7 ključnih pitanja i 3 poklon paketa

FORMULA SUNČANJA: Ne izlazite na Sunce dok ne znate ovu formulu napamet. Čak i usred noći

Tamara Radan
14.06.2024.

Ono što Norijada već desetljećima predstavlja srednjoškolcima, to su prvi sunčani dani svima nama. No, prije nego što istrčimo u susret ljetu i pobacamo u jednom potezu svu odjeću sa sebe, dobro se podsjetiti važnih lekcija o pametnom izlaganju suncu. I, znate li što su sunčane terase i u kakvoj su vezi sunce i sladoled od čokolade u kojem upravo uživate?

Kada su formule u igri, nema toga što već nismo otkrili. I koja je formula uspješne komedije, filmskog blockbustera, vrijednog umjetničkog djela i koliko dugo treba kuhati savršeno poširano jaje te ne manje bitno – koliko dugo traje žalovanje nakon kraha ljubavne veze. Za one neupućene – podijelite broj vremena koliko ste proveli zajedno s pola. No ako ste u žurbi, skoknite na Tinder po homeopatski lijek – klin se klinom izbija. Pa ipak, kako je onda moguće da bi mnogi od nas popadali kao kruške na kvizu da ih netko pita kako glasi formula sunčanja i kako izračunati koliko biste vremena smjeli provesti pod suncem prije nego li ponovo nanesete adekvatnu zaštitu. Pripremili smo za vas 7 pitanja o pametnom izlaganju suncu i 4 super proizvoda koji prate potrebe suvremenog obožavatelja Sunca, a prema kojima bi i slavni Egipćani ispali neupućeni i neinformirani.

Koji ste tip kože i koliko dugo smijete ostati na suncu bez zaštite?

Svi smo tu i tamo pogledali Survivor i pitali se – ne bismo li i mi mogli dobiti tako divno preplanulu boju kože. Naravno pod uvjetom da ekstremne fizičke napore zamijenimo ekstremnim odmorom, jer koža će se već nekako snaći i prilagoditi sunčevim zrakama. No prije nego i pomislite na tzv. samozaštitu – vrijeme koje možemo provesti na suncu bez zaštite i bez dobivanja opeklina, red je da vas podsjetimo na Fitzpatrickovu skalu koja pomaže dermatolozima da nam, shodno našem tipu kože preporuče odgovarajuće proizvode za zaštitu od sunca. Naime, prirodno vrijeme UV zaštite naše kože ovisi o razini melanina, smećkastom pigmentu koji do određene mjere štiti našu kožu od UV zraka. Prema ovoj klasifikaciji postoji šest tipova kože – od tipa I. koji je vrlo svijetle puti, crvene ili plave kose te gotovo uvijek izgori na Suncu, stoga je maksimalno vrijeme izlaganja suncu 10 minuta do tipa VI. koji izuzetno lako tamni, ali to sada nipošto ne znači da je svemoguć, jer je maksimalno vrijeme koliko smije biti na sunce svega 90 minuta. I stoga, nikuda bez pametne zaštite od Sunca! Čak ni samo da biste se na par sekundi pojavili u najavnoj špici Survivera, a onda zbrisali u hlad palme.

Kako izračunati svoju formulu sunčanja?

Znate onaj poseban osjećaj kada se vratite iz mora, legnete na ručnik i lagani šum valova vas odvede u slatke snove. A kada se probudite već je kasno. Srećom, postoji jednostavan način kako izračunati vrijeme kada je potrebno namjestiti alarm da se probudite na ručniku i nanesete novi sloj zaštite. Pomnožite vlastito vrijeme prirodne zaštite kože s faktorom zaštite od sunca – rezultat je vrijeme koje možemo provesti na suncu bez dobivanja opeklina.

Na primjer, Anja je tip kože II. i obično dobije opekline nakon 10 minuta bez kreme za sunčanje, a što je zapravo njezino vrijeme prirodne zaštite. Da bismo saznali Anjino ukupno vrijeme zaštite, trebamo pomnožiti tih 10 minuta sa SPF-om koji koristi. Ako SPF kreme za sunčanje iznosi 30, to znači da Anja može provesti na suncu 300 minuta ili 5 sati zaštite od sunca.

Koliko kreme za sunčanje trebamo nanijeti i što su to sunčane terase?

Sjećate se sigurno onih savjeta koji kažu – zrno riže ili pun dlan hrane. No u ovom slučaju, s količinom kreme za sunčanje ne trebate štedjeti jer manje nije više. Da, to znači da doslovno ne možemo pogriješiti ako koristimo duljinu vlastite ruke za određivanje prave količine. Debela linija kreme za sunčanje koja se proteže preko dlana, od zapešća do vrha srednjeg prsta, dovoljna je za jednu ruku ili za lice i vrat. A za svaku nogu, prsa, trbuh te leđa slobodno nanesite dvostruku količinu zaštitne kreme. U prosjeku, količina kreme dovoljne za jedno mazanje iznosi 2-3 žlice ili 40 ml po aplikaciji. I ne zaboravite nipošto na ‘sunčane terase’. Iako ovaj naziv zvuči vrlo egzotično, riječ je o najčešće zanemarenim područjima tijela, a to su – nos, uši, ramena i stopala. Pobrinite se da ova područja ‘serpentina na vašem tijelu’ dovoljno prekrijete kremom za sunčanje! I da kremu redovito nanosite nakon plivanja, brisanja i pojačanog znojenja.

Što uzrokuje bore i kako izbjeći pigmentne mrlje izazvane sunčanjem?

Tko zna kako bi naš život izgledao da UVA zrake koje prodiru duboko u kožu, sve do dermisa možemo osjetiti. Iako ih obično nismo svjesni, jer nisu bolne, one stvaraju slobodne radikale koji mogu oštetiti stanice i našu DNK, a što konačno dovodi do alergija i starenja kože. Uostalom, 80% bora je uzrokovano UVA svjetlom. No nije sunce jedini krivac, jer prema najnovijim istraživanjima i šećer potiče gubitak elastičnosti kože i stvaranje bora. Srećom, najnovija istraživanja su otkrila vrlo moćne molekule, a jedna od njih je i Luminous630 koja sprječava i vidljivo smanjuje mrlje izazvane suncem, i to već nakon četiri tjedna korištenja. Ne znamo za vas, s koliko velikom ekipom planirate provesti ljeto, no mi ne idemo nikuda bez stalnog suputnika pod imenom Luminous630. Možete ga pronaći u brojnim NIVEA SUN proizvodima, a mi smo već rezervirali mjesto u svojim kozmetičkim torbicama za NIVEA SUN Dark Spot Control fluid za zaštitu lica od sunca sa SPF 50+, koji ne samo da trenutačno štiti nježnu kožu lica od UV zraka nego i od svih ‘neželjenih suvenira na koži’.

Kako na moru izbjeći začepljene pore i nepravilnosti na licu?

Je li doista moguće ukloniti višak masnoće s lica, a da koža u isto vrijeme ostane hidratizirana – pitanje je koje se redovito pojavljuje pred ljeto, baš poput plime i oseke. A onda su znanstvenici konačno razriješili ovaj gordijski sunčani čvor. NIVEA SUN Derma Skin Clear SPF 50+ fluid s kompleksom protiv nepravilnosti i niacinamidom ne začepljuje pore i sprječava nastanak nepravilnosti. A još ljepša vijest je ta da ovaj fluid omogućuje 8-satni mat učinak, ne ostavlja na koži ljepljiv osjećaj, a u isto vrijeme koža je mekana i osjetno hidratizirana.

Kako na moru poštovati beauty clean pravilo koje kaže – ne više od 3-4 proizvoda dnevno?

Priznajemo, surfanje na moru i na netu je super, no što kada naša koža više voli ronjenje? Čitaj – kreme koje ne ostaju samo na površini kože nego ulaze duboko unutar epiderme i njeguju nas, metaforički rečeno, i iznutra i izvana. NIVEA SUN Q10 Anti-Age & Anti-Pigments krema za lice SPF 50 posebno je razvijena za nježnu kožu lica, a doslovce obavlja posao dvije kreme. S jedne strane, ona štiti našu kožu izvana od UVA/UVB zraka te djelovanja plave svjetlosti. A s druge strane ona štiti kožu i iznutra i to prije svega zahvaljujući snažnom prirodnom antioksidansu koji aktivira vlastiti obrambeni mehanizam kože.

I za kraj, pitanje za milijun eura – što je sastojak Licochalcon A?

Zamislite da sjedite u naslonjaču TV kviza i morate odgovoriti na sljedeće pitanje. Od čega nas štiti NIVEA SUN Triple Protect lagani fluid za zaštitu lica od sunca SPF 50+? a) Od UV zraka, b) plave svjetlosti ili c) onečišćenja. I, što biste odgovorili? Pod uvjetom da želite milijun eura, morate prekršiti pravila kriza i odabrati sva tri odgovora kao točna, jer NIVEA SUN Triple Protect lagani fluid za zaštitu lica od sunca SPF 50+ doslovce djeluje na sva tri polja. Ok, Lovci bi vjerojatno bacili i koju edukativnu spiku o sastojku zvanom Licochalcon A koji je vrlo snažni prirodni antioksidans koji aktivira vlastiti obrambeni mehanizam za zaštitu stanica kože i djeluje protiv učinaka onečišćenja poput oksidativnog stresa. No mi ćemo sada samo nadodati da se ovaj lagani i nemasni hidratantni fluid s hijaluronom trenutačno upija, a kao takav pogodan je za ispod šminke, ali i za sve zabavne aktivnosti koje nosi Norijada, pardon – ludo, toplo i sigurno ljeto!

Nagradni natječaj: Testirajte svoje znanje i osvojite NIVEA poklon pakete!

Odgovorite točno na 7 pitanja i možda baš vi osvojite NIVEA paket koji čine proizvodi: NIVEA Protect & Moisture losion za zaštitu od sunca sa SPF 30 i NIVEA SUN hidratantni losion poslije sunčanja. Vaše odgovore čekamo do 16. lipnja 2024., a troje sretnika s najviše osvojenih bodova nagrađujemo super proizvodima za sunčanje!

Pravila nagradnog natječaja ‘Ljetna matura’

Sadržaj nastao u suradnji s NIVEA Hrvatska.

Animacije: Canva

Pročitaj više

Kako stvari stoje doba velike suzdržanosti i malog nakita je već odavno iza nas, a ove sezone nosi se ultra raskošan nakit

Dvadesetak dana uoči svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Parizu (26. srpnja – 11. kolovoza), Hrvatski olimpijski odbor (HOO) priredio je u prostorijama Rektorata Sveučilišta u Zagrebu predstavljanje olimpijske kolekcije sportskog brenda 4F, čiji će asortiman nositi naši sportaši i sportašice na Igrama u francuskoj prijestolnici.

Dugoočekivana, spektakularna kolekcija više od 50 možemo slobodno reći, umjetničkih djela našeg proslavljenog dizajnera Jurja Zigmana, 4. srpnja je pred oduševljenom publikom predstavljena u hali riječkog Exportdrva, impozantnog prostora koji je svojom „grubom“ estetikom na više od pet tisuća kvadratnih metara upravo istaknuo čaroliju onog što je predstavljeno pred gotovo tisuću modnih entuzijasta i ljubitelja Zigmanovog djela.

marinniere

Mornarske, pinstripe, vodoravne ili okomite – prugice su odlična ideja u svim oblicima i modnim scenarijima

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.