S crtića hop na horore

ŽIVOT POČINJE U 95. GODINI: Mickey Mouse konačno slobodan

Tamara Radan
05.01.2024.

Lako za tinejdžere koji uđu u život s 18 godina, no što kada izađete u pravi svijet s 95 godina na plećima, a na sebi imate samo obične bijele gaće i rukavice?

Kažu da nije dobro tinejdžere predugo čuvati u staklenom zvonu jer kada jednom izađu u okrutni svijet, pitanje je na koga će naletjeti. Tim više ako su naivne dobrice u duši. Naime, zakon SAD-a o isteku roka trajanja autorskih prava toliko je puta mijenjan da je već dobio i novo ime – “Zakon o zaštiti Mickeya Mousea”.

No, tek što je Disney prošle godine proslavio stoti rođendan, a Mickey Mouse za MOOD portal dao prvi iskreni intervju bez cenzure, vrata čuvenog parobroda Williyja, kako se zvao i prvi crtić u kojem se miš pojavljivao su širom otvorena, a to znači da je Mickey 1. siječnja ušetao u stvarni svijet te postao javno dobro. No paralelno s njegovim debu izlaskom otvorena su i brojna druga vrata za remakeove, spin-offove i adaptacije drugih umjetnika, ali i potencijalne pravne sporove s Disneyem.

Očekujte pravne sukobe

Što to sada znači? Teoretski gledano, sada svatko smije kopirati, ponovno koristiti i prilagoditi taj kratki crno-bijeli crtić iz 1928. godine “Parobrod Willy” i “Plane Crazy” – još jedan Disneyev crtić iz iste godine – kao i originalne likove poput Mickeya i Minnie Mouse. No jao si ga vama ako odete korak dalje od nestašnog štakora koji zviždi i upravlja parobrodom i iskopirate primjerice njegove crvene hlače ili bijele rukavice, jer za imitatore neće biti lako.

Disney će i dalje štititi svoja prava na modernije verzije najpoznatijeg miša na svijetu i drugih djela koja i dalje podliježu autorskom pravu”, izjavio je moćni koncern. “Naime, iako autorsko pravo istječe, pravo na marku ne istječe. Ono štiti izvor djela i sprječava da netko drugi proizvodi određenu robu tako da ga potrošači mogu smatrati originalom. Ta prava se mogu neograničeno produljivati”, izjavili su pravni stručnjaci.

S crtića hop na horore

No kako to izgleda u praksi? Pogađate, Mickey je odmah s crtića preskočio sve moguće žanrove i završio u hororu i to kao maskirani ubojica koji naganja tinejdžere. Zašto nas ovo pogađa na sudbinu malog naivnog smileyja koji je također nedavno proslavio 50 rođendan i vrlo brzo od nasmijanog lica dobio križeve na očima i ušao u opaku ekipu. E sad, budući da je na tržištu već i survival horor video igrica, pitanje glasi – hoćemo li možda već uskoro trebati spašavati zabludjelog Mickeyja od vrlog novog svijeta?

Pročitaj više

Usamljena kuća na obali, stariji bračni bar i demonski umjetnik koji dolazi u goste i vrlo brzo će se pretvoriti u psihotičog uljeza koji će poremetiti dinamiku obiteljskih odnosa. Ako ste spremni za izlazak iz dobro poznatih okvira i za suočavanje s monstrumima, bilo u neposrednom susjedstvu ili pak u nama samima, Rachel Cusk je napisala sjajan roman o novim spoznajama koje dobivamo nakon što zaplešemo s vragom.

Mudri marketingaši iz filmske industrije već kalkuliraju o novom fenomenu koji bi trebao donijeti puno love u kino blagajne po sistemu – jedan posve ženski, a drugi posve muški film, a mi se pak pitamo – ako dovoljno puta podgriješ neku tezu, koliko će trebati da se ona doista i primi u društvu?

Dugometražni igrani film scenarista i redatelja Koste Đorđevića SUNCE MAMINO, čija je hrvatska koproducentica Ivana Marinić Kragić iz Marinis Media, premijerno će se prikazati 13. srpnja u natjecateljskom programu Manjinske koprodukcije na 71. Pulskom filmskom festivalu. Film je svjetsku premijeru imao u studenom 2023. godine na filmskom festivalu ”Black Nights Film Festival / JustFilm – Youth and Children’s Film” u Talinu, a nakon Pule očekuju se projekcije na festivalima u Supetru i Vukovaru.

After Dark – noćno slikanje fluorescentnim bojama pod ultraljubičastim svjetlima u disko stilu

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.