Svijet ima nove tajne agentice

KRAJ ERE MUŠKIH SUPERJUNAKA: Kako ženske junakinje spašavaju svijet, ali i kinoblagajne

Lena Ivanović
05.11.2023.

Je li glumica Gal Gadot svojim posljednjim filmom ‘Heart of Stone’ zadala ozbiljan udarac svim muškim super junacima i tajnim agentima?

Sjećate se onih godina kada je bilo važno koja će glumica biti odabrana kao Bond djevojka i kakve su se rasprave vodile je li dovoljno seksi, fatalna, što će nositi i koliko će se kratko zadržati u kadru? E pa čini se da su se vremena konačno promijenila, a nakon što je Daniel Craig skinuo svoj Omega sat i otišao u prijevremenu penziju, producenti filmova o Jamesu Bondu muku muče ne samo s izborom novog agenta, nego uopće kako definirati taj lik. A dok se oni sve dublje zakopavaju u sulude kriterije – em mora biti Britanac, dovoljno mlad i, naravno, muško, gledatelji su se već preko ušiju zaljubili u tajnu agenticu koja spašava svijet.

Svijet ima novu omiljenu tajnu agenticu

Naravno, riječ je o nesuđenoj Barbie – predivnoj Gal Gadot koja briljira u filmu ‘Heart of Stone’, čija je i producentica. I nema toga što ne radi – skače sa strmih švicarskih Alpa i gorućeg aviona bolje od Toma Cruisea, sudjeluje u potjerama na motociklu te pritom izbjegava kišu metaka bolje od Daniela Craiga. A i kritičari su toliko oduševljenim performansama agentice Herz 9 da su već najavili kraj ere muških junaka.

Ništa lošije nisu prošle niti ostale superjunakinje koje smo upoznali u filmovima kao što su “The 355”, “The Gray Man”, “Ghosted”, “Atomic Blonde”, “Wonder Woman” ili “Red Sparrow”, jer kada je casting agencija “Creative Arts Agency” zajedno s tehnološkom tvrtkom “Shift7” analizirala 350 najuspješnijih filmova iz razdoblja 2014. do 2017. godine i usporedila njihove prihode ispalo je da su filmovi u kojima žena igra glavnu ulogu bili ipak komercijalno uspješniji. A to znači da je konačno došlo vrijeme da raspišemo koji kasting za najvažniju mušku sporednu ulogu – “Traži se Bond dečko!’

Pročitaj više

Zaustavite Zemlju, silazim!

Svi mi ponekad poput Taylor Swift imamo potrebu pobjeći od svijeta i pronaći utočite u svijetu mašte. No je li bijeg valjan način suočavanja s razočaranjem i frustracijom? I ne manje bitno, rješava li bijeg išta kada će nas isti problemi koje smo ostavili iza sebe čekati kad se vratimo? Norveški istraživači sa Sveučilišta Oslo imaju odgovor.

Moć u tuđim rukama

Anne Hathaway navodno ne vjeruje u nastavak filma Vrag nosi Pradu 2, no mi se ne bismo igrali s vragom

Mlada žena i udaljeni otok

Svjetskom premijerom novog filma bosansko – hercegovačkog redatelja Danisa Tanovića „Nakon ljeta“ bit će otvoren 30. Sarajevo Film Festival.

Umjetnost u prirodi

Ima li bolje za odmor i punjenje baterija te proširivanje vidika od putovanja motiviranih umjetnošću? Idealna destinacija je Toskana, gdje se osim renesansnih remek djela mogu vidjeti i fantastični radovi suvremene umjetnice Niki de Saint Phalle

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.