Zrno po zrno

HOTELI OD SOLI: Svaka čast Laponiji, no mi ipak preferiramo toplije krajeve

Nika Kovačić
12.01.2024.

Ako jednoga dana zaželite ‘okusiti’ bolivijsku pustinju od soli koja se prostire na 12 000 kvadratnih kilometara, znate gdje ćete odsjesti – u hotelima Palacio de Sal i Playa Blanca.

Stanovnici Salar de Uyuni, najveće slane pustinje na svijetu koja se nalazi u Boliviji ne mogu se baš pohvaliti nekim napetim dnevnim obvezama. Po cijeli božji dan skupljaju sol, prodaju je stranim investitorima ili rade od nje kule. No ako ste pomislili – još jedan sanjarski projekt koji će nestati kao sve kule od pijeska, varate se, jer njihove fantastične kule već odavno privlače i turiste, s tim da se ne zovu više kule od soli nego hoteli od soli.

Hoteli od soli

Pogađate, sve je od sazdano od sitnih, bijelih zrnaca – zidovi, strop, stolovi, stolice, krevet, čak i pod. Jedino strano tijelo jesu tanke lamelice koje sprečavaju da se gosti porežu o oštru sol i da se ne smrznu uvečer zbog hladne klime koja vlada na 4.000 metara nadmorske visine

Slano jezero i kaktusi

Inače, ako zaboravimo ove famozne hotele, okolina je, recimo to tako – opuštajuće meditativna i minimalistička. Tu i tamo prođe koji jeep s turistima, koji žele razgledati otok s kaktusima visokim i do šest metara te prekrasno slano jezero koje se formira za vrijeme obilatih kiša.

‘Molimo goste hotela da ne ližu zidove!’

Možda naprosto ima premalo zabavnog sadržaja pa gostima svašta padne na pamet jer kako drugačije protumačiti ono upozorenje na zidovima hotela – “Molimo goste hotela da ne ližu zidove svojih soba”. Mislimo, čemu ta štedljivost kada materijala za popravak hotela k’o u priči. A možda je samo krajnje vrijeme da promijene kuhara.

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

XXL stil

Preveliki kaputi i blejzeri, 2 broja veće traperice i XXL košulje već neko vrijeme vladaju društvenim mrežama fashionistica

MOĆ JE U BOJAMA

Ružičasta za samopouzdanje, plava da se skulirate, narančasta da si podignete energiju… Nije tajna da terapija bojama doživljava pravi boom jer u bojama je skrivena itekakva moć!

Šljokice, čipka i biseri

Volimo vidjeti modne eksperimente, a ovi celebovi pokazuju da muški stil može imati brojna lica

moda i tehnologija

Hoće li umjetno kreirani modeli zamijeniti stvarne žene i ideale ljepote s kojima se već teško nosimo?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.