Kako izmjeriti strah?

PROJEKT ZVAN ‘ZNANOST STRAHA’: Sudeći po otkucajima srca ovo je 13 najstrašnijih horor filmova svih vremena

Lena Ivanović
29.10.2023.

U mirovanju, prosječna brzina otkucaja srca gledatelja filmova iznosi 64 otkucaja u minuti. No jeste li spremi za filmove koji ubrzavaju srce na 131 otkucaja?

Da pitamo moju susjedu u godinama nema napetijeg scenarija od turske sapunice ‘Crna ljubav’ jer da bi gospođa pogledala finalnu epizodu morala je uzeti nešto za smirenje. Uostalom, zašto ne? Njezin muž bi se također trebao malo skulirati kada gleda nogometne tekme, a ne da ga steže u prsima i da ne može spavati cijele noći ako njegovi izgube. No za sve one koji su skloni adrenalinskim avanturama, sapunice i tekme neće biti dovoljne. Iako je naravno svako gledanje fiktivnih priča subjektivno, znanstvenike je ipak zanimalo – može li se taj strah izmjeriti i kako bi onda izgledala lista horor filmova. Uostalom, za razliku od umjetničke kvalitete filmova, strah je mjerljiv, pomislili su ljudi koji su 2012. pokrenuli projekt “Znanost straha”.

Kako izmjeriti strah?

Tada je film “Zla kob” iz 2012. godine zauzeo prvo mjesto s maksimalno 131 otkucaja srca u minuti kod ispitanika. U godinama koje su uslijedile, istraživanje je ponovljeno: 250 ispitanika je gledalo 40 horor filmova, uključujući neke naslove koji nisu bili dio projekta prethodne godine. I sudeći prema novi rezultatima, ‘Zla kob’ je izgubila na djelovanju jer kao pobjednik se nametnuo film “Domaćin” iz 2020. godine, jer su ispitanici imali maksimalnu srčanu frekvenciju od 130 otkucaja u minuti i prosječnu srčanu frekvenciju od 88 otkucaja u minuti, dok je ‘Zla kob’ imala svega 86 otkucaja u minuti.

Inače, u mirovanju, prosječna brzina otkucaja srca ispitanika iznosila je 64 otkucaja u minuti. No za one koji možda malo žele smanjiti doživljaj, ovo je 13 najstrašnijih horora do 2023. godine poredanih od strašnijih prema blažima.
 

1 “Host” (2020)

2 “Sinister” (2012)

3 “Insidious” (2010)

4 “Conjuring” (2013)

5 “Hereditary” (2018)

6 “Terrified” (2017)

7 “It Follows” (2014)

8 “Dashcam” (2021)

9 “A Quiet Place 2” (2020)

10 “Paranormal Activity” (2007)

11 “Conjuring 2” (2016)

12 “Der Babadook” (2014)

13 “The Descent” (2005)

Pročitaj više

Venecija je uvijek dobra ideja, a sve do jeseni pravi je raj za ljubitelje umjetnosti. Naime, Bijenale umjetnosti po 60. put došao je u jedan od najljepših svjetskih gradova – Veneciju. Traje do 24. studenog 2024., a umjetnički direktor ove impozantne postave, Adriano Pedrosa, predstavlja izložbu pod nazivom “Stranieri Ovunque – Stranci posvuda”. 60. Bijenale […]

Kad ste zadnji put posjetili Leipzig, Pariz, Madrid, Berlin ili Beč? I kako birate svoje destinacije? Sigurno imate više svojih kriterija baš kao i ja. Trenutno se veselim city breaku u Beču gdje ću vjerojatno posjetiti Albertinu ili Hundertwasser i, naravno, uživati u atmosferi grada. No sada vam donosim nekoliko sjajnih prijedloga izložbi koje će vas nadam se inspirirati za vaše sljedeće putovanje.

BOOTYLICIOUS:

Kako se najsnažniji mišić na našem tijelu koji je godinama bio korišten za zabavu, seksualizaciju, ponižavanje i vrijeđanje drugih, u zadnje vrijeme prometnuo u simbol otpora i osnaživanja, otkriva nam Heather Radke, autorica knjige ‘Butts: A Backstory’

Kako su se Sinéad O’Connor, Michael Hutchence i George Michael usprotivili svojim izdavačkim kućama i izborili za svoj autentičan glas, bilo da su željeli progovarati o umjetničkim slobodama, društvenim nepravdama, kritizirati glazbenu industriju i društvo, razvrgnuti nepovoljne ugovore ili otkriti nove glazbene stilove

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.