U 3 koraka do bujne kose

XXL KOSA: Tajna voluminozne frizure krije se u ‘sendvič metodi’ pranja kose

Nika Kovačić
12.04.2024.

Sve živo ste isprobali – i ispiranje kose mineralnom vodom, jabučnim octom i izbacivanjem iz igre regeneratora i tapiranje kose, i šampone za volumen, no ništa ne djeluje. A što kažete da isprobate jedno sendvič pranje?

Kada se jednoga dana povjesničari mode i ljepote budu bavili razdobljem od 2020. do 2023. primijetit će da je kosa dobila na posebnoj važnosti jer nikada nije bilo toliko puno savjeta, trikova, preparata vezanih uz kosu kao proteklih godina, što uopće ne čudi ako pođemo od toga kako se korona negativno odrazila na našu kosu te koliko je virus bio jak ako su naša tijela morala odbacivati naše vlasi ne bi li imala snage izboriti se s virusom.

No put do oporavka kose je često dug i mukotrpan, jer svaki dermatolog će vam reći da je to sat koji se sporo okreće te da kosi treba vremena da se oporavi. Iako su naravno zdrava prehrana i stil života presudni – dovoljno biotina, cinka, selena, željeza, vitamina i minerala, puno sna, činjenica je da i neki dobri trikovi kako postići volumen zlata vrijede.

Pranje kose u nazad

No, kako postići da kosa preko noći dobije, barem malo više volumena? Sjećate se onog trenda koji je neko vrijeme bio izrazito popularan – zaobilaženje regeneratora u širokom luku? Iako je ovaj trik imao neke dobre rezultate, činjenica je da nije bio dobar na duge staze jer je ostavljao kosu zaključanom, a vrhove suhima i ispucanima.

Pa ako ne funkcionira to da iz igre posve izbacimo regenerator, što kažete da krenemo obrnutim redom, pitale su se uporne istraživačice u svojim kupaonicama. Čitaj – da prvo operemo kosu regeneratorom, ne bismo li ju ipak malo njegovale i nahranile, a onda šamponom. To doduše, pomaže uklanjanju viška ulja iz proizvoda za kosu, što produžuje svjež izgled kose i dodatno je ne opterećuje, ali tako regenerator nije baš učinkovit ako ga više-manje ponovno isperete.

Treća sreća – sendvič metoda

No onda je metom pokušaja i pogrešaka iz treće upalilo, a metoda je postala tako popularna da je morala dobiti i ime. Evo kako funkcionira pranje kose sendvič metodom.

Obično šamponiranje

Kosa se opere običnim šamponom. Ako primjenjujete dvostruko pranje, operite kosu i drugi put. Izbor šampona potpuno ovisi o vama i o individualnim potrebama vaše kose. Na primjer, za suhe vrhove pogodan je hidratantni šampon, a za obojanu kosu proizvod koji čuva boju.

Upotreba regeneratora

Sada nanesite regenerator na kosu. Posebno se koncentrirajte na duljinu i krajeve gdje je najpotrebniji, a pogotovo ako vam se kosa dosta mrsi. Nije loše iskombinirati šampon za volumen i regenerator za obnovu kose.

Ponovno šamponiranje korijena

Da biste dovršili ‘sendvič’, ponovno operite kosu šamponom. Međutim, nemojte oprati cijelu kosu, već samo korijen kose jer baš taj dio najbrže gubi volumen i svježinu, a to znači da ćete na taj dio kose umasirati svega nekoliko kapi šampona. Na taj način ćete u potpunosti biti sigurni da ste uklonili sav suvišan sebum s vlasišta i da nema više ostataka koji bi opterećivali vašu kosu. No pripazite da ne isperete previše regeneratora.

Ekstra savjet! Da biste zadržali super voluminozne rezultate nakon sušenja, nikako ne trljajte kosu ručnikom jer time možete oštetiti kosu i naelektrizirati ju. Radije rukama uklonite višak vode iz kose još pod tušem i nježno ju tapkajte da biste je osušili. I voila! Vaša voluminozna frizura je gotovo sprema za sušenje. Sada se još samo treba naviknuti na super bujnu kosu u ogledalu.

Naslovna fotografija i video: Canva

Pročitaj više

trendspotting

Životinjske uzorke ponovno možemo vidjeti posvuda, pa se postavlja pitanje: jesu li i dalje simbol neukusa, bunta, bogatstva ili mainstream? I ugrožavaju li stvarne egzotične vrste ili potiču na njihovu zaštitu?

Ne postoji apsolutno ništa pogrešno u procesu starenja, a čini se gotovo apsurdnim što kolektivno strahujemo od nečeg toliko prirodnog. No tzv. kult mladosti prilično je jak, a ne postoji žena koja se već nakon 25. godine života nije zapitala bi li trebala učiniti nešto kako bi zaustavila vrijeme. Tretmani botoxom, hijaluronskim filerima pa čak i facelifting sve su popularniji, no biste li povjerovali da je moguće doći do zategnutog i mladolikog lica bez odlaska pod nož?

Ljetna haljina skroz izgužvana, krema razlivena, a vaše omiljene cipele ulubljene? Pakirate li kofer (pre)nemarno i bez sistema, ne treba se čuditi ako vas na odmoru zadesi neugodno iznenađenje. Pa dobro kako onda pravilno i dobro spakirati svoj kofer?

Dobra priprema je pola posla

Tek je 14 sati, a na vašem licu već nedostaje veći dio nanesenog pudera. Ako potvrdno kimate glavom, možda biste trebali nastaviti čitati…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.