HIMNA ODIJELIMA: Od prve žene u hlačama do moćnih odijela Aleksandre Prijović

Tamara Radan
17.12.2023.

Mala povijest ženskih hlača i kako su moćna odijela ove godine zavladala modnom scenom – od ulica do stejdža

Iako svaka žena koja se pojavi na partyju u muškim hlačama na prugice, tregerima koje je maznula dečku i nahero postavljenom šeširiću voli vjerovati da nema veće fakinke od nje, jer se jedino ona sjetila da totalno preokrene pravila na glavu i ne posegne za ženskom već muškom odjećom, i, gle čuda – izgleda ženstvenije od svih dama s dubokim dekolteima, vrtoglavo visokim potpeticama i proporcionalno kratkim minicama, činjenica je da ipak nije bila prva.

Jer kako stvari stoje izgleda da su prve frajerice koje su posegnule za muškim hlačama bila stare Rimljanke i Germanke. Uostalom, sljedeći put kada se nađete u Rimu, bacite pogled na Trajanov stup i možda negdje ugledate ženu u hlačama. Nakon 113. godina, hlače su s tog stupa tresnule u zaborav, sve dok ih u 19. stoljeću nisu iskopale prve feministice. Pa ako vi i dalje volite misliti da je slojevito odijevanje izmislila Kate Moss, varate se. Naime, Amelia Bloomer bila je prva dama koje je nosila hlače, a iznad njih haljinu do koljena, a po njoj su hlače i nazvane bloomersice.

Koga vrijeđaju hlače?

Nekoć davno, u Europi su hlače dolazile u obzir jedino u predstavama, kada bi dame igrale muškarce ili u biciklizmu pa je tako 1900. ulaz u gostionice i hotele bio zabranjen ženama u hlačama, osim ako kao dokaz nisu pokazale bajk. Deset godina kasnije, pariške dame su se pojavljivale na jahanju u tzv. JupeCulotte odjeći što je inspiriralo još jednu ljubiteljicu konja, slavnu Coco Chanel da prigrli ovaj stil. No, čim bi se cura u hlačama pojavila na cesti, izazvala bi zastoj prometa i morala se nositi znala sa zgražanjem i snebivanjem okoline.

Osim ako se niste zvali Marlene Dietrich, žena koja je s tako visokim samopouzdanjem i stilom nosila trapez hlače visoka struka te drsko prkosila svim društvenim pravilima. Ostale su prijestupnice, nažalost, linčovane u tadašnjim tabloidima pa je tako 1966. pjevačici Esther Ofarim zabranjen ulaz u hamburški hotel, ženi engleskog avijatičara Townsenda 1969. ulaz na filmski premijeru, a glumici Senti Berger iste godine ulaz u londonski hotel. Da stvar bude bolja, klijentice u hlačama su bile neželjene i u londonskoj nobl robna kuća Harrods.

Veliko oslobođenje

A onda je 1968. stiglo veliko oslobođenje. I to ne samo od grudnjaka nego i od strogih pravila odijevanja koja su godinama sputavale žene. Yves Saint Laurent je obukao ženu u smoking, a Helmut Newton se svojski potrudio zabilježiti ne samo kroj muških odijela u kontrastu sa ženskim oblinama već i ono posebno ozračje kojim zrači svaka žena koja navuče muško odijelo. Naime, kad već posežete za sadržajem dečkova ormara, dobro je znati da su dvije glavne ceste kojima možete krenuti: stil samozatajnog džentlmena ili nestašnog garcona.

Ili ćete izgledati moćno (zalizana kosa na razdjeljak, visoke potpetice, sa ili bez grudnjaka ovisno idete li na razgovor na posao ili dajte otkaz) ili ćete biti dečkić koji je obukao par brojeva veće odijelo, košulja mu nestašno viri iz hlača, a na nogama ima niske Oxford cipele idealne za plesanje i šetanje. Naravno da će se sad Giorgio Armani naći uvrijeđen jer on smatra da postoji i treći put, recimo žena u sakou koji nježno prianja uz njeno tijelo i miluje je poput svile pa tako njezina nositeljica više izgleda kao krhki harlekin, no to je vjerojatno zato što gospodin Armani previše gleda baletne predstave.

Ne zaboravite: ako se želite baciti u eksperimentiranje s muško-ženskim stilom ne zaboravite da su najvažniji stav i hrabrost te da svaka od nas može ujedno biti i redatelj vlastite predstave i glavna glumica. Uostalom, ako je Aleksandra Prijović seksi korzete i bodyje u kojima godinama nastupaju naše najdraže pjevačica zamijenila moćnim odijelima, zašto ne biste i vi krenuli stopama hrabrih žena. Ovo su naši top prijedlozi mjeseca…

Pročitaj više

trendspotting

Životinjske uzorke ponovno možemo vidjeti posvuda, pa se postavlja pitanje: jesu li i dalje simbol neukusa, bunta, bogatstva ili mainstream? I ugrožavaju li stvarne egzotične vrste ili potiču na njihovu zaštitu?

Ne postoji apsolutno ništa pogrešno u procesu starenja, a čini se gotovo apsurdnim što kolektivno strahujemo od nečeg toliko prirodnog. No tzv. kult mladosti prilično je jak, a ne postoji žena koja se već nakon 25. godine života nije zapitala bi li trebala učiniti nešto kako bi zaustavila vrijeme. Tretmani botoxom, hijaluronskim filerima pa čak i facelifting sve su popularniji, no biste li povjerovali da je moguće doći do zategnutog i mladolikog lica bez odlaska pod nož?

Ljetna haljina skroz izgužvana, krema razlivena, a vaše omiljene cipele ulubljene? Pakirate li kofer (pre)nemarno i bez sistema, ne treba se čuditi ako vas na odmoru zadesi neugodno iznenađenje. Pa dobro kako onda pravilno i dobro spakirati svoj kofer?

Dobra priprema je pola posla

Tek je 14 sati, a na vašem licu već nedostaje veći dio nanesenog pudera. Ako potvrdno kimate glavom, možda biste trebali nastaviti čitati…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.