne sluša, da je nervozan, ironičan, velika je vjerojatnost da će vam se vaša fantazija razbiti u komadiće. Ok, ovo nećete učiniti ako je vaš bivši: a) sadist koji će se ponovo poželjeti poigrati s vašim srcem, b) nije prošlo više od godinu dana otkako ste prekinuli i c) pomišljate na njega svaku noć pred spavanje. Pa da sažmemo: Ma može se vaša bivša ili bivši zvati i izgledati i privlačiti vas kako hoće, ali znajte da to nije dovoljno da ga proglasite onim pravim. Onaj pravi/a je samo onaj koji doista želi biti s vama. I u dobru i u zlu!

Naslovna fotografija: Unsplash/Amy Shamblen

Pročitaj više

U suvremenom svijetu tehnologije, ljudi su usamljeniji nego ikad. Pa može li onda upravo tehnologija biti ta koja pomaže da se iz toga i izvučemo?

Nakon 5 ne postojim!

Ako i vas u nedjelju poslijepodne već hvata grč u prsima i knedla u grlu jer znate da će vas u ponedjeljak na mejlu dočekati preko stotinu poruka, imam lijek za vas!

Planiranje trudnoće

Konzultirati smo stručnjaka, proučili brojke, a ponajviše činjenicu da zamrzavanje stanica, kao i sve u životu, ipak ne ide uz 100% garanciju

Histrionski poremećaj ličnosti

Ok, svatko od nas voli ponekad nešto dramatično i pretjerano izvaliti, zamahnuti pelerinom i demonstrativno otići (mali savjet – uživo je uvijek dramatičnije nego na mejlu) no kada bismo trebali stati na loptu i pitati se – je li vrijeme da se skuliramo, i kako…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.