modna terapija bojama

5 BOJA ZA SVAKI #MOOD OVOG LJETA: Tražite li opuštenost, strast ili nježnu romansu?

Kristina Stakor
11.06.2023.

Ovog ljeta nosimo nijanse koje nam podižu raspoloženje: preferirate li veliko plavetnilo ili pogled kroz ružičaste naočale?

Kad govorimo o stilu i bojama, crna se može čini ti kao siguran odabir s kojim ne možemo pogriješiti. Psiholozi bi rekli, sigurnosna dekica. I ne poričemo da se u njoj možemo osjećati samouvjereno elegantno ili stylish. No kad su visoke temperature posrijedi (a čini se da napokon stižu ljetni dani i vremenska prognoza!), idealan je trenutak da unesemo malo boje u život.

Boje utječu na našu psihu, a noseći ih ne samo da izražavamo naše raspoloženje, već na njega utječemo, ali i na druge. Takvog su stava i modni dizajneri koji su u proljetnim i ljetnim kolekcijama pokazali pravo obilje boja, pa svaki look može biti prava terapija bojama. Ili kao što je to sročila Donatella Versace: „Boja je život, veselje, zabava!“

A koje je boje vaša ljetna zabava?

Plava

Boja mora i neba možda nas najviše asocira na ljeto. Simbolizira smirenost, stabilnost, sigurnost, a u kontekstu godišnjih odmora i na opuštenost s pogledom na pučinu.

Viđali smo je u kreacijama Stelle McCartney, Christiana Siriana, Victorije Beckham, a najpopularnija nijansa je ona koja asocira na pješčane lagune i beskrajne horizonte.

Crvena

Vatrena poput zalaska sunca, crvena je boja topline sunca i ljetne strasti, koja automatski podiže temperaturu i raspoloženje. Ona je svojevrsni klasik modnog spektra, no osobito atraktivna ovog ljeta bit će nijansa s narančastim podtonovima.

Ružičasta

Dok crvena označava strast, njezina svjetlija sestra ružičasta simbolizira nježnost, romantiku, nadu, optimizam. Valentino je u fokus stavio moćnu fuksiju, a #barbiecore blažu rozu koja ističe zaigranu, koketnu stranu ljeta.

Viđali smo je na revijama Chanela u malo formalnijim verzijama, kao nositeljicu sportskog chica Marine Serre, Tom Ford odijelima i Versace minicama – što dokazuje da je svaka prigoda prilika da bacimo pogled na stvari kroz ružičaste naočale.

Lila

Pravi mediteranski krajolik nije potpun bez lavande, a te svijetle nijanse ljubičaste povezuju se s mudrošću, kreativnošću, bogatom imaginacijom i mistikom. Nježna i tajanstvena, svijetla ljubičasta asocira na mirise cvjetnih polja lavande, jorgovana, ljubičica, orhideja – a ne trebamo ni naglašavati da savršeno ističe preplanulu put.

Lila je protagonistica u romantičnim haljinama viđenim u kolekcijama brendova Loewe, Versace i Victoria Beckham, no odlično izgleda i kao minica, hlače, top, kupaći kostim…

Zelena

Možda najtraženija boja ovog ljeta bit će zelena, i to ona sočnog voća kao što su limeta i kiwi. Ona simbolizira prirodu, ponovno rađanje, obnovu, smirenost, svježinu i mir.  Stoga ne treba nimalo iznenaditi da je uvrštena u brojne kolekcije za proljeće/ljeto, od Prade, preko Jil Sander do Bottege Venete, gdje je pokazala svoju profinjenu stranu.

Pročitaj više

XXL stil

Preveliki kaputi i blejzeri, 2 broja veće traperice i XXL košulje već neko vrijeme vladaju društvenim mrežama fashionistica

MOĆ JE U BOJAMA

Ružičasta za samopouzdanje, plava da se skulirate, narančasta da si podignete energiju… Nije tajna da terapija bojama doživljava pravi boom jer u bojama je skrivena itekakva moć!

Šljokice, čipka i biseri

Volimo vidjeti modne eksperimente, a ovi celebovi pokazuju da muški stil može imati brojna lica

moda i tehnologija

Hoće li umjetno kreirani modeli zamijeniti stvarne žene i ideale ljepote s kojima se već teško nosimo?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.