A koju boju treba vaš duh i tijelo?

KAKVU PORUKU ODAŠILJE BOJA LAKA NA NOKTE: I kako ona utječe na vaše raspoloženje i planove?

Nika Kovačić
07.05.2023.

Prije nego što sljedeći put pedikerki kažete koju nijansu od stotinu ponuđenih želite, zapitajte se kako se trenutačno osjećate. I što planirate raditi sljedećih tjedana jer svaka boja utječe na naš živčani sustav i podsvijest odašiljući tijelu važne poruke

Koliko ste puta sjedili na pedikerskom stolcu i pokušali zataškati nagon za smijanjem koji se pojavi istog trena kada vas netko samo vrhom prsta dodirne po tabanima? Stisnuli ste zube i hrabro otrpjeli, sve u nadi da će što prije doći na red ona divna kraljevska masaža i šlag na torti – pitanje koju boju laka želite. Godinama sam uvijek odgovarala: ‘Po starom, Ferrari crvena’ (i to, nažalost, bez kompenzacije), jer tko će na brzaka odlučiti koju od stotinu divnih boja odabrati. Sve dok jednog ljeta, zadubljena u časopise, nisam dobila boju trule višnje na nogama, a nekoliko tjedana poslije i naletjela na teoriju o bojama koja je ozbiljno poljuljala moj klasični stil.

‘Kako se osjećate i što želite u bliskoj budućnosti?’

Ako je istina da boja toliko govori o nama, boji nam raspoloženje i izravno utječe na naš živčani sustav i podsvijest, odašiljući im poruku koju energiju naše tijelo treba što je prije moguće, ne bi li pedikerka sljedeći put trebala pitati: ‘Kako se osjećate i što želite u bliskoj budućnosti?’ Nije bed ako već nemate pravi odgovor. Pročitajte teorije o bojama i pronađite svoj trenutačni #mood. I, zašto ne, #lifegoal!

Foto: Shutterstock

Plava

Nije čudno što važni korporativni ljudi i umjetnici vole sve nijanse plave jer njihovu ubrzanom ritmu života i mozgu koji radi sto na sat više od svega trebaju mir i opuštanje. Ako proživljavate stresno razdoblje, a ne možete si priuštiti komadić mora i meditaciju uz liniju horizonta, ova je boja kao stvorena za vas. Naši favoriti ove sezone su kobaltno plava i azurna nijansa.

Ljubičasta

Nećemo ulaziti u teoriju da je ljubičasta svojevrstan fantom u spektru boja jer ju je teško dokazati, a neki je ne mogu ni vidjeti (guglajte filmić koji dokazuje da magenta ipak postoji). Uostalom, upravo je zbog toga zabranjena na državnim zastavama. Ali nije i na vašim noktima jer, osim što potiče kreativnost, zaslužna je i za dobro raspoloženje. Još sjedite za laptopom i imate blokadu? Posegnite za bojom purpura ili ultraljubičastom.

Crvena

Ferrari je za svoju zaštitnu boju odabrao upravo onu koja simbolizira pokret i ekstra energiju. Vaša pedikerka će se sigurno razveseliti kada pročita da nije veliki problem što je nedavno Ferrari crvenu pobrkala s trulom višnjom jer naš živčani sustav ipak ne cjepidlači toliko u vezi s bojama kao mi. Sve nijanse crvene idealne su kada si želite na legalan način malo podići energiju, raspoloženje i ubaciti u četvrtu brzinu.

Ružičasta

Zaboravite na predrasude jer sve nijanse ružičaste, od milenijalski roza do fluorescentno pink, nisu znak da ste ostali u dječjoj fazi, da se stilski niste pomaknuli dalje od posljednje barbike, kao ni da volite camp, nego upravo suprotno – da vas boli briga što će reći okolina. U prijevodu, niste egoistični, ali volite sebe. Srećom, niste ni prestrogi kritičar i želite si udovoljiti. I ne manje važno, i u budućnosti želite sebi ostati u fokusu. Respect! Razmislite o miksu svijetle nijanse ružičaste i neonske pink.

Narančasta

Sjećate li se političara koji su osnovali novu stranku i počeli furati narančastu? Ne, to nije bilo nimalo slučajno jer narančasta je boja promjena i velikog otpuštanja emocija. Ok, nismo vam upravo sugerirali da sve probleme u vezi riješite narančastim lakom, podbočite se na šank i čekate da druga strana sve shvati. Mislimo, možete ako želite jer na modnom sudu za narančastu vrijede olakotne okolnosti. I to za cijeli spektar nijansi – od hit boje marelice do paklene naranče. 🙂

Foto: Shutterstock

Žuta

Hitno vam treba novi šut dobre energije i pozitive? Odmah naručite limunadu, nekome pošaljite žuti smajlić i posegnite za žutim nijansama laka – od one limuna do boje kanarinca na steroidima. Sutra idete na važan sastanak i ne žele da misle da ste došli direktno s Ultre? U tom slučaju posegnite za nježnim, pastelnim nijansama žute jer ćete djelovati pouzdano, a istog trena će vam porasti raspoloženje i samopouzdanje. Oprez, kao i sa svim busterima, ako ih koristite u prevelikim dozama i predugo, mogli bi vam ukrasti malo energije. S druge strane, koga uopće briga kada ćete je ionako imati na bacanje!

Zelena

Svako od nas ima svoju ranjivu, mekšu stranu, a da biste je pokazali okolini, ponekad je potrebna velika hrabrost. Zelena boja potiče upravo na takav dijalog. Doslovno nas nagovara da ozbiljno popričamo sa svojim dobro skrivenim unutarnjim ja koje spava u mračnoj šumi, a istodobno nam daje hrabrost da se suočimo sa svojim najdubljim željama, strahovima i planovima. Vrijeme je da se suočite s još jednom slatkom dilemom: hoćete li odabrati pistacija zelenu ili nijansu mirisnog bosiljka?

Naslovni video: Shutterstock

Pročitaj više

XXL stil

Preveliki kaputi i blejzeri, 2 broja veće traperice i XXL košulje već neko vrijeme vladaju društvenim mrežama fashionistica

MOĆ JE U BOJAMA

Ružičasta za samopouzdanje, plava da se skulirate, narančasta da si podignete energiju… Nije tajna da terapija bojama doživljava pravi boom jer u bojama je skrivena itekakva moć!

Šljokice, čipka i biseri

Volimo vidjeti modne eksperimente, a ovi celebovi pokazuju da muški stil može imati brojna lica

moda i tehnologija

Hoće li umjetno kreirani modeli zamijeniti stvarne žene i ideale ljepote s kojima se već teško nosimo?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.