BEAUTY MAGIJA: U kakvoj su vezi vaša frizura i Mjesečev ciklus?

Nika Kovačić
05.01.2024.

Prije nego li odmahnete rukom i kažete – “Oh, kosologija”, dozvolite da objasnimo utjecaj gravitacijske sile i kako Mjesec djeluje na plimu, oseku, ali i vašu vodu u kosi

Naime, privlačna snaga Mjeseca djeluje poput magneta i povlači vodu sa Zemlje u određeno vrijeme. I to s iznenađujućom snagom: primjerice, u Sjevernoj Bretanji govori se o amplitudama plime i oseke visokim do dvanaest metara. Mnogi astrolozi vjeruju da ta snaga također utječe na nas – budući da voda čini 60-80% ljudskog tijela.

No zašto je to važno i za našu kosu? Možda ste zaboravili, ali naša kosa uglavnom sadrži keratin – mješavinu masnih tvari, pigmenta melanina odgovornog za boju kose i – ta-daaam! – puno vode. Dakle, prema toj teoriji, Mjesec utječe na kosu kao i na ocean. Znanstveno nije dokazano, ali mnogi ljudi potvrđuju teorije da im kosa više raste, proizvodi za njegu djeluju bolje, boje za kosu su svjetlije, a stiliziranje je ljepše kada beauty rutina slijedi ‘prave’ Mjesečeve faze.

A kako to izgleda u praksi? Srećom, nema puno izračuna jer sam Mjesec pruža orijentaciju – jednostavno slijedite ono što pokazuje faza Mjeseca. Dakle, za vrijeme padajućeg Mjeseca rade se tretmani detoxa, šišanja (posebice onog preciznog i kratkih frizura) i opuštanja, a kada Mjesec raste – i vi jačate i hranite svoju kosu (preporučuje se šišanje vrhova duge kose). Navodno, je snaga Mjeseca najveća tijekom punog Mjeseca, a svi koji se odluče za šišanje u tom razdoblju mogu očekivati zdravu i bujnu kosu jer bi korijen kose trebao biti osnažen djelovanjem Mjeseca.

Pravi dani za bojenje kose

Slična pravila vrijede i za bojanje kose. Ako želite izbijeliti kosu ili ukloniti pigmente birajte dane kada Mjesec opada. No ako Mjesec raste, tijelo je posebno podložno apsorpciji – stoga je ovo idealno vrijeme za dodavanje boje kosi, jer u ovoj fazi bojanje može biti svjetlije i intenzivnije.

No ovdje naravno kalkulacijama nije kraj, jer ako želite optimalan rezultat trebali biste kombinirati energiju mjesečevih faza s energijom horoskopskih znakova. Čitaj – svi zemljani i vatreni znakovi doprinose punijem rastu kose. Djevica, Jarac i Lav potiču posebno guste i voluminozne frizure, dok zračni znakovi poput Vodenjaka, Vage ili Blizanaca navodno potiču brži rast kose. No ako vaš frizer i dalje ne uspije ukrotiti vašu frizuru, znajte da ona može postati jako neposlušna tijekom dana u znaku Raka ili Riba.

Naslovna fotografija i video: Canva

Pročitaj više

trendspotting

Životinjske uzorke ponovno možemo vidjeti posvuda, pa se postavlja pitanje: jesu li i dalje simbol neukusa, bunta, bogatstva ili mainstream? I ugrožavaju li stvarne egzotične vrste ili potiču na njihovu zaštitu?

Ne postoji apsolutno ništa pogrešno u procesu starenja, a čini se gotovo apsurdnim što kolektivno strahujemo od nečeg toliko prirodnog. No tzv. kult mladosti prilično je jak, a ne postoji žena koja se već nakon 25. godine života nije zapitala bi li trebala učiniti nešto kako bi zaustavila vrijeme. Tretmani botoxom, hijaluronskim filerima pa čak i facelifting sve su popularniji, no biste li povjerovali da je moguće doći do zategnutog i mladolikog lica bez odlaska pod nož?

Ljetna haljina skroz izgužvana, krema razlivena, a vaše omiljene cipele ulubljene? Pakirate li kofer (pre)nemarno i bez sistema, ne treba se čuditi ako vas na odmoru zadesi neugodno iznenađenje. Pa dobro kako onda pravilno i dobro spakirati svoj kofer?

Dobra priprema je pola posla

Tek je 14 sati, a na vašem licu već nedostaje veći dio nanesenog pudera. Ako potvrdno kimate glavom, možda biste trebali nastaviti čitati…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.