Zrno po zrno

HOTELI OD SOLI: Svaka čast Laponiji, no mi ipak preferiramo toplije krajeve

Nika Kovačić
12.01.2024.

Ako jednoga dana zaželite ‘okusiti’ bolivijsku pustinju od soli koja se prostire na 12 000 kvadratnih kilometara, znate gdje ćete odsjesti – u hotelima Palacio de Sal i Playa Blanca.

Stanovnici Salar de Uyuni, najveće slane pustinje na svijetu koja se nalazi u Boliviji ne mogu se baš pohvaliti nekim napetim dnevnim obvezama. Po cijeli božji dan skupljaju sol, prodaju je stranim investitorima ili rade od nje kule. No ako ste pomislili – još jedan sanjarski projekt koji će nestati kao sve kule od pijeska, varate se, jer njihove fantastične kule već odavno privlače i turiste, s tim da se ne zovu više kule od soli nego hoteli od soli.

Hoteli od soli

Pogađate, sve je od sazdano od sitnih, bijelih zrnaca – zidovi, strop, stolovi, stolice, krevet, čak i pod. Jedino strano tijelo jesu tanke lamelice koje sprečavaju da se gosti porežu o oštru sol i da se ne smrznu uvečer zbog hladne klime koja vlada na 4.000 metara nadmorske visine

Slano jezero i kaktusi

Inače, ako zaboravimo ove famozne hotele, okolina je, recimo to tako – opuštajuće meditativna i minimalistička. Tu i tamo prođe koji jeep s turistima, koji žele razgledati otok s kaktusima visokim i do šest metara te prekrasno slano jezero koje se formira za vrijeme obilatih kiša.

‘Molimo goste hotela da ne ližu zidove!’

Možda naprosto ima premalo zabavnog sadržaja pa gostima svašta padne na pamet jer kako drugačije protumačiti ono upozorenje na zidovima hotela – “Molimo goste hotela da ne ližu zidove svojih soba”. Mislimo, čemu ta štedljivost kada materijala za popravak hotela k’o u priči. A možda je samo krajnje vrijeme da promijene kuhara.

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

Japanka s petom i remenčićima ili ortopedska cipela. Izgleda da je ova dilema riješena, jer na scenu su se vratile dobre stare plesne cipele. Ok, to sad nipošto ne znači da je sve isto kao prije sto godina. Upoznajte najcool model cipela koji će obilježiti ovo ljeti

Pune i guste obrve san su mnogih žena. S metodom puder obrva ova želja postaje stvarnost. Ako ste i same ljubiteljice lijepih, njegovanih obrva, a možda vam oblik prirodno nije dobro definiran ili vam nedostaju dlačice na nekim mjestima puder obrve mogle bi biti odgovor. Nakon tehnike microbladinga koja je vladala prošlih godina i vrlo je invazivna puder obrve su elegantnije rješenje za savršenu definiciju lica.

ne trebate počupati obrve!

Zaboravite na iscrpno konturiranje i sjenčanje jer se kao glavni make up trend sezone vraća nonšalancija devedesetih

A koju boju treba vaš duh i tijelo?

Prije nego što sljedeći put pedikerki kažete koju nijansu od stotinu ponuđenih želite, zapitajte se kako se trenutačno osjećate. I što planirate raditi sljedećih tjedana jer svaka boja utječe na naš živčani sustav i podsvijest odašiljući tijelu važne poruke

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.