make up

ŠTO JE COLOR CORRECTING: Otkrijte moć zelene, ljubičaste i narančaste za besprijekoran ten

Kristina Stakor
28.05.2023.

Ponekad puder i korektor nisu dovoljni za ujednačeni izgled tena, no tada u pomoć priskače teorija boja

Prištići, crvenilo, tamni podočnjaci – PMS, neprospavane noći, dehidracija, genetika i stres mogu biti uzrokom sitnih mana koje drugi možda i ne primjećuju, no nama smetaju. Puder i korektor mogu dosta pomoći u postizanju željenog ujednačenog izgleda tena, no nisu svemogući. Ponekad nam za to treba i kreativnije oružje, a dolazi u obliku boja, točnije color correcting tehnike.

Color correcting

Ova make up tehnika služi neutralizaciji podočnjaka, crvenila i hiperpigmentacija koje ne uspijevamo prikriti običnim korektorom ili tekućim puderom u boji kože.

Počiva na teoriji boja, tj. krugu boja koji pokazuje komplementarne kontraste, što znači da se suprotne boje međusobno neutraliziraju. U praksi, za to postoje posebne palete koje su namijenjene profesionalcima, ali i make up laicima, te pomažu u balansiranju i ujednačavanju tona kože.

Crvenilo

Crvenilo kože, poput prištića, akni, ožiljaka, rozaceje i sl., ponekad je nemoguće prikriti običnim puderom u boji kože te ono „probija“ nanesenu podlogu. Kako bi ga se neutraliziralo, koristi se komplementarni kontrast crvene: zelena. Nanosi se direktno na upaljena mjesta, a zatim prekriva uobičajenim korektorom ili puderom.

Tamni podočnjaci

Neutraliziranje tamnih podočnjaka ovisit će o njihovim tonovima: za ljubičaste podočnjake koristi se žuta, za plave narančasta, a za smeđe možete koristiti boju breskve, narančastu ili crvenu, ovisi o tome koliko je duboka nijansa. Nakon toga stavite svoj standardni korektor – i izgledajte odmornije.

Umorna koža

Ako vas muči koža koja izgleda sivkasto i beživotno, i u tome mogu pomoći korektori u boji. Osobe svijetle puti mogu prije nanošenja tekućeg pudera ten posvijetliti svijetlo ljubičastim korektorom, dok tamnopute osobe za to mogu koristiti žutu.

Koja je prava nijansa

Nema boljeg načina od testiranja, a najjednostavnije pravilo jest: svjetlije nijanse za osobe svjetlije puti, dok će tamnoputima bolje odgovarati intenzivniji tonovi. Ako postoji više opcija, usporedite: jednu nijansu nanesite ispod jednog oka, drugu ispod drugog i provjerite koja vam bolje „leži“.

Kako se nanosi

Korektori u boji obično su kremaste teksture, pa se mogu nanositi prstima, kistom ili spužvicom i to samo na područje koje želimo neutralizirati (primjerice prištić).

Ako trebate korektor nanijeti na veću površinu, možete ga pomiješati s tekućim puderom kako bi se bolje stopio s tenom.

Naslovni vizual: Pexels / Mart Production

Pročitaj više

Skrivanje ili hrabrost?

Veliki filozofi su zastali malo ispred svojih zrcala i odlučili se pozabaviti tim naoko trivijalnim stvarčicama.

Miris djetinjstva

Bez obzira na dob, nikada nećemo biti spremni odreći se slatkog, šarenog svijeta crtanih filmova uz koje smo odrastali, kroz koje smo spoznavali svijet oko nas i njegova stroga pravila, ali na puno nježniji način.

30 sekundi čini razliku

Ako je istina da naša koža u jednom trenutku života može postati netolerantna i burno reagirati na određene sastojke te razviti alergije, znači li to da bismo sve proizvode koji sadrže sastojke na koje reagiramo trebali izbjegavati u širokom luku? Ili se koža može ponovo naviknuti na njih ako ih koristimo u nano dozama i kratkim intervalima?

'Hobitnica oko vrata'

Prijelazna razdoblja obožavaju inovativne načine nošenja pulovera te igre između layeringa i novih načina vezanja. No jeste li znali da način kako nosite pulover puno govori o vašem karakteru

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.