Black ili White Tie

DRESS KODOVI DEŠIFRIRANI: Što odjenuti za vjenčanje, a što za koktel zabavu?

Nika Kovačić
12.11.2023.

„S malom crnom haljinom nikad niste previše ili nedovoljno dotjerani“, rekao je Karl Lagerfeld. No kad su dress kodovi u pitanju, stvari ipak nisu baš tako jednostavne…

Sezona je evenata i pozivnice stižu sa svih strana: poslovni domjenci, konferencije, vjenčanja, krstitke, koktel zabave, obljetnice, a s njima nas okupira glavno pitanje – što obući?! To vječno pitanje koje nema odgovora dok stojimo pred prepunim ormarom dodatno kompliciraju one pozivnice koje imaju specifičan modni kodeks koji je ponekad teško dešifrirati.

Modna pravila su tu da se krše, pa ipak, ne želite ispasti nepristojni na prijateljičinoj svadbi ili preopušteni u poslovnom okruženju nerazumijevanjem dress kodova. Black tie? Business casual? Imamo mali rječnik koji ih objašnjava i olakšava planiranje idealnog outfita, od onih opuštenijih do najsvečanijih.

Business ili Smart Casual

Business casual smjestio se negdje između odijela i traperica, obično za dnevna događanja. Za njih se ženama preporučuju pencil suknje i bluze i/ili blejzeri, a za muškarce hlače i košulje. Tamne traperice su kod nekih prihvatljive, ovisno o poslovnom okruženju.

Business Formal

Formalni poslovni event ponekad može biti izvor najvećih nedoumica što se tiče poželjne odjeće, no zapravo je vrlo jednostavan. I žene i muškarci izgledat će odlično i zračiti uspjehom u dobro krojenom poslovnom odijelu. Elegantne poslovne haljine za žene također su odabir s kojim nećete pogriješiti.

Foto: Unsplash

Cocktail

Uobičajeni dress kod za domjenke, ljetna vjenčanja i tulume, ‘cocktail’ je pravi trenutak da izvučete onu omiljenu haljinicu koja je presvečana za spontani izlazak. Ako koktel haljina nije vaš „cup of tea“, odlična alternativa je dugi profinjeni kombinezon. Muškarci bi na zabavu trebali doći u odijelu, a kravata nije obavezna.

Black tie

Slično kao kod ‘white tie’ eventa, od žena se očekuje duga svečana haljina, ali bez rukavica te s frizurom koja ne mora biti toliko stroga i formalna. Muškarci mogu odabrati između smokinga ili odijela s crnom leptir mašnom, a obavezne su svečanije cipele.

White tie

Najsvečaniji red carpet eventi poput slavne Met Gale ili glamurozna vjenčanja milijunaša propisuju ‘white tie’. Za muškarce to znači odijelo s prslukom i bijelu leptir mašnu. Žene bi za ovakve evente trebale odjenuti duge svečane haljine i operne rukavice, a propisana je čak i frizura: kosa podignuta u punđu.

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

XXL stil

Preveliki kaputi i blejzeri, 2 broja veće traperice i XXL košulje već neko vrijeme vladaju društvenim mrežama fashionistica

MOĆ JE U BOJAMA

Ružičasta za samopouzdanje, plava da se skulirate, narančasta da si podignete energiju… Nije tajna da terapija bojama doživljava pravi boom jer u bojama je skrivena itekakva moć!

Šljokice, čipka i biseri

Volimo vidjeti modne eksperimente, a ovi celebovi pokazuju da muški stil može imati brojna lica

moda i tehnologija

Hoće li umjetno kreirani modeli zamijeniti stvarne žene i ideale ljepote s kojima se već teško nosimo?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.