Život izvan kalupa

‘DOWN THE DRAIN’, MEMOARI JULIJE FOX: Da, moguće je biti u isto vrijeme mama i domina

Tamara Radan
29.10.2023.

Zašto čekati da netko drugi napiše knjigu o vašem uzbudljivom životu. Najbolje je sve uzeti u svoje ruke, pomislila je Julia Fox, glumica, voditeljica podcasta, modna ikona, a od sada i autorica memoara znakovita naslova ‘Down the Drain’

Kada se prvi put pojavila u svjetskim medijima, negdje početkom prošle godine gdje je bila predstavljena kao žena koja je naslijedila Kim Kardashian i nova cura Kanyjea Westa, sumnjičavo smo podigli obrvu da je odmjerimo i procijenimo. No kako stvari stoje ta obrva je neko vrijeme ostala stajati u zraku jer Julia naprosto nije bila još jedna starleta koja polugolim kreacijama želi uzburkati pažnju svekolike javnosti te nadmašiti i samu Kim Kardashian.

Naime, Julia nije bila samo još jedna od it-djevojaka sa super stilom i hrabrosti da ruši pravila, iako je već nekoliko puta osvanula na Vogue naslovnicama, pokrenula trendove (od ugly beauty chica do traper čizmi), nego je i glumica (‘Uncut Gems’), voditeljica podcasta (‘Forbidden Fruits’). A od ove jeseni je i autorica knjige budući da je upravo objavila memoare pod naslovom ‘Down the Drains’ u kojima opisuje kako je to bilo – ne živjeti, nego preživjeti u New Yorku devedesetih.

Preživjeti u New Yorku devedesetih

Naime, svi mi koji smo odrastali na ‘Seksu i gradu’ imamo svoju sliku New Yorka devedesetih, tog zlatnog doba kada su se Manolo Blahnik cipele kupovale u rundama, baš kao i Cosmopolitan kokteli, a mlada žena nije imala drugih briga osim toga kog će frajera i koju odjevnu kombinaciju odabrati. Uostalom, sjećate se da je nakon vratolomnog uspjeha serije Candace Bushnell objavila i knjigu ‘Dnevnici Carrie Bradshaw’ u kojoj opisuje dolazak Carrie u New York. No, kada bismo sada usporedili ove dvije knjige, na kraju ispada da je Julia Fox neka vrsta Oliver Twista jer njeno odrastanje je više bilo kakav triler nego romantična komedija.

Triler, a ne romantična komedija

Naime, Julia je odrastala u New Yorku u obitelji u kojoj je uvijek nedostajalo novca te je stoga vrlo brzo naučila da, ako nešto stvarno želi, mora to sama postići. Kao dijete, krala je žvakaće gume, kao tinejdžerica dizajnersku odjeću. Jednom ju je uhvatili u poznatoj newyorškoj robnoj kući Bloomingdale’su gdje je dobila i zabranu ulaska. Bila je buntovna, počela je rano piti i pušiti. Prvi poljubac je doživjela s 26-godišnjakom kad je imala samo 11 godina. Zatim je upadala u toksične veze, od dilera do znatno starijeg “Sugar Daddyja” kojeg je upoznala kad je imala 18 godina, a zarađivala je i kao domina.

Život izvan okvira

Njezin život obilježen je bjesomučnim partyjima i zloupotrebom droge, što ju je više puta dovodilo u životno opasne situacije. A dok čitate njezinu priču, lako je zaboraviti da je to zapravo stvaran život – da ponekad izgleda užasno glamurozno na crvenom tepihu, a onda se vraća u svoj maleni stan koji izgleda tako neugledno da ga u ‘Seksu i gradu’ ne bi ni snimili, da je trebalo hrabrost da se izađe iz kalupa, da se odrekne muškarca te da je moguće biti u isto vrijeme samohrana mama i domina, Pa ako je istina ono što kažu mediji – da naše vrijeme svakako zaslužuje jednu Juliju Fox, e onda nestrpljivo čekamo i novu seriju. Uostalom, bilo je i krajnje vrijeme da netko u jednom spoji opaku Samanthu i romantičnu Carrie.

Pročitaj više

trendspotting

Životinjske uzorke ponovno možemo vidjeti posvuda, pa se postavlja pitanje: jesu li i dalje simbol neukusa, bunta, bogatstva ili mainstream? I ugrožavaju li stvarne egzotične vrste ili potiču na njihovu zaštitu?

Ne postoji apsolutno ništa pogrešno u procesu starenja, a čini se gotovo apsurdnim što kolektivno strahujemo od nečeg toliko prirodnog. No tzv. kult mladosti prilično je jak, a ne postoji žena koja se već nakon 25. godine života nije zapitala bi li trebala učiniti nešto kako bi zaustavila vrijeme. Tretmani botoxom, hijaluronskim filerima pa čak i facelifting sve su popularniji, no biste li povjerovali da je moguće doći do zategnutog i mladolikog lica bez odlaska pod nož?

Ljetna haljina skroz izgužvana, krema razlivena, a vaše omiljene cipele ulubljene? Pakirate li kofer (pre)nemarno i bez sistema, ne treba se čuditi ako vas na odmoru zadesi neugodno iznenađenje. Pa dobro kako onda pravilno i dobro spakirati svoj kofer?

Dobra priprema je pola posla

Tek je 14 sati, a na vašem licu već nedostaje veći dio nanesenog pudera. Ako potvrdno kimate glavom, možda biste trebali nastaviti čitati…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.