KADA BALERINKE POLUDE: Zašto su cool djevojke poludjele za modelima zvanim i wrong ballet pumps

Nika Kovačić
08.10.2023.

Ako su tenisice i kopačke mogle dobiti štiklu, Mary Jane cipele postati gigantske platforme, a čizme kožu zamijeniti traperom, zašto se i mi ne bismo malo rebrendirale i pokazale svoju divlju narav, pomislile su balerinke,, cipele koje su godinama bile simbol gracioznosti, ljepote i gotovo nepodnošljive besprijekornosti. Uostalom, bilo je vrijeme da izađu iz svoje pristojne teen faze i otkriju svoj autentičan glas, baš kao što je napravila Miley Cyrus. Pa i drugi su prošli taj buntovni put i preživjeli.

‘Najljepši dio baleta je trenutak kada jedan od plesača mrvicu pogriješi, drugim riječima – kada se dogodi onaj glitch koji te nakratko vrati u stvarnost i osvijesti koliko je zapravo puno truda, discipline, napora potrebno ne bi li se dočarala ta fantazija. Jer tek tada možeš pojmiti koliko je balet veličanstvena umjetnost, Nešto kao da te netko malo bocne u ruku, tek tako da te uvjeri da ne sanjaš’, tako je teoretizirao moj prijatelj, pasionirani ljubitelj baleta koji se davnih dana i sam okušao u suvremenom plesu.

Hit predstava u Beču ‘When Ballet goes Wrong’

Izgleda da je na istom tragu bio i američki koreograf i baletni majstor Jerome Robbins kada je prije tri godine u Bečkoj državnoj operi predstavio plesnu točku ‘When Ballet goes Wrong’, a na kojoj su greške plesača (ispadaju iz takta, zaboravljaju pokrete, stoje na krivom mjestu) dovedene do savršenstva. Naravno, glazbena podloga je bila vrlo inspirativna – Chopinov valcer ‘Mistake’ u e-molu.

Drugo lice elegantnih balerinki

Uostalom, nije li netko već odavno zaključio da ako grešku razvijaš dosljedno, dobit ćeš savršeno djelo. Pa kada su ‘greške’ već odavno postale zanimljive i u svijetu baleta koji se ozbiljno pokušao približiti suvremenom plesu gdje vrijedi ono anything goes, zašto se i mi ne bismo okušale u tom subverzivnom svijetu, pomislile su balerinke, cipele koje su godinama bile simbol gracioznosti, ljepote i gotovo nepodnošljive besprijekornosti. Uostalom, bilo je vrijeme da izađu iz svoje pristojne teen faze i otkriju svoj autentičan glas, baš kao što je napravila Miley Cyrus.

Abra Ballerina Mules

Pa i drugi su prošli taj buntovni put i preživjeli. Pogledajte samo CV tenisica i kopačkih koje su dobile petu, Mary Jane modnih transformacija koje su se prošle sezone tako osilile da su postale ozbiljna konkurencija XXL platformama ili pak traper čizama ove jeseni. Stoga zaboravite pastelne boje i nenametljive detalje. Kiko Kostadinov, Molly Goddard i Abraham Ortuño nude dovoljno uzbudljive balerinke s finom dozom bunta – glam rock platforme i štikle s metalnim nitnama. Uostalom, tko kaže da pliée i piruete uvijek moraju biti savršeni?

Jacquemus Les Mules Basses Ballet
Molly Goddard Off-White Sonia Platform Pumps
Repetto Camille Ballerinas
Kiko Kostadinov

Pročitaj više

Japanka s petom i remenčićima ili ortopedska cipela. Izgleda da je ova dilema riješena, jer na scenu su se vratile dobre stare plesne cipele. Ok, to sad nipošto ne znači da je sve isto kao prije sto godina. Upoznajte najcool model cipela koji će obilježiti ovo ljeti

Pune i guste obrve san su mnogih žena. S metodom puder obrva ova želja postaje stvarnost. Ako ste i same ljubiteljice lijepih, njegovanih obrva, a možda vam oblik prirodno nije dobro definiran ili vam nedostaju dlačice na nekim mjestima puder obrve mogle bi biti odgovor. Nakon tehnike microbladinga koja je vladala prošlih godina i vrlo je invazivna puder obrve su elegantnije rješenje za savršenu definiciju lica.

ne trebate počupati obrve!

Zaboravite na iscrpno konturiranje i sjenčanje jer se kao glavni make up trend sezone vraća nonšalancija devedesetih

A koju boju treba vaš duh i tijelo?

Prije nego što sljedeći put pedikerki kažete koju nijansu od stotinu ponuđenih želite, zapitajte se kako se trenutačno osjećate. I što planirate raditi sljedećih tjedana jer svaka boja utječe na naš živčani sustav i podsvijest odašiljući tijelu važne poruke

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.