Koji frajer! Bad Bunny

EVOLUCIJA MUŠKOG IMIDŽA: Od mačo muškarca preko metroseksualca do panseksualca

Aleksandra Orlić
11.06.2023.

S guštom smo proučili kako se muška moda mijenjala kroz desetljeća i kako smo od opasnog garda došli do zabavne igre i rušenja svih mogućih stereotipa. Barbie sad vjerojatno negdje strepi kada je u pink haljinici ugledala Bad Bunnyja

Prije skoro pola stoljeća, dok sam ja tek s naporom ugasila dvije svjećice na rođendanskoj torti, on je bio pojam muškarčine. Nategnuto rečeno, nekako smo istodobno otkrivali svoju sliku u ogledalu. Iako ja doduše tada nisam bila svjesna previše ni svog izgleda, a ni spola, znam po fotografijama da su mi narasle prve šiške i da sam imala čisto dovoljno kose da mi mama napravi dvije kečke i ukrasi ih, a što drugo nego – crvenom bojom komunizma. Tada se još nisam pitala zašto dečki nemaju tako dugu kosu kao ja, po čemu smo drugačiji i čine li te mašnice doista razliku?. Uostalom, što bih se zamarala društvom kada sam imala svoj ludi odraz u ogledalu koji me slijedio u stopu.

“You talkin’ to me?”

U isto vrijeme, s druge strane Velike bare Robert de Niro je također stajao pred ogledalom i isprobavao svoje mužjačke face izgovarajući pri tome onu kultnu rečenicu “You talkin’ to me?” Mrštio je čelo, sužavao i širio usnice poput razjarenog bika i isto tako vjerojatno bio oduševljen slikom opasnog muškarca. Za naš ukus danas, zericu preagresivnom. Bila je to godina 1976. i Martin Scorese je snimio film “Taksist”, a tu rečenicu će do sada ponoviti milijun nesigurnih frajera stojeći pred ogledalom i propitujući svoj identitet ili masku grubijana, šminkera, romantičara ili, zašto ne, žene.

Ok, sve je to tako vintage i retro, kao da su nečije fotke provučene kroz efektne filtere, samo je zabunom upao u to doba i Milo Hrnić, no što se dogodilo u međuvremenu s tim alfa-mužjacima, pitao bi nestrpljivi gledatelj naviknut na brze zumove. Paaaa, može se reći da se dogodila prava evolucija muških likova s drastičnim padom testosterona. U sedamdesetima su glavne face bili Robert Redford i Al Pacino, u osamdesetima su došli i prvi akcijski junaci Tom Cruise, Bruce Willis te posteri sa Jon Bon Jovijem, Bruce Springstenom i Johnnyjem Deppom.

Od ‘Umri muški’ do ‘Što žene žele’

U devedesetima smo svi zavijali “I will always love you” i sanjali o Kevinu Kostneru te opakoj guzi Mela Gibsona, Brada Pitta i Georgea Clooneya. A onda je Bruce Willis 1995. godine snimio film “Umri muški, 3. dio” i muškarčine su doista nekako umrle. Naravno, ne odmah ali ubrzo. Naime, 2000. američka redateljica i feministikinja Nancy Mayer snimila je film “Što žene vole”, misleći da snima 100% žensku fantaziju pa je angažirala ultra-frajera Mela Gibsona da glumi moćnog kreativnog direktora u reklamnoj agenciji, koji nakon malog strujnog udara fenom dobiva posebne moći i čita ženske misli. Iako je film bio tako obećavajući, jer smo konačno imale – izvana 100% frajera, iznutra neku vrstu žene, dogodio se neki
kratki spoj. I bum, tres, i svi oni koji su se zvali ‘pravi muškarci’ su nekako isparili!

Metroseksualci u velikom stilu osvajaju scenu

Ne vjerujete? Ajmo još jedan sat ponavljanja jer na tom satu, tj. tim godinama ste možda već i bili nazočni. Početkom 21. stoljeća pojavljuju se prvih metroseksualaci na čelu s Davidom Beckhamom koji farba nokte i gelira kosu i Jude Lawom koji se vraća iz šopinga sa Siennom Miller, a nosi više vrećica nego ona. Zatim dolaze i aseksualci (omiljeni dizajner im je Hedi Slimane), pa nanoseksualci (Keanu Reevesom, “Matrix”), a siluete muškaraca se sve više stanjuju, sakoi postaju sve uži, frizure ulickanije, glasići sve viši, ten bljeđi (Coldplay, Usher, Justin Timberlake, Franz Ferdinand). Uostalom, i opasan Mr. Grey je na filmu ispao nekako presuptilan i nježan.

Što se to događa s muškarcima, pitali su svi jednog od najvećih stručnjaka za frajere, britanskog novinara Marka Simpsona koji je prvi skovao pojam metroseksualac. “Moderni muškarci se samo traže i žele učestalim mijenjanjem ruha (i izraza lica) ponovo izmamiti ženska priznanja. Upravo zato danas imamo toliko različitih muških uloga kao rijetko kada u povijesti – hipstera, lumberseksualaca, sapioseksualaca, dandyja, geekova.”

Hipster, dandy i geek

Naime, otkada su žene odlučile da im je dosta biti u sjeni i krenule na put emancipacije – i to na svim nivoima, od poslovnog, obiteljskog, estetskog, seksualnog i svakim danom zahtijevale sve više slobode muškarci su počeli propitivati svoju ulogu u društvu. I na naše veliko veselje oni su doista prihvatili svoju ženstvenu stranu. No nakon prvotnog vala oduševljenja metroseksualcima, profinjenijom vrstom muškaraca s kojom se može i super pričati, polako smo ih počele uzimati zdravo za gotovo i komplimenti su nekako počeli izostajati. I što je bio sljedeći logičan korak nego da frajeri posegnu za novim oružjem. I izmame još malo ženskih uzdaha.

Metroseksualci su vrlo brzo zbacili svoja skupa odijela krojena po mjeri (kao mi nekoć grudnjake) i umjesto u odjeću počeli su ulagati u tijelo. Rezultat je vrsta frajera zvana spornseksualac (kombinacija riječi sport i porno). Kako ih prepoznati? Lako! U frižideru drže samo piletinu i kravlji sir, po cijele dane vise u teretani i svaku priliku koriste da pokažu svoje keramičke pločice, bilo na joggingu kao Matthew McConaughey, bilo da vam šalju fotku izdepiliranog torza u SMS poruci kao vaš susjed Marko.

Kako ne pretjerati s imidžem opakog drvosječe

E, sad, budući da je ta grupa godinama bila dosta velika u njoj ima raznih podžanrova – od onih frajera kojima je cilj nabildati što više mišića i skinuti imidž opakog dvrosječe (lumberseksualac) do Ripped muškaraca kojima je bitna mjera i estetika pa jako paze da ne pretjeraju s napuhavanjem mišiće i ne pretvore se u Johhnyja Brava do Manscaping frakcije koja je poznata po ljubavi prema depilaciji tijela i korištenju proizvoda kao što su manscara i guyliner. A koliko je svojedobno ta riječ bila popularna i začudna svedoči i činjenica da su je Australci proglasili riječju godine.

Petar Pan i vampir

No paralelno s grupacijom žestokih muškaraca koji traže povratak prirodi (i teretani) javljala se i ona koja ponajviše živi u virtualnim svjetovima i koja se ponaša kao da nikada ne želi odrasti (geekovi, hipsteri, Petar Panovi, vampiri). To su dječaci koji se ne srame naručiti caramel macchiato sa šlagom i kakaom, poslati vam pet emoji znakova i do kasno u noć vam objašnjavati koje vježbe za ruke radi Michelle Obama da su joj tako savršeno utegnute.

Bad Bunny, čovjek koji je hrabro obrisao sva modna pravila

Sve dok se na sceni nije pojavio on – portorikanski pjevač Bad Bunny, pravog imena Benito Antonio Martínez Ocasio, a koji je jednim potezom odlučio obrisati sve granice između ozbiljnog i šašavog, muškog i ženskog. Bilo da ste ga prvi put primijetili na TikToku, na fotkama s Kendall Jenner (s kojom je navodno u vezi) ili na Met Gali gdje se hrabro pojavio u bijelom odijelu bez leđa s bijelim ogrtačem od ruža ili pak na novoj Jacquemus kampanji gdje, baš poput Barbie, i on fura pink haljinicu na plave štikle.

Hashtag #badbunny već je pregledan više od 50 milijardi puta na TikToku, a pjevač obara rekorde na Spotifyju jer je prošle godine treći put zaredom izabran za najboljeg izvođača na platformi za streaming glazbe.

No, činjenica je da Bad Bunny hrabro ruši stereotipe kao malo koji muškarac u povijesti – sad ima zelenu kosu, sad pletenice, sad naglašava svoju muževnost, a sad se poigrava sa svojom ženskom stranom, izvrsno dočaravajući kakav modni izričaj želi fluidna generacija panseksualaca. Iako se velik broj medija raspisao u novoj definiciji metroseksualca, mi smatramo da je krajnje vrijeme da se za ovako unikatan stil smisli i neko novo ime.

Čekamo nestrpljivo vaše prijedloge, a do tada slušamo Bad Bunnyja. Nekoga tko se doista usudio poigrati sa svojom slikom u ogledalu i puno godina kasnije otkako je zakoračio u svijet odraslih.

Pročitaj više

trendspotting

Životinjske uzorke ponovno možemo vidjeti posvuda, pa se postavlja pitanje: jesu li i dalje simbol neukusa, bunta, bogatstva ili mainstream? I ugrožavaju li stvarne egzotične vrste ili potiču na njihovu zaštitu?

Ne postoji apsolutno ništa pogrešno u procesu starenja, a čini se gotovo apsurdnim što kolektivno strahujemo od nečeg toliko prirodnog. No tzv. kult mladosti prilično je jak, a ne postoji žena koja se već nakon 25. godine života nije zapitala bi li trebala učiniti nešto kako bi zaustavila vrijeme. Tretmani botoxom, hijaluronskim filerima pa čak i facelifting sve su popularniji, no biste li povjerovali da je moguće doći do zategnutog i mladolikog lica bez odlaska pod nož?

Ljetna haljina skroz izgužvana, krema razlivena, a vaše omiljene cipele ulubljene? Pakirate li kofer (pre)nemarno i bez sistema, ne treba se čuditi ako vas na odmoru zadesi neugodno iznenađenje. Pa dobro kako onda pravilno i dobro spakirati svoj kofer?

Dobra priprema je pola posla

Tek je 14 sati, a na vašem licu već nedostaje veći dio nanesenog pudera. Ako potvrdno kimate glavom, možda biste trebali nastaviti čitati…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.