makeover

KAKO FRIZURA MOŽE PROMIJENITI ŽIVOT: Mali rez kose za velike promjene

Kristina Stakor
06.08.2023.

„Žena koja odreže kosu priprema se promijeniti svoj život“, rekla je davno Coco Chanel. A mnogi su primjeri potkrijepili njezinu tezu.

Negdje 2016. ušetala sam kod svoje frizerke s repom koji je sezao do struka i rekla: „Sve ispod gumice za kosu – reži!“ Pokušala me odgovoriti: „ali ne, pa tvoja kovrčava kosa, pa takva šteta, pa zašto, pa ajmo pomalo ako se predomisliš…““Ne, uzmi škare i sve odjednom ovako – cvak!“ Nevoljko me poslušala i skratila mi kosu za 25 centimetara, a dugi uvojci postali su prošlost koja je otvorila put stylish bobu.

Osjećala sam se slobodno, odlučno, odvažno, a čak je i skeptična frizerka odobrila: „Odlično je! Možda je bilo prije pet minuta, ali više te uopće ne mogu zamisliti s dugom kosom. Ovo si mi baš ti!“ Ja, ali nova, bolja, drugačija, svježija… Barem sam se tako osjećala, a moram pripomenuti da nikad nisam požalila tu odluku.

Kosa nije samo kosa

Sličnu smo raspravu vodile i ne tako davno kad sam poželjela šiške. „Da, trebaju se održavati, da, nismo sigurni kako će mi zapravo stajati, ali to je samo kosa, narast će. Reži!“

Naravno da kosa nikad nije samo kosa, kao što pokazuje maksima Coco Chanel, ali i brojni slavni primjeri. I pritom ne mislim na onu biblijsku alegoriju o Samsonu i Delili, nego na neke recentnije slučajeve u kojima su nove frizure preusmjerile nečiji tijek života.

Transformacija karijere

Krajem osamdesetih Peter Lindbergh snimio je seriju fotografija na kojima frizer Julien d’Ys šiša tada još relativno nepoznatu manekenku Lindu Evangelistu, a njezini dugi smeđi uvojci nestaju, te ostaje samo kratak pixie. „Ovo bi mogla biti katastrofa ili bi moglo biti sjajno“, rekao je frizer uplakanoj Lindi. A ispostavilo se da je frizura postala prava senzacija koja joj je transformirala život.

„Moj se honorar učetverostručio“, priznala je kasnije Linda, koja je završila na naslovnicama svih modnih magazina, ušla u ligu supermodela te ostala poznata kao prava kameleonka kada je kosa u pitanju.

Ali nije bila jedina kojoj je nova frizura otvorila neka nova vrata: tome je svoj uspjeh pripisivala i Twiggy, Mia Farrow proslavila se kratkom kosom, Jennifer Aniston ostavila je trag u beauty povijesti svojom „Rachel“…

Novo poglavlje

No promjena frizure znak je i da smo spremni u životu okrenuti i neko sasvim novo poglavlje. Svim ljubiteljima Audrey Hepburn zasigurno je u pamćenju ostao trenutak kad glumica koja tumači princezu u “Praznicima u Rimu” u talijanskoj brijačnici svoju dugu kosu ošiša na kratku frizuru s još kraćim šiškama usprkos protestima frizera.

Moment bunta, oslobođenje od strogih okova tuđih očekivanja… tako nekako mogla bi se opisati i frizura stvarne princeze Diane koja je nakon razvoda od Charlesa postala prava modna ikona s kraćom kosom koju je nosila i zalizanu u „wet“ looku kakav se ne viđa na kraljevskim dvorovima.

Psiholozi kažu da promjena frizure u trenutku kad prolazimo kroz velike životne promjene ili za njima žudimo jer nam to daje osjećaj kontrole, pa makar nad nečim naizgled nevažnim kao kosa. No kao što znamo – kosa nikad nije SAMO to, već dio našeg identiteta kojim se želimo predstaviti svijetu, a ponekad i ona iskra koja nam je potrebna da osjetimo kreativnost, motivaciju i hrabrost da se odlučimo na taj sljedeći korak.

Naslovni vizual: ‘Closer’, Sony Pictures

Pročitaj više

trendspotting

Životinjske uzorke ponovno možemo vidjeti posvuda, pa se postavlja pitanje: jesu li i dalje simbol neukusa, bunta, bogatstva ili mainstream? I ugrožavaju li stvarne egzotične vrste ili potiču na njihovu zaštitu?

Ne postoji apsolutno ništa pogrešno u procesu starenja, a čini se gotovo apsurdnim što kolektivno strahujemo od nečeg toliko prirodnog. No tzv. kult mladosti prilično je jak, a ne postoji žena koja se već nakon 25. godine života nije zapitala bi li trebala učiniti nešto kako bi zaustavila vrijeme. Tretmani botoxom, hijaluronskim filerima pa čak i facelifting sve su popularniji, no biste li povjerovali da je moguće doći do zategnutog i mladolikog lica bez odlaska pod nož?

Ljetna haljina skroz izgužvana, krema razlivena, a vaše omiljene cipele ulubljene? Pakirate li kofer (pre)nemarno i bez sistema, ne treba se čuditi ako vas na odmoru zadesi neugodno iznenađenje. Pa dobro kako onda pravilno i dobro spakirati svoj kofer?

Dobra priprema je pola posla

Tek je 14 sati, a na vašem licu već nedostaje veći dio nanesenog pudera. Ako potvrdno kimate glavom, možda biste trebali nastaviti čitati…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.