CURRENT MOOD

MOĆNA, SENZUALNA, ENERGIČNA: A koji look odgovara vašem trenutnom raspoloženju

Kristina Stakor
21.03.2023.

Odijevate li se za business ili za zabavu? Nova Fashion&Friends reklamna kampanja ‘Escapade’ donosi stylinge za toplije dane u kojima ćete se osjećati odlično u svakoj situaciji

Outfit biramo prema raspoloženju, ali recipročno, sama odjeća utječe i na naše raspoloženje. Odjeća može utjecati na to kako nas drugi doživljavaju, na našu percepciju sebe samih, ali i samopouzdanje te na to kako se osjećamo, a za to postoji čak i znanstveni termin, tzv. „enclothed cognition“, prenosi Brain Fodder.

„Enclothed cognition“ moglo bi se prevesti kao odjevna spoznaja ili kognitivna percepcija, a odnosi se na efekt koji odjeća ima na različite psihološke procese poput osjećaja, samoprocjene, stavova i komunikacije.

Formula za super osjećaj

Znanstvenici su eksperimentima dokazali da simbolizam koji pripisujemo odjevnim komadima utječe na našu percepciju, pa čak i na uspješnost obavljanja zadataka. Pojednostavljeno, ako nosimo nešto što simbolizira moć poput odijela, osjećat ćemo se moćnije.

To dokazuje i studija u kojoj su sudionici podijeljeni u dvije grupe – jedna u odijelima i druga u trenirkama, a zadatak je bio osvojiti sredstva u simuliranom poslovnom okruženju. Očekivano, grupa u odijelima je pobijedila, osvojivši 2 milijuna dolara, a grupa u trenirkama izgubila je 1.2 milijuna.

Isto tako, opuštenija pravila poput „casual Friday“ potiču ljude na druženja, a sexy donje rublje ispod odjeće mala je tajna koja nam jača samopouzdanje.

A kako se uvijek osjećati fantastično, u svakoj situaciji i ambijentu? Nova Fashion&Friends reklamna kampanjaEscapade‘ predlaže 3 nepogrešiva styling prijedloga za toplije dane koji podižu vaše raspoloženje:

Osjećam se: energično

Proljeće i ljeto uvijek vas zove na istraživanje i aktivan odmor? Zaboravite na dosadne tajice i trenirke, jer svaka avantura je uzbudljivija s dobrim modnim komadima. Kratke hlačice, kupaći kostim, košulja, parka, tenisice… Spremni ste na sve situacije i vidjeti što više – ali i biti viđeni.

Osjećam se: senzualno

Sve već dobro znamo da je dobra slip haljina must-have ljetne garderobe, a zanimljive boje i uzorci mogu dodatno popraviti look – i raspoloženje. Narančasta simbolizira entuzijazam, energiju i sreću te privlači pozornost, pa će vas ova haljina transformirati u pravu „društvenu leptiricu“, a izlazak u večer za pamćenje.

Osjećam se: moćno

Nenametljiva, ali upečatljiva, kvalitetna klasika uvijek pali. Pješčani tonovi i jednostavni krojevi izgledaju sofisticirano u svakom ambijentu i zrače samopouzdanjem – gdje god se nalazili.

Kampanja Escapade Fashion&Friends snimljena je u marokanskoj pustinji Agafey.

Credits:

Modeli: Suzana Horvat za Premium Models Paris i Dalibor Urošević za Demons Model Management

Kreativna i art direkcija, fotografija, styling: Jelena Milovanović i Jelena Mitić, Vis À Vis creative

Videograf: Ivica Nikolić

MUA: Milica Ilić za studio Ene Jović

Pročitaj više

Skrivanje ili hrabrost?

Veliki filozofi su zastali malo ispred svojih zrcala i odlučili se pozabaviti tim naoko trivijalnim stvarčicama.

Miris djetinjstva

Bez obzira na dob, nikada nećemo biti spremni odreći se slatkog, šarenog svijeta crtanih filmova uz koje smo odrastali, kroz koje smo spoznavali svijet oko nas i njegova stroga pravila, ali na puno nježniji način.

30 sekundi čini razliku

Ako je istina da naša koža u jednom trenutku života može postati netolerantna i burno reagirati na određene sastojke te razviti alergije, znači li to da bismo sve proizvode koji sadrže sastojke na koje reagiramo trebali izbjegavati u širokom luku? Ili se koža može ponovo naviknuti na njih ako ih koristimo u nano dozama i kratkim intervalima?

'Hobitnica oko vrata'

Prijelazna razdoblja obožavaju inovativne načine nošenja pulovera te igre između layeringa i novih načina vezanja. No jeste li znali da način kako nosite pulover puno govori o vašem karakteru

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.