20 revija na jednom mjestu

NOVA SILUETA I NOVA SLOBODA: 20 odgledanih revija na Paris Fashion Weeku kasnije…

Lena Ivanović
08.10.2023.

Od frotirskog ogrtača preko heklanih haljina od održivih materijala do strogo krojenih korzeta – modna ponuda nikada nije bila bogatija, a dizajneri više politički i feministički orijentirani.

Kada bismo morali birati reviju koja najbolje odražava trenutni duh vremena, uvijek bismo se kladili na Balenciagu. Iako je nakon skandala s BDSM medvjedićima bilo glasina da će se brend ponovo okrenuti visokoj modi i tradiciji, a to znači u prvi plan staviti tradicionalne zanatske vještine i krojenje, Balenciaga ni ovaj put nije razočarala. Iako je pistom obloženom crvenim baršunom odjekivao glas francuske glumice Isabelle Huppert koja je čitala upute za izradu jakne iz priručnika “La Veste Tailleur Homme”, revija je otvorena u osobnom tonu budući da ju je otvorila Gvasalijina mama, a manekenke koje su nosile putovnice oko vrata su otvoreno aludirale na ratove i migracije.

Feministički angažirana revija

Ništa manje politički angažirana nije bila ni Maria Grazia Chiuri, koja je od 2016. godine prva ženska kreativna direktorica u Dioru, a koja je poznata po feministički angažiranim revijama. Na Pariškom tjednu mode Marija je napravila nekoliko hrabrih poteza – ne samo da je znatno olabavila Diorovu siluetu nego je za reviju angažirala talijanska umjetnicu Elenu Bellantoni koja je ‘tapecirala’ video zidove modne revije seksističkim reklamnim sloganima.

No kako se nositi s onim ultra-konzervativnim strujama pojedinih vlada koji 2023. ženama savjetuju da se ne oblače previše slobodno kao što je učinila talijanska vlada? Modne kuće Valentino i Miu Miu imaju pravi subverzivni odgovor koji glasi – hrabrim prihvaćanjem vlastitom tijela i pokazivanjem gole kože u božanstvenim haljinama s prorezima, minijaturnim topićima i poderanim trapericama.

Održivo i modularno

No kada bismo nakon 20 odgledanih modnih revija morali u nekoliko ključnih riječi reći što ćemo na kraju nositi 2024. godine, rekli bismo – modularnu odjeću, preinake starih kreacija i održive materijale. Ovdje posebno valjda istaknuti dizajnericu Stellu McCartney koja je u svojoj kolekciji za proljeće/ljeto 2024. godini predstavila sakoe, heklane haljine i kostime od 95% održivih materijala. Naravno da velik broj modnih prijedloga ide u smjeru postojane klasike i strogih formi, no i ljubitelji transparentnih haljina koje više otkrivaju nego skrivaju bit će oduševljeni. Kao i oni iz frakcije – ‘Uopće me ne zanima što će se nositi sljedećeg proljeća’ jer Balenciaga nema ništa protiv dobrog starog frotirskog ogrtača.

A sada se udobno smjestite i uronite u reprizu Paris Fashion Weeka.

Pročitaj više

Ako vas ne vide iz drona, niste dobro odjeveni!

Statement nakit osamdesetih se vratio u velikom stilu. No dobra vijest je ta da ga ne morate nositi samo uz glam haljine te izgledati kao da ste ispali iz serije ‘Dinastija’, jer super će izgledati i uz sportsku jaknu ili džemper

Manje retinola je više!

Svi koji imaju suhu i osjetljivu kožu koja burno reagira na retinol s pravom se sada pitaju – treba li retinolu dati drugu šansu?

Hipnotićki pogled

Zaboravite na bijele sjene ispod očiju koje će možda nastati zbog nošenja sunčanih naočala. Vrijeme je da upoznate Latte make-up trend

Kolektivizam je in!

Konačno je postalo poželjno da se netko pojavi na partyju u 100% identičnoj odjeći kao vi. A znamo i tko je prvi na svijetu pokrenuo ovaj trend, a nije Gucci

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.