Šminkerica i nogometašica

A NA TEREN IZLAZI: Ove jeseni modni dizajneri i influenceri predlažu kopačku-štiklu

Aleksandra Orlić
27.08.2023.

Elegantna je, ergonomska, povišena od tla, malo podsjeća na cipelu, a uz sve to još za sobom ostavlja i onaj stylish zvuk na pločniku kao štikla – kuc, kuc! Pa tko joj ne bi širom otvorio vrata?

Da se suprotnosti itekako privlače ovo ljeto nam je svima postalo jasno od kada je kino dvorane poharao trend zvan Barbieheimer, koji se uvukao u sve pore društva, pa čak i u Wolt dostavu. Da, što se čudite? Ta i ponude tjedna su bile podijeljene u dva tima – jedan je igrao za pink, a drugi za sve ono što nije pink. Čitaj tamne nijanse. Uostalom, ženska publika koja je pohrlila u kino dvorane navijajući iz petnih žila za svoj tim – mnoge je muške kritičare podsjetila na atmosferu kakva vlada na nogometnim stadionima.

A na teren izlazi – kopačka!

I što se sada čudimo što je na modni teren ove jeseni u velikom stilu istrčala dobra stara kopačka i zakucala nekoliko golova starim, sporim tenisicama. Uostalom, došlo je vrijeme i za novi ritam, ali i zvuk. Naime, kada je pisala svoj roman ‘Pod sretnom zvijezdom’ Rosa Montero je svog junaka koji usred noći hoda tihim gradom u tenisicama opisala koristeći onomatopejski – ‘njak, njak’. Priznajemo, ma koliko nam drage i udobne tenisice bile, vrijeme je da taj zvuk ‘njak, njak’, prebacimo u više stylish’kuc, kuc’.

Ne znamo samo zašto je tako dugo trebalo da prigrlimo i ovaj zanimljiv model tenisica budući da je na terenu prilično dugo. Naime, prve kopačke je izradio Cornelius Johnson jer mu je tako naredio kralj Henri VIII. 1525. godine. Doduše, tada su izgledale nešto kao boksačke gležnjače i trebale su se načekati sve do pedesetih godina prošlog stoljeća kada ih je na svjetski tron pobjednika gurnuo Adidas.

Super začudan spoj: kopačka uz haljinu

Nogometaši su konačno bili oduševljeni jer stigla je obuća koja ne teži pet tona i ne izgleda kao čizma, a uz to je imala i čepove izrađene od gume i plastike. A kako li će tek vama postati draga ideja da kopačke iskombinirate s jesenskim stylinzima kada pogledate kako su ih sjajno isfurale Irina Shayk i danska influencerica Freja Wewer.

Pioniri i vizionari ispred vremena

Naravno da uvijek postoje vizionari koji su godinama bili ispred svog vremena. Ne, ovdje ne mislimo više na Henrika VIII., nego na velike modne brendove kao što su – Miu Miu, Prada, Comme des Garçons koji su već prije nekoliko godina ostvarili suradnje s Adidasom i Nikeom pa sada slobodno mogu reći: ‘Pa jesmo li vam govorili da će kopačke biti must have? I to još od 2018. godine.’ Što reći nego krajnje je vrijeme da se dignemo s klupe i utrčimo na teren. A prije toga odaberemo pravi model kojem ćemo dodati loptu.

Naslovna fotografija: Miu Miu/Canva

Pročitaj više

Japanka s petom i remenčićima ili ortopedska cipela. Izgleda da je ova dilema riješena, jer na scenu su se vratile dobre stare plesne cipele. Ok, to sad nipošto ne znači da je sve isto kao prije sto godina. Upoznajte najcool model cipela koji će obilježiti ovo ljeti

Pune i guste obrve san su mnogih žena. S metodom puder obrva ova želja postaje stvarnost. Ako ste i same ljubiteljice lijepih, njegovanih obrva, a možda vam oblik prirodno nije dobro definiran ili vam nedostaju dlačice na nekim mjestima puder obrve mogle bi biti odgovor. Nakon tehnike microbladinga koja je vladala prošlih godina i vrlo je invazivna puder obrve su elegantnije rješenje za savršenu definiciju lica.

ne trebate počupati obrve!

Zaboravite na iscrpno konturiranje i sjenčanje jer se kao glavni make up trend sezone vraća nonšalancija devedesetih

A koju boju treba vaš duh i tijelo?

Prije nego što sljedeći put pedikerki kažete koju nijansu od stotinu ponuđenih želite, zapitajte se kako se trenutačno osjećate. I što planirate raditi sljedećih tjedana jer svaka boja utječe na naš živčani sustav i podsvijest odašiljući tijelu važne poruke

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.