Klaunovi i akrobati kao inspiracija

CIRKUS JE U NAŠEM GRADU: Što obući za odlazak na Cirque du Soleil?

Lena Ivanović
26.01.2024.

Val nostalgije ili dodvoravanje TikTok generaciji koja 2024. želi “Loud Luxury” stil?

“Izgledaš kao da radiš u cirkusu!” Priznajte, sve do jučer ovo bi bila rečenica o kojoj ne biste trebali predugo razmišljati jer značila je samo jedno – nemate ukusa, izgledate vulgarno, a možda vam i oprostimo ako nam donesete potvrdu da ste daltonist. No sudeći prema najnovijim prijedlozima modnih kreatora cirkus je u zadnje vrijeme postao in. Uostalom, godina je započela tako da je smijenjena bež estetika tj. Loud Luxury je zamijenio onaj Quiet Luxury, a to znači da je i trendu zvanom Dark Academia koji se kupao u mračnim nijansama dvoraca i teških knjiga odzvonilo.

Ta-daaam! Vrijeme je za malo zabave i mode koja izgleda kao da ju je naručio netko na TikToku opsjednut filterima. Naravno da su ovaj trend prvi prigrlili Moschino i Louis Vuitton, koji već godinama u svojim kolekcijama koketiraju sa šarenim elementima pop kulture. No kada smo čuli da se cirkuskoj družini pridružili i vječno elegantni Armani i Jil Sander, dobro smo otvorili oči.

Suptilna cirkuska estetika

Uostalom, to nas i ne čudi jer modni trendovi su već neko vrijeme išli u tom smjeru – pufasti rukavi, gigantsko cvijeće, šljokice i perje, ne bi li u kolekcijama za proljeće/ljeto 2024. doživjele svoju renesansu. Louis Vuitton ove sezone igra na nježne, lepršave materijale, volane i Harlekin uzorke, kombinirajući pastelne nijanse ružičaste i boju crnog ribizla, a Armani Privé je cijelu haute couture reviju posvetio akrobatima i klaunovima cirkusa, potraživši inspiraciju u ovratnicima od šifona, prevelikim pufastim torbama koje podsjećaju na perje te ovratnicima pa samo čekamo da Tužni Pierrot uloži koju tužbu i postane konačno sretan.

Harlekin i Tužni Pierrot

Ništa manje elegantna nije niti cirkuska interpretacija brenda Jil Sander, koji velike ovratnike i kape kombinira s bermuda hlačama i visokim čizmama do koljena. Naravno, sve je obavijeno u cool crnu. No ako su vam gore navedeni dizajneri previše decentni, tu je uvijek zaigrani Moschino koji nije stao samo na jarkim bojama, korzetima i tilu nego je u igru uključio i valoviti pramen kose na čelu. Mali detalj koji podsjeća na neustrašiv duh plesačice i pjevačice Josephine Baker, koja je u dvadesetim godinama prošlog stoljeća bila ono što bismo danas nazvali globalna TikTok zvijezda. Nema što, mi konačno znamo u čemu ćemo ići na zagrebačko gostovanje čuvenog Cirque du Soleil, a vi?

Pročitaj više

XXL stil

Preveliki kaputi i blejzeri, 2 broja veće traperice i XXL košulje već neko vrijeme vladaju društvenim mrežama fashionistica

MOĆ JE U BOJAMA

Ružičasta za samopouzdanje, plava da se skulirate, narančasta da si podignete energiju… Nije tajna da terapija bojama doživljava pravi boom jer u bojama je skrivena itekakva moć!

Šljokice, čipka i biseri

Volimo vidjeti modne eksperimente, a ovi celebovi pokazuju da muški stil može imati brojna lica

moda i tehnologija

Hoće li umjetno kreirani modeli zamijeniti stvarne žene i ideale ljepote s kojima se već teško nosimo?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.