blue eyes

NEPROLAZNA PRIVLAČNOST PLAVOG SJENILA: Beauty klasik koji izaziva snažna podijeljena mišljenja

Kristina Stakor
02.02.2024.

Nijedan beauty trend ne predstavlja takav statement kao što je to plavo sjenilo, a voljeli ga ili ne, sve ga se češće može vidjeti na crvenim tepisima i brojnim kapcima

Priznajte, kad ste prvi put počele eksperimentirati s make upom, o kojem se proizvodu radilo? I kako je on utjecao na vaš odnos prema šminki?

Prvi make up

Za mene i brojne druge pripadnice moje generacije to je bilo upravo plavo sjenilo, u mom slučaju kobaltno plave nijanse, koje je došlo s beskorisnim prevelikim kistom i bez ikakvih uputa za korištenje. Bez tutoriala kakvi danas preplavljuju društvene mreže (pun intended!), bile smo prepuštene same sebi, a rezultati najčešće nisu nalikovali inspiraciji kakvu smo viđale na stranicama modnih i teen magazina.

plavo sjenilo za oči
Foto: Pexels / Cottonbro Studio

Kao da nas je to u ičemu sprečavalo, a posebice u uživanju make up eksperimenata. Uostalom, šminka nije bila samo sredstvo uljepšavanja, alat koji nam pomaže da naglasimo jagodice, stanjimo bradu, osvijetlimo čelo, istaknemo adute, prikrijemo nedostatke.

Šminka je davala moć samoekspresije, istraživanja vlastita identiteta u svijetu kojim je vladao minimalizam devedesetih, moć da kažemo „volim plavu boju!“, ako baš ništa drugo.

Nama je možda to bio prvi susret sa šminkom, ali to nikako nije prvi put da je svijet ugledao plavo sjenilo – i pitao se što da misli o njemu.

Plava boja bunta

Među pionirkama koje su plavo sjenilo uvele na modnu scenu šezdesetih bila je, ni manje ni više nego – Barbie. Koketna plava iza sunčanih naočala obilježila je početak nove ere. Povjesničarka make-upa Rachel Weingarten povezuje s Flower Power estetikom koja se pobunila protiv strogih načela poslijeratnih pedesetih i prigrlila boje i želju za samoizražavanjem kroz stil.

Foto: Pexels / Rachel Claire

Plavo sjenilo oduvijek je djelovalo subverzivno, a to je svojim umjetničkim radovima, velikim printevima s licima Marilyn Monroe i Jackie O, pokazao i Andy Warhol. Nosila ga je i Twiggy, te David Bowie.

A dozu mistike i moći dale su mu i filmske dive: Liza Minelli u filmu „Cabaret“ te nezaboravna Elizabeth Taylor kao Kleopatra, s make up lookom koji je sama nanosila nakon što je njen vizažist doživio nezgodu. Tu je i Isabella Rossellini u filmu „Blue Velvet“, te drag queens koje su nadahnule i lik Ursule u Maloj sireni.

Aktualni trend

Danas se pojavljuje sporadično na celebovima kao što su Gigi Hadid koja je plavo sjenilo nosila na Met galu 2021., Dua Lipa, Taylor Swift koja plavo sjenilo ima na naslovnici albuma, Kendall Jenner, Miley Cyrus i s full glam lookovima možda djeluje malo manje subverzivno i buntovno.

No na nama je da odlučimo kako ćemo ga nositi jer ono može biti moćan statement, zabava, nostalgija, eksperiment ili početak nekog sasvim novog osobnog looka.

Naslovni vizual: Pexels / Shvets Production

Pročitaj više

Skrivanje ili hrabrost?

Veliki filozofi su zastali malo ispred svojih zrcala i odlučili se pozabaviti tim naoko trivijalnim stvarčicama.

Miris djetinjstva

Bez obzira na dob, nikada nećemo biti spremni odreći se slatkog, šarenog svijeta crtanih filmova uz koje smo odrastali, kroz koje smo spoznavali svijet oko nas i njegova stroga pravila, ali na puno nježniji način.

30 sekundi čini razliku

Ako je istina da naša koža u jednom trenutku života može postati netolerantna i burno reagirati na određene sastojke te razviti alergije, znači li to da bismo sve proizvode koji sadrže sastojke na koje reagiramo trebali izbjegavati u širokom luku? Ili se koža može ponovo naviknuti na njih ako ih koristimo u nano dozama i kratkim intervalima?

'Hobitnica oko vrata'

Prijelazna razdoblja obožavaju inovativne načine nošenja pulovera te igre između layeringa i novih načina vezanja. No jeste li znali da način kako nosite pulover puno govori o vašem karakteru

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.