make up

ŠTO JE COLOR CORRECTING: Otkrijte moć zelene, ljubičaste i narančaste za besprijekoran ten

Kristina Stakor
28.05.2023.

Ponekad puder i korektor nisu dovoljni za ujednačeni izgled tena, no tada u pomoć priskače teorija boja

Prištići, crvenilo, tamni podočnjaci – PMS, neprospavane noći, dehidracija, genetika i stres mogu biti uzrokom sitnih mana koje drugi možda i ne primjećuju, no nama smetaju. Puder i korektor mogu dosta pomoći u postizanju željenog ujednačenog izgleda tena, no nisu svemogući. Ponekad nam za to treba i kreativnije oružje, a dolazi u obliku boja, točnije color correcting tehnike.

Color correcting

Ova make up tehnika služi neutralizaciji podočnjaka, crvenila i hiperpigmentacija koje ne uspijevamo prikriti običnim korektorom ili tekućim puderom u boji kože.

Počiva na teoriji boja, tj. krugu boja koji pokazuje komplementarne kontraste, što znači da se suprotne boje međusobno neutraliziraju. U praksi, za to postoje posebne palete koje su namijenjene profesionalcima, ali i make up laicima, te pomažu u balansiranju i ujednačavanju tona kože.

Crvenilo

Crvenilo kože, poput prištića, akni, ožiljaka, rozaceje i sl., ponekad je nemoguće prikriti običnim puderom u boji kože te ono „probija“ nanesenu podlogu. Kako bi ga se neutraliziralo, koristi se komplementarni kontrast crvene: zelena. Nanosi se direktno na upaljena mjesta, a zatim prekriva uobičajenim korektorom ili puderom.

Tamni podočnjaci

Neutraliziranje tamnih podočnjaka ovisit će o njihovim tonovima: za ljubičaste podočnjake koristi se žuta, za plave narančasta, a za smeđe možete koristiti boju breskve, narančastu ili crvenu, ovisi o tome koliko je duboka nijansa. Nakon toga stavite svoj standardni korektor – i izgledajte odmornije.

Umorna koža

Ako vas muči koža koja izgleda sivkasto i beživotno, i u tome mogu pomoći korektori u boji. Osobe svijetle puti mogu prije nanošenja tekućeg pudera ten posvijetliti svijetlo ljubičastim korektorom, dok tamnopute osobe za to mogu koristiti žutu.

Koja je prava nijansa

Nema boljeg načina od testiranja, a najjednostavnije pravilo jest: svjetlije nijanse za osobe svjetlije puti, dok će tamnoputima bolje odgovarati intenzivniji tonovi. Ako postoji više opcija, usporedite: jednu nijansu nanesite ispod jednog oka, drugu ispod drugog i provjerite koja vam bolje „leži“.

Kako se nanosi

Korektori u boji obično su kremaste teksture, pa se mogu nanositi prstima, kistom ili spužvicom i to samo na područje koje želimo neutralizirati (primjerice prištić).

Ako trebate korektor nanijeti na veću površinu, možete ga pomiješati s tekućim puderom kako bi se bolje stopio s tenom.

Naslovni vizual: Pexels / Mart Production

Pročitaj više

Japanka s petom i remenčićima ili ortopedska cipela. Izgleda da je ova dilema riješena, jer na scenu su se vratile dobre stare plesne cipele. Ok, to sad nipošto ne znači da je sve isto kao prije sto godina. Upoznajte najcool model cipela koji će obilježiti ovo ljeti

Pune i guste obrve san su mnogih žena. S metodom puder obrva ova želja postaje stvarnost. Ako ste i same ljubiteljice lijepih, njegovanih obrva, a možda vam oblik prirodno nije dobro definiran ili vam nedostaju dlačice na nekim mjestima puder obrve mogle bi biti odgovor. Nakon tehnike microbladinga koja je vladala prošlih godina i vrlo je invazivna puder obrve su elegantnije rješenje za savršenu definiciju lica.

ne trebate počupati obrve!

Zaboravite na iscrpno konturiranje i sjenčanje jer se kao glavni make up trend sezone vraća nonšalancija devedesetih

A koju boju treba vaš duh i tijelo?

Prije nego što sljedeći put pedikerki kažete koju nijansu od stotinu ponuđenih želite, zapitajte se kako se trenutačno osjećate. I što planirate raditi sljedećih tjedana jer svaka boja utječe na naš živčani sustav i podsvijest odašiljući tijelu važne poruke

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.