Kava je novo mlijeko

BEAUTY HYPE: Ulje od kave kao moćan beauty saveznik u njezi kože

Nika Kovačić
29.10.2023.

Ako je kava već toliko moćna da nas je u stanju razbuditi za svega par minuta, što tek može napraviti za našu umornu i nadraženu kožu i tanku kosu?

Ako je istina da čovjek ne može proći nezainteresirano pored bilo koje gradske pekare, jer čak i ako je malo prije dobro doručkovao, miris svježe pečenog kruha je naprosto došao do mozga i upalio sve receptore koji kažu – ‘Još’. Iako postoje neka istraživanja koje govore o tome da proizvođači kruha namjerno ubacuju specijalne dodatke koji će taj miris kruha učiniti još snažnijim, a nas naprosto natjerati da zaboravimo smjer u kojem smo krenuli i skrenemo baš u njihovu pekaru.

Miris kave kao dizalica

No kako stvari stoje kavi takvi specijalni efektni nisu nimalo potrebni, jer dovoljno je osjetiti miris kave da se automatski probudimo. Uostalom, brojne aromaterapije su već odavno u svoju ponudu ubacile i ulje od kave, jer nisu svi zainteresirani za opuštanje. Nekome bi baš dobra došla esencija koja će ih malo trgnuti, popraviti raspoloženje, a ponajviše koncentraciju.

Foto: Unsplash+

Najjače oružje protiv celulita

Pa ako je kava toliko moćna da nam pomaže kod jutarnjih glavobolja i umora, ne bi li mogla malo tih super moći dati i našoj nadraženoj koži? Uostalom, kava je već neko vrijeme važan sudionik svih naših borbi protiv celulita, bilo da je riječ o proizvodima koji sadrže kavu ili uradi sam kremama od taloga od kave. Jedna od najvećih zagovornica pilinga od kave je glumica Halle Berry koja ga redovito upotrebljava prilikom tuširanja. Em kava potiče cirkulaciju i metabolizam, em najbrže izbacuje suvišnu tekućinu iz stanica,

Smiruje kožu i potiče rast kose

Bilo je stoga samo pitanje vremena kada će netko malo bolje proučiti kako kava djeluje i izvana na našu kožu i kosu, a ne samo na mozak. I tako je ulje od kave postalo jedno od najvažnijih igrača u njezi nadražene kože jer je ispalo da ima izrazita protuupalna djelovanja. Uostalom, ako vrećice od zelenog čaja mogu učiniti čuda za našu umornu kožu, a posebice podočnjake, što tek može kava.

Iako je internet prepun DIY tutorijala kako od taloga kave napraviti smjesu koja će djelovati i kao piling i njega u jednom, na tržištu je sve više proizvoda koji sadrže ulje od kave jer ispalo je da ga i naša koža obožava. Naime, ulje od kave se dobiva hladnim prešanjem ili destilacijom na pari, a osim kofeina sadrži i masne kiseline, aldehide i fenolne kiseline. Treba li sada još reći da ta ista ulja od kave čine čuda i za našu kosu, jer ne samo da potiče cirkulaciju i brži rast kose nego su zaslužna i za poseban sjaj. Zaustavit ćemo se na ovom mjestu na vrijeme, jer bojimo se da neka suvremena Kleopatra ne bi došla i na ideju zvanu ‘kupke od kave’.

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

XXL stil

Preveliki kaputi i blejzeri, 2 broja veće traperice i XXL košulje već neko vrijeme vladaju društvenim mrežama fashionistica

MOĆ JE U BOJAMA

Ružičasta za samopouzdanje, plava da se skulirate, narančasta da si podignete energiju… Nije tajna da terapija bojama doživljava pravi boom jer u bojama je skrivena itekakva moć!

Šljokice, čipka i biseri

Volimo vidjeti modne eksperimente, a ovi celebovi pokazuju da muški stil može imati brojna lica

moda i tehnologija

Hoće li umjetno kreirani modeli zamijeniti stvarne žene i ideale ljepote s kojima se već teško nosimo?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.