RJEČNIK STRANIH IZRAZA ZA FRIZERA: Od momager crop preko curve bangs do najguglanije frizure zvane hush cut

Lena Ivanović
10.09.2023.

Sve donedavno glavni frizerski trendovi su se dali svesti na dvije riječi – ‘butterfly frizura’ i ‘curtain šiške’. A onda su leptiri odletjeli, skupa sa zavjesama i na sceni su se pojavile nove hit frizure koje očaravaju svojim preciznim tehnikama šišanja, a još više inovativnim imenima

Kada sam se ovo proljeće zatekla na stolcu nepoznata frizera u Rimu, jedno od pitanja koja sam mu postavila, nakon što smo prošli sve tipove kosa, šampone, preparate i načine feniranja je bilo kakve se frizure nose ovo proljeće. Odgovor je bio kratak – ‘butterfly i curtain.’ No, čim sam se nakon mjesec dana vratila kući shvatila sam da su leptiri odlepršali, zajedno sa zavjesama, a da je gužva na sceni poprilična jer pojavili su se novi trendovi frizura i nove tehnike koje se baš neće tako lako dati svesti na samo dvije riječi.

Jer ako malo bolje pogledamo, na prvu se može činiti da su se frizeri i TikTokeri udružili, jer kako drugačije objasniti da se svaki tjedan pojavljuju neki novi modeli šišanja, koji su toliko precizni i inovativni da već lagano graniče s matematičkim formulama, geometrijom i izračunima pravih kutova. Ta kako drugačije saznati kako će se kosa najbolje lomiti i presijavati na svjetlu A TikTokeri revno prate najnovije trendove i užasno se trude smisliti neka nova cool imena. Izdvojili smo 5 frizura koje su se opasno približile vječnom ‘leptiru’ (kaskadno šišanje kose) i ‘zavjesa šiškama‘, koje tako divno uokviruju lice.

CURVE BANGS

Kako izgleda šik Francuskinja nakon godišnjeg odmora? Nestašne šiške koje su stepenasto ošišane pa upadaju u oči i skakuću oko jagodica su joj narasle do brade pa sada možemo reći da su curve bangs i službeno najduže šiške ikada. S tim da ove duge i zaobljene šiške više ne naglašavaju jagodice nego liniju brade. I super stoje svima – okrugla lica s njima izgledaju više uglato, a ona s oštrijim crtama lica zbog nježne linije šiški koje tvore C oblik djeluju nježno i ženstveno. No kako izvesti C-oblik? Možete ga izvući četkom ili mokru kosu staviti iza uha i čekati da se prilagodi i oblikuje prema vašem licu.

DIAMOND CUT

Na prvi pogled ova frizura podsjeća na stepenasti klasik kakav su u devedesetima nosile Jennifer Aniston i Cindy Crawford, no kada smo se malo bolje zagledali u snimke koje je na TikToku predstavio luksuzni frizer Michael Van Clarke iz Londona, odmah nam je bilo jasno da je stari model usavršen. Kako? Zahvaljujući posebnoj tehnici šišanja koja se izvodi tako da se šiša pramen po pramen kose pod različitim kutovima, i to na suho – kosa na kraju ima dvostruko više volumena i zdrav sjaj. Ili kao što bi rekao Michael – kosa time dobiva trodimenzionalnost koja podsjeća na oblik dijamanta. Super vijest – nema neugodnih iznenađenja kada se kosa osuši. A još bolja – ova frizura će najbolje doći do izražaja ako je nosite na jarkom suncu i kada precizno ošišani pramenovi počnu reflektirati poseban sjaj.

MOMAGER CROP

Tko zna bi li jedan od najdugovječnijih i najpopularnijih reality showova svih vremena bio tako uspješan da se Kris Jenner svako jutro morala satima posvećivati svojoj dugoj kosi. No, ovako je bila gotova za par minuta, jer takozvana momager crop frizura ne zahtijeva puno vremena. Rubovi i gornja kosa malo su duži i slojeviti, a kosa na zatiljku je kratka, čime se dobiva na živosti frizure. Riječ momager dolazi iz engleskog jezika i koristi se za one super mame koje se ne ponašaju samo kao roditelji, već i kao menadžeri svoje djece. Nije stoga čudno da je rado nose sve snažne i samosvjesne žene.

FLIPPED-BOB

Kada bismo morali odabrati najdugovječniju i najšik frizuru svih vremena koja ima na tisuće različitih lica, naš prvi izbor bi definitivno bio dobri stari bob, frizura koju je britanski frizer Vidal Sassoon popularizirao šezdesetih godina prošlog stoljeća. Od talijanskog boba do dugog boba, laska raznim oblicima lica i tipovima kose i uvijek je dobar izbor ako želite promjenu. No, ovo ljeto je stigao u – Yabba Dabba Doo – izvijenom obliku kakav je nosila recimo Betty u crtiću ‘Kremenko’. Ili ako ne želimo baš tražiti usporedbe u kamenom dobu, onda glavna junakinja u Netflixovom hitu ‘Damin gambit’ te Bella Hadid i Kourtney Kardashian.

HUSH CUT

Posebno priznanje za efektno ime koje ne odaje na prvu o kojem se tipu frizure radi, nego je sve hush, hush između vas i vašeg frizera. Što možda i ne čudi jer trend je preuzet iz Koreje, a svi znamo kako završe sve korejske beauty inovacije. Tako što se razglase na sva zvona. Ili je fora u tome da je ovo samo elegantnija inačica dobre stare frizure poznatije i kao fudbalerka pa to najradije ne bi stavljali u naziv frizure. No za razliku od inačice koja je bila popularna u osamdesetima, ova je šišana na način da pramenovi nježno i elegantno uokviruju vaše lice (otuda i naziv), ima više razina i cilj je da kosa izgleda voluminozno. Često se nosi s kraćim pramenovima kose kao što su šiška zavjese, koje opušteno uokviruju lice. E sad, jesu li novi modni hit zvan kopačke-štikle too much za ovaj tip frizure, morat ćete odlučiti sami.

Pročitaj više

XXL stil

Preveliki kaputi i blejzeri, 2 broja veće traperice i XXL košulje već neko vrijeme vladaju društvenim mrežama fashionistica

MOĆ JE U BOJAMA

Ružičasta za samopouzdanje, plava da se skulirate, narančasta da si podignete energiju… Nije tajna da terapija bojama doživljava pravi boom jer u bojama je skrivena itekakva moć!

Šljokice, čipka i biseri

Volimo vidjeti modne eksperimente, a ovi celebovi pokazuju da muški stil može imati brojna lica

moda i tehnologija

Hoće li umjetno kreirani modeli zamijeniti stvarne žene i ideale ljepote s kojima se već teško nosimo?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.