raspoloženi za balade?

DOSADILO VAM JE SLUŠATI KIŠU? Imamo bolji prijedlog: novi album Eda Sheerana koji obara rekorde

Kristina Stakor
12.05.2023.

Ed Sheeran ima savršeni soundtrack za kišni svibanj: 6. album „-„ (Subtract), koji već osvaja vrhove top ljestvica

Jedan od najpopularnijih pop glazbenika, Ed Sheeran objavio je svoj 6. studijski album, koji neki kritičari već nazivaju najboljim dosad. Nastavljajući niz matematičkih naziva, nazvao ga je „-„ (Subtract), a već po objavi našao se na prvom mjestu top ljestvica u UK i zasad je najbrže prodavan album objavljen 2023.

Nešto sasvim drugačije

Za razliku od dosadašnjih, radi se uglavnom o melankoličnim, akustičnim baladama s naglaskom na tekstovima. To ne treba čuditi, s obzirom da je na njemu kao koautor i producent radio Aaron Dessner (iz benda The National) koji je radio i s Taylor Swift na njezinim albumima „Folklore“ i „Evermore“.

Pjesme su nastajale u studiju, u razdoblju od samo mjesec dana, njih čak 30, no to su naknadno srezali na 14. Prvotno je namjeravao snimiti album akustičnih pjesama na kojima je radio cijelo desetljeće no „nakon smrti prijatelja Jamala Edwardsa, suočavanja njegove supruge Cherry Seaborn s rakom i tužbe zbog autorskih prava za pjesmu „Shape of You““, odustao je od te ideje, piše Alexis Petridis za The Guardian, ističući da se radi o njegovom najboljem albumu dosad, ali i upozorava da mu možda ipak ne predstoji komercijalni uspjeh kakav su doživjeli oni raniji.

No Sheeran je donekle i očekivao da će se ovaj album svidjeti kritičarima, ali da to možda i nije pokazatelj uspjeha kod publike: „To me malo brine, jer su mrzili sve moje najveće hitove“, priznao je. Brine ga i potencijalna negativna reakcija publike u stilu „bogata zvijezda je tužna“ jer se na albumu bavi temama tuge, smrti, bolesti i depresije.

Kuha se…

Neke su od pjesama „otpale“ s albuma jer su bile prevesele, ali to ne znači da ih nećemo imati prilike čuti. „Brzo smo uvidjeli da radimo dvije različite stvari“, rekao je za Rolling Stone i otkrio da se te pjesme koje će biti na drugom albumu već miksaju, no bez datuma izlaska na vidiku.

Hiperproduktivni Sheeran, koji je napisao čak 25 pjesama u tjednu kad je napravio i „Shape of You“, prošle je godine radio i na pjesmama s latino glazbenikom J Balvinom, surađivao je i sa Shakirom i Pharellom, tako da možemo očekivati još puno toga od Sheerana u budućnosti. No dotad će sasvim dovoljno biti pustiti „Subtract“ na repeat – ipak se radi o savršenom soundtracku za kišni svibanj.

Pročitaj više

intervju

Ne trebamo biti arhitekti kako bismo znali da su građevine mnogo više od skupa kamena, cigle ili betona – one su utočišta, škole, uspomene i simboli društva u kojima nastaju. Upravo to osvještava dokumentarna serija „Betonski spavači“ koja je zahvaljujući svom doprinosu arhitekturi nominirana za godišnju nagradu „Viktor Kovačić“ što je odličan povod za intervju s njezinim kreatorima

1000 zašto

U čemu je tajna fetišizma, zašto težimo slavi, koji je smisao života i konačno odgovor na pitanje koje je mučilo i Barbie – zašto uporno padamo na dečke s dugim kosama koji lupetaju po gitari. Sve odgovore možete pronaći u svojevrsnoj enciklopediji suvremenog života – knjizi ‘Intimna povijest čovječanstva’ Theodorea Zeldina, oxfordskog profesora povijesti, a koja je nastala nakon dugih razgovora s konobaricama, služavkama, intelektualkama, inženjerkama, liječnicama, poreznim inspektoricama, policajkama, i mnogim drugima, mahom ženama.

U splitskoj Galeriji umjetnina od 8. lipnja do 28. srpnja renomirana suvremena umjetnica Dubravka Lošić predstavit će dio opusa koji je u širokom rasponu kombinacija tehnika izvedbe, od štafelajnih slika do objekata, izvela u razdoblju od 1986. do 2023. godine.

U utorak, 4. lipnja u zagrebačkom Centru KNAP predstavljen je književni multimedijalni projekt Slavic Soundwalking, kao i lansiranje istoimene aplikacije, a slavlje je uveličao i Pričigin u gostima, čuveni splitski festival koji već 17 godina slavi moć pripovijedanja uživo, te koncert grupe Cry Babies.

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.