Kako izmjeriti strah?

PROJEKT ZVAN ‘ZNANOST STRAHA’: Sudeći po otkucajima srca ovo je 13 najstrašnijih horor filmova svih vremena

Lena Ivanović
29.10.2023.

U mirovanju, prosječna brzina otkucaja srca gledatelja filmova iznosi 64 otkucaja u minuti. No jeste li spremi za filmove koji ubrzavaju srce na 131 otkucaja?

Da pitamo moju susjedu u godinama nema napetijeg scenarija od turske sapunice ‘Crna ljubav’ jer da bi gospođa pogledala finalnu epizodu morala je uzeti nešto za smirenje. Uostalom, zašto ne? Njezin muž bi se također trebao malo skulirati kada gleda nogometne tekme, a ne da ga steže u prsima i da ne može spavati cijele noći ako njegovi izgube. No za sve one koji su skloni adrenalinskim avanturama, sapunice i tekme neće biti dovoljne. Iako je naravno svako gledanje fiktivnih priča subjektivno, znanstvenike je ipak zanimalo – može li se taj strah izmjeriti i kako bi onda izgledala lista horor filmova. Uostalom, za razliku od umjetničke kvalitete filmova, strah je mjerljiv, pomislili su ljudi koji su 2012. pokrenuli projekt “Znanost straha”.

Kako izmjeriti strah?

Tada je film “Zla kob” iz 2012. godine zauzeo prvo mjesto s maksimalno 131 otkucaja srca u minuti kod ispitanika. U godinama koje su uslijedile, istraživanje je ponovljeno: 250 ispitanika je gledalo 40 horor filmova, uključujući neke naslove koji nisu bili dio projekta prethodne godine. I sudeći prema novi rezultatima, ‘Zla kob’ je izgubila na djelovanju jer kao pobjednik se nametnuo film “Domaćin” iz 2020. godine, jer su ispitanici imali maksimalnu srčanu frekvenciju od 130 otkucaja u minuti i prosječnu srčanu frekvenciju od 88 otkucaja u minuti, dok je ‘Zla kob’ imala svega 86 otkucaja u minuti.

Inače, u mirovanju, prosječna brzina otkucaja srca ispitanika iznosila je 64 otkucaja u minuti. No za one koji možda malo žele smanjiti doživljaj, ovo je 13 najstrašnijih horora do 2023. godine poredanih od strašnijih prema blažima.
 

1 “Host” (2020)

2 “Sinister” (2012)

3 “Insidious” (2010)

4 “Conjuring” (2013)

5 “Hereditary” (2018)

6 “Terrified” (2017)

7 “It Follows” (2014)

8 “Dashcam” (2021)

9 “A Quiet Place 2” (2020)

10 “Paranormal Activity” (2007)

11 “Conjuring 2” (2016)

12 “Der Babadook” (2014)

13 “The Descent” (2005)

Pročitaj više

Milijun funti za šator

Zašto je Tracey Emin, jedna od najvažnijih suvremenih umjetnica, odbila milijun funti da ponovo replicira svoj rad Everyone I Have Ever Slept With 1963–1995 te kako su ready made radovi postali najbrži put do srca publike?

Pokušaj izlječenja mora

Izložba, odnosno multidisciplinarni umjetnički projekt “Pjesme za naše more”, likovne, video i filmske umjetnice Renate Poljak od 29.2.- 17.3.2024. nas očekuje u galeriji Bačva, Doma HDLU. Riječ je o projektu koji istražuje različita polja djelovanja od filozofskog do znanstvenog, od utopije i mitologije do glazbe i njene uloge u povijesti i sadašnjosti. U srcu je projekta ekološka ideja, no ona odudara od aktivizma i ne sadrži doslovne ekološke poruke već se temi prilazi iz potpuno drugog rakursa, poetičnog i utopijskog.

Prilika za kupnju Abadžićevih fotografija

„Abadžić spretno čuva anonimnost modela, no zbog intimne atmosfere imamo osjećaj kao da je poznajemo. Ona kao da je postala arhetip poštivanja žena. Ponekad je ona u prvome planu, katkad je prekrivena velom, a kad nije odmah tu, kroz rapsodiju svjetlosti i sjene tražimo je pogledom.“ Izložba „Aktovi“ Stanka Abadžića otvarena je 17. veljače u 19:00 sati u zagrebačkoj Laubi, a trajat će do 25. veljače.

Potresna knjiga danske književne zvijezde Tove Ditlevsen vodi nas na putovanje u središte tame, ali isto tako upoznaje sa žilavom kreativnom i ljubavnom snagom glavne junakinje koja živi i osjeća Kopenhagen svoje mladosti

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.