raspoloženi za balade?

DOSADILO VAM JE SLUŠATI KIŠU? Imamo bolji prijedlog: novi album Eda Sheerana koji obara rekorde

Kristina Stakor
12.05.2023.

Ed Sheeran ima savršeni soundtrack za kišni svibanj: 6. album „-„ (Subtract), koji već osvaja vrhove top ljestvica

Jedan od najpopularnijih pop glazbenika, Ed Sheeran objavio je svoj 6. studijski album, koji neki kritičari već nazivaju najboljim dosad. Nastavljajući niz matematičkih naziva, nazvao ga je „-„ (Subtract), a već po objavi našao se na prvom mjestu top ljestvica u UK i zasad je najbrže prodavan album objavljen 2023.

Nešto sasvim drugačije

Za razliku od dosadašnjih, radi se uglavnom o melankoličnim, akustičnim baladama s naglaskom na tekstovima. To ne treba čuditi, s obzirom da je na njemu kao koautor i producent radio Aaron Dessner (iz benda The National) koji je radio i s Taylor Swift na njezinim albumima „Folklore“ i „Evermore“.

Pjesme su nastajale u studiju, u razdoblju od samo mjesec dana, njih čak 30, no to su naknadno srezali na 14. Prvotno je namjeravao snimiti album akustičnih pjesama na kojima je radio cijelo desetljeće no „nakon smrti prijatelja Jamala Edwardsa, suočavanja njegove supruge Cherry Seaborn s rakom i tužbe zbog autorskih prava za pjesmu „Shape of You““, odustao je od te ideje, piše Alexis Petridis za The Guardian, ističući da se radi o njegovom najboljem albumu dosad, ali i upozorava da mu možda ipak ne predstoji komercijalni uspjeh kakav su doživjeli oni raniji.

No Sheeran je donekle i očekivao da će se ovaj album svidjeti kritičarima, ali da to možda i nije pokazatelj uspjeha kod publike: „To me malo brine, jer su mrzili sve moje najveće hitove“, priznao je. Brine ga i potencijalna negativna reakcija publike u stilu „bogata zvijezda je tužna“ jer se na albumu bavi temama tuge, smrti, bolesti i depresije.

Kuha se…

Neke su od pjesama „otpale“ s albuma jer su bile prevesele, ali to ne znači da ih nećemo imati prilike čuti. „Brzo smo uvidjeli da radimo dvije različite stvari“, rekao je za Rolling Stone i otkrio da se te pjesme koje će biti na drugom albumu već miksaju, no bez datuma izlaska na vidiku.

Hiperproduktivni Sheeran, koji je napisao čak 25 pjesama u tjednu kad je napravio i „Shape of You“, prošle je godine radio i na pjesmama s latino glazbenikom J Balvinom, surađivao je i sa Shakirom i Pharellom, tako da možemo očekivati još puno toga od Sheerana u budućnosti. No dotad će sasvim dovoljno biti pustiti „Subtract“ na repeat – ipak se radi o savršenom soundtracku za kišni svibanj.

Pročitaj više

Kako suze pretvoriti u ples i smijeh

Ako je istina da heavy-metalci imaju najbolje sentiše, Baby Lasagna je naš favorit jer je uz žestoki ritam upakirao jednu od najtužnijih pjesama o trenutku napuštanja roditeljskog doma, a koji su na nekoj razini očito prepoznali i mladi, ali i njihovi roditelji. Uostalom, nakon Maneskin skandala s čašom na stolu, došao je red da netko nakon pobjede ispusti i iskrenu suzu

Najcool knjižara na svijetu

SLRD izdanja već su odavno stekla kultni status, stoga je bilo logično otvoriti mjesto koje će povezati Yves Saint Laurent naslijeđe i njegovu ljubav prema kulturi i umjetnosti

SERIJA 'FORTUNA'

Jedan potopljeni brod na dnu mora koji čuva blago iz 19. stoljeća i pravna bitka koja nalikuje borbi između Davida i Golijata. Možete li odoljeti ovom zapletu iz serije ‘Fortuna’, čak i ako Stanley Tucci manje izgleda kao opaki gusar, a više kao Amerikanac koji uživa u otkrivanju čari Mediterana

850 ZNAKOVA

Gradska knjižnica Požega svoju uspješnu suradnju s organizatorima poznatog Hrvatskog festivala jednominutnih filmova proširuje pokretanjem književne manifestacije Jednominutna priča oslanjajući se pritom na temeljnu ideju filmskog festivala – formu od jedne minute. Pitanje glasi – imate li sjajnu priču koju biste mogli ispričati u jednoj minuti, točnije rečeno u 850 znakova?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.