OD CJEPIVA DO KOZMETIKE

BEAUTY TREND: RNA kozmetika koja briše sve predrasude. A tek bore!

Aleksandra Orlić
11.02.2023.

Tko kaže da je RNA super samo u cjepivima i kao glasnik informacija? RNA tehnologijom do ljepše i zdravije kože

Da snimamo film o RNA kozmetici bila bi to klasična američka priča o uspjehu ili kako je lik iz sjene koji je godinama imao etiketu nekoga tko ne obećava izašao na scenu i postao glavna faca. Ta sjećate je se iz osnovne škole? U to doba se RNA još zvala RNK, što je kratica za ribonukleinsku kiselinu, kodirajuće molekule sastavljene od nukleotida. Godinama je klipsala za znatno većom facom u školi – DNK, koja se ponašala kao da je u njoj sadržana sva tajna svemira, a RNK joj je u torbi nosila skripte i šalabahtere. A onda se s godinama pokazalo da je uloga RNK ipak malo bitnija i da nije samo običan PR-ovac (duboke isprike cijenjenim kolegama:) koji prenosi važne informacije između DNK i ostatka stanica, nego da bez nje ne bi bilo ni sinteze proteina, enzima u ljudskom organizmu, a doslovno ni izlječenja.

Davne 1998. znanstvenici su otkrili kako efikasno upotrijebiti glasničku ulogu RNA u cjepivima te u našem tijelu potaknuti proizvodnju imunosnog odgovora, u što smo se itekako i sami uvjerili u protekle dvije godine kada se RNA sjajno borila u cjepivima protiv bolesti COVID-19. Naime, ubrizgana cjepivom mRNA potiče proizvodnju S-proteina prisutnog u virusu koji omogućuje njegov ulazak u naš organizam, a njegova proizvodnja (naravno, bez ostatka virusa) potiče proizvodnju specifičnih antitijela našeg organizma koja će spriječiti infekciju.

‘Da, spašavam živote, ali brišem i znakove starenja!’

I tu, naravno, dolazi do glavnog zapleta filma. RNA bi vjerojatno bila itekako zadovoljna herojskom ulogom i činjenicom da je spasila tolike živote, ali kao za vraga u nekom bircu u tri poslije ponoći sreće staru frendicu iz srednje škole – nekoć ozloglašenu CBD koja bez obzira na sve te godine tulumarenja, halucinacija i života na rubu izgleda sasvim pristojno. I ona joj ispriča kako je okrenula novu stranicu, pokrenula start-up i bacila se u uljepšavanje svijeta – ni manje ni više nego beauty industriju. Pa kad može ona, što ne bih i ja, pomisli RNA? Zašto ne bih potaknula proizvodnju proteina ekstracelularnog matriksa kože poput kolagena i hijaluronske kiseline, a čija proizvodnja s godinama opada, kada mi je to već glavna specijalnost. Uostalom, desetljećima su me koristili i kao lijek koji ubrzava iscjeljenje kože nakon opeklina.

Foto: Shutterstock

Ostatak priče znate… RNA sjedi u novom uredu na vrhu zgrade i misli poput J.Lo – zašto, dovraga, ne? Jer, kao što sam nekad u cjepivima učila tijelo kako se braniti od virusa, sada ‘obrazujem’ kožu kako se braniti od znakova starenja – izgladiti duboke bore, obrisati pigmentne mrlje, smanjiti pore... Dajte mi papire da potpišem ugovore s brendovima koji rade na bazi RNA tehnologija. Samo pripazite pliz da zadovoljavaju sve etičke i ekološke norme! Rezultati?

RNA kozmetika – budućnost u vašoj košarici!

Tvrtka L’ADRIA u svojoj regenerativnoj liniji koristi sastojak adenozin koji potiče proizvodnju kolagena i novih stanica kože, usporavajući pritom starenje, neutralizirajući slobodne radikale i ublažavajući upalne procese. Tvrtka Symbiosis London vezala je RNA s glikolnom kiselinom, želeći nam podariti blistav ten i hidratiziranu kožu. Brend Avant Skincare RNA je izbacio liniju proizvoda s jojobinim uljem, a beauty tvrtka Able Skincare uz RNA tehnologiju koristi sastojak tocopherol koji je bogat antioksidantima i štiti kožu od slobodnih radikala. Najdalje je pak otišla firma Sederma koja je istraživala i mikroRNA (miR), nekodirajuće male molekule od 21 do 24 nukleotida koje su pričvršćene za mRNA te stvorila niz proizvoda s protuupalnim djelovanjem koji izvrsno funkcioniraju protiv akni, bakterija, pigmentnih mrlja, starenja…

No prije nego što brže-bolje kliknete na sve te proizvode u želji da ih što prije isprobate, slutimo da imate još jedno važno pitanje. Pa da ne bi bilo zabune i suludih teorija koje će se šerati internetom brzinom svjetlosti… Da, svjesni samo da je RNA dio svakog ljudskog organizma, ali ubrizgavanjem ‘tuđih’ RNA se ipak NEĆETE preko noći pretvoriti u Angelinu Jolie ni Sofíju Vergaru jer se RNA koja se koristi u beauty industriji proizvodi isključivo iz stanica kvasca. Osim, naravno, ako netko već ne piše neki potpuno novi SF scenarij za našu glavnu zvijezdu…

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

trendspotting

Životinjske uzorke ponovno možemo vidjeti posvuda, pa se postavlja pitanje: jesu li i dalje simbol neukusa, bunta, bogatstva ili mainstream? I ugrožavaju li stvarne egzotične vrste ili potiču na njihovu zaštitu?

Ne postoji apsolutno ništa pogrešno u procesu starenja, a čini se gotovo apsurdnim što kolektivno strahujemo od nečeg toliko prirodnog. No tzv. kult mladosti prilično je jak, a ne postoji žena koja se već nakon 25. godine života nije zapitala bi li trebala učiniti nešto kako bi zaustavila vrijeme. Tretmani botoxom, hijaluronskim filerima pa čak i facelifting sve su popularniji, no biste li povjerovali da je moguće doći do zategnutog i mladolikog lica bez odlaska pod nož?

Ljetna haljina skroz izgužvana, krema razlivena, a vaše omiljene cipele ulubljene? Pakirate li kofer (pre)nemarno i bez sistema, ne treba se čuditi ako vas na odmoru zadesi neugodno iznenađenje. Pa dobro kako onda pravilno i dobro spakirati svoj kofer?

Dobra priprema je pola posla

Tek je 14 sati, a na vašem licu već nedostaje veći dio nanesenog pudera. Ako potvrdno kimate glavom, možda biste trebali nastaviti čitati…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.