ULTIMATIVNI MODNI SIMBOL OPUŠTENOG LJETOVANJA: Jer ništa ne kaže „resort“ kao kaftan

Kristina Stakor
16.07.2023.

Samo jedan odjevni komad je potreban kako bismo se osjećale kao da smo cijelo ljeto provele u balansiranju između luksuznog resorta i chillanja na jahti: kaftan

Sve one poklonice maksimalne opuštenosti i uživanja u životu u ljetnim mjesecima zasigurno već znaju koliko je nužno u svojoj prtljazi ponijeti i jedan kvalitetan kaftan.

Između košulje, haljine i tunike, dovoljno širok da omogući nesputano kretanje, a opet dovoljno atraktivan da se vrlo lako može odjenuti za odlazak na plažu, ali i u restoran, kaftan je pomalo egzotičan komad koji se vrlo lako može prilagoditi.

Od tradicije do modne piste

Neke verzije kaftana poznate su još od drevne Mezopotamije, te se nose u brojnim kulturama kao tradicionalna odjeća. Na Zapadu su popularizirane početkom 20. stoljeća kada je odjeća postala opuštenija, a ukusu tadašnjeg vremena prilagodili su ga dizajneri kao što je Paul Poiret.

Kasnije su ga Dior i Balenciaga predstavili kao večernje haljine opuštena kroja, a kao svojevrsni otpor zapadnjačkom stilu odijevanja i života nosili su ga hipiji. Kasnije postaje više mainstream te su ga nosile modne ikone poput Diane Vreeland i recentnije André Leon Talley. A filmska diva Elizabeth Taylor ih je toliko voljela da je nosila kaftan prilikom svog drugog vjenčanja za Richarda Burtona. Danas ih obožavaju Jennifer Lopez, Beyonce i brojne druge zvijezde koje varijacije na temu kaftana nose za pojavljivanja na crvenim tepisima ili incognito na odmoru.

Kako ih nositi

Kaftani doista ne trebaju upute za upotrebu jer najbolje izgledaju kad želimo biti najopušteniji: sa soli u kosi i pijeskom pod nogama. Po želji u formulu dodati šešir, ili šire hlače, a za odlazak na večeru ravne sandale i upečatljiv komad nakita, poput ogrlice od koralja, ili velikih naušnica…

Chloe
Amarie
H&M
Zara
Eres
Dries van der Noten
Missoni Mare
Etro
H&M

Pročitaj više

XXL stil

Preveliki kaputi i blejzeri, 2 broja veće traperice i XXL košulje već neko vrijeme vladaju društvenim mrežama fashionistica

MOĆ JE U BOJAMA

Ružičasta za samopouzdanje, plava da se skulirate, narančasta da si podignete energiju… Nije tajna da terapija bojama doživljava pravi boom jer u bojama je skrivena itekakva moć!

Šljokice, čipka i biseri

Volimo vidjeti modne eksperimente, a ovi celebovi pokazuju da muški stil može imati brojna lica

moda i tehnologija

Hoće li umjetno kreirani modeli zamijeniti stvarne žene i ideale ljepote s kojima se već teško nosimo?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.