Statement vs. Understatement

ZA OPERU, ALI I ZA ULICU: Kako su operne rukavice postale rodno neutralne, ali i demokratične?

Aleksandra Orlić
12.11.2023.

Godinama su bile simbol društvenog statusa, bogatstva, finih manira i trebalo je sačekati 333 godine da se rukavice malo spuste na zemlju?

Kada je Diorov dizajner Kim Jones 2019. godine na muškoj reviji za jesen/zimu 2020. godine predstavio duge rukavice koje su modeli nosili vrlo ležerno, gotovo kao da idu svugdje, samo ne u operu, nije ni slutio kako će rukavice zbog pandemije postati nezaobilazni dio naše svakodnevice.

Kroasani i rukavice

I dosta, negdje sredinom 2020., kada su operne rukavice na sebe stavile Kylie i Kendall Jenner svi smo pomislili da ovaj trend itekako ima smisla, jer povezuje brigu za zdravlje i ljepotu. Uostalom, tko se ne sjeća kako je Audrey Hepburn u svojim divnim rukavicama u filmu ‘Doručak kod Tiffanyja jela kroasane, kako je Pepeljuga u svijetloplavim rukavicama zavela princa davnih pedesetih godina prošlog stoljeća te kako nas je Marilyn Monroe sve zavela svojim pink rukavicama 1953.

Zašto kraljice obožavaju duge rukavice?

No kako su operne rukavice uopće rođene i zašto ih obično vežemo u kraljice? Izgleda da sestre Jenner ipak nisu tako utjecajne kao što je 1690. bila kraljica Mary II. kada se pojavila na jednoj gravuri s rukavicama iznad lakta, čime je pokrenula ogroman modni val jer rukavice su postale i ultimativni dio kraljevskog protokola, način da se istakneš, izraziš i zaštitiš ruke. Priča se da je kraljica Mary svaki mjesec naručila dvadeset četiri para svaki mjesec. Ništa bolji nije bio niti Napoleon koji je navodno posjedovao 240 pari i često poticao dame svojeg dvora da se također pojave u stilu, baš kao on i njegova Josephina na krunidbenom obredu 1804. godine.


Naravno da je moda nošenja rukavica toliko napredovala da bismo mogli reći da je postala neka vrsta komunikacije ili provokacije – od bacanja rukavice u lice i izazivanja na dvoboj preko suptilnih romantičnih gesti koje su do vrhunca proučile ljubiteljice romana Jane Austin do erotskih gesti Rite Hayworth. No kako stvari s rukavicama stoje danas i zašto su popularnije nego ikada?

Kada operne rukavice sretnu one radničke

Ne znamo što bi naši daleki preci rekli na današnje rukavice – jesmo li ih oslobodili teških okova i predrasuda koje su bile vezane uz društveni status, bogatstvo, finoću, no raduje nas vidjeti da se rukavice nose u svim oblicima i bojama i u operama, ali i kao neizostavni dio streetstylea. Ljubitelji elegancije i ženstvenosti će biti oduševljeni pink Valentino rukavicama kao i onima koje predlaže Max Mara – ili operne rukavice uz usku kožnu siluetu s pletivom u kamel boji ili pastelni pleteni setovi usklađenih rukavica i haljina.

No Rick Owens hrabro smatra da rukavice nužno moraju biti elegantne i gracilne, pa čak niti iznad lakta da bi se zvale operne nego hrabro eksperimentira s raznim varijacijama rukavica i predlaže modele u XLL veličini i lepršavih modela, koje zapravo uvelike podsjećaju na one radničke. Uostalom, bilo je krajnje vrijeme da o nekim stvarima, a ponajviše o nečijem društvenom statusu više ne govorimo u rukavicama i ono najvažnije – da su rukavice super tople.

Pročitaj više

”FETIŠ je priča koja se maskira u objekt.” (R. J. Stoller)

Imajući u vidu brzinu tempa koji nam život diktira, kao i FOMO filozofiju zbog koje rijetko i teška srca propuštamo najrazličitije prilike – iz Avon kompanije za njegu ljepote stiže nam make-up kolekcija čije ime nagovještava moćno iskustvo ispred ogledala. ULTRA COLOUR kolekcija bogata najkvalitetnijim sastojcima za šminku, kao i paletama boja s ultra postojanim pigmentima uz koje stvaramo magiju na licu i noktima.

Jeste li znali da se proces autofagije (pametno recikliranje i neka vrsta samozacjeljivanja) počinje odvijati tek nakon 13. sata gladovanja?

7 ključnih pitanja i 3 poklon paketa

Ono što Norijada već desetljećima predstavlja srednjoškolcima, to su prvi sunčani dani svima nama. No, prije nego što istrčimo u susret ljetu i pobacamo u jednom potezu svu odjeću sa sebe, dobro se podsjetiti važnih lekcija o pametnom izlaganju suncu. I, znate li što su sunčane terase i u kakvoj su vezi sunce i sladoled od čokolade u kojem upravo uživate?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.