POP QUEER PRINCEZA

PANSEKSUALNI POP IMA NOVO LICE: 7 stvari koje su nas oduševile kod britansko-japanske pjevačice Rine

Lena Ivanović
26.03.2023.

‘Pjesme moraju imati dušu, ali i važnu poruku’, kaže Rina Sawayama koja progovara o queer temama, rasizmu, klimatskim problemima, instagramskim lažima. Ne čudi stoga što se u posljednje vrijeme svi otimaju za suradnju s njom – Lady Gaga, Elton John, čak i Keanu Reeves

VIDEOIGRICE, HVALA VAM!

Prije nego što je Rina prije deset godina počela pisati pjesme, bila je strastvena igračica videoigrica, a njima i danas puno duguje. ‘Uostalom, da biste u nekoj igrici proveli pedeset sati, zaboravili san, hranu, druge ljude, doslovce izašli nakratko iz svoje glave i uronili u neke druge svjetove, potreba vam je dobra priča’, kaže Rina. A svi će se složiti da su videoigrice kraljevi storytellinga pa se tako i ona svaki put prije nego što krene pisati novu pjesmu pita – tko je glavni lik, što mu se događa i zašto bi nekoga uopće bila briga. Pitanje je – možete li vi izaći iz njezinih pjesama?

RUŠENJE GRANICA

Poput irske književne zvijezde Sally Rooney, koja se – osim kao spisateljica – definira i kao feministkinja i marksistkinja te borkinja za pravedniji i zeleniji svijet, progovarajući kroz svoje junake hrabro o ključnim društvenim temama, i Rina je politički osviještena. Uostalom, studirala je političke nauke na Cambridgeu, a svoje ideje i dalje angažirano dijeli u pjesmama, bilo da je riječ o antiazijskom rasizmu, klimatskim problemima, borbi za jednaka prava emigranata ili upozoravanju na to da modnom svijetu itekako fali raznolikosti i inkluzivnosti. Respect!

JEDNAKA PRAVA EMIGRANTIMA

Kada nije mogla osvojiti nominaciju za najboljeg mladog britanskog izvođača, iako su mediji bili puni hvalospjeva i lovorika o njezinim pjesmama i albumima (debi album RINA), pjevačica je pod hashtagom #SawayamaIsBritish hrabro progovorila o nepravednim pravilima u britanskoj glazbenoj industriji koja diskriminiraju emigrante. Rina je, naime, imala pet godina kada je s roditeljima stigla u Veliku Britaniju pa, iako je u njoj provela 25 godina, nije mogla biti nominirana za britansku debitanticu godine. Srećom, pravila su sljedeće godine ipak promijenjena i to u korist svih emigranata.

QUEER HIMNA

U pjesmi ‘Cherry’ Rina je 2018. godine otkrila svoju borbu s izlaskom iz ormara i kako priznati da si panseksualan dok si u heteroseksualnoj vezi, a iste godine osvanula je na naslovnici Billboarda za specijalno Pride zdanje. ‘Uostalom, svijet popa prepun je heteroseksualnih ljubavnih pjesama i jako je malo onih s kojima se može identificirati queer zajednica kojoj i sama pripadam.’ I tako je rođena pjesma ‘Chosen Family’, koju je objeručke prigrlio i Elton John, snimivši s Rinom u travnju ove godine i super duet.

LAŽI I ULJEPŠAVANJA NA INSTAGRAMU

‘Ljudi odlaze na estetske operacije kako li izgledali što sličnije rezultatima koje postižemo pomoću digitalnih filtera’, kaže Rina koja ih sama rijetko koristi, baš kao i make up. ‘Ok, tu i tamo posegnem za Facetuneom, i to samo da si skinem podočnjake. Ali manipulirati fotografijom kako biste mijenjali svoje tijelo – crte lica, skidali kile, oblikovali mišiće i pretvarali se u avatare? Ne, hvala!’ Upravo zbog toga je Rina prozvala Instagram i Facebook da preuzmu odgovornost te počnu označavati slike koje su modificirane, a sve kako bismo izbjegli sulude usporedbe i sačuvali osjećaj vlastite vrijednosti.

NOVA HEROINA

Iako je Rina već sudjelovala u modnim kampanjama (Versace Versus, MAC), čak i u Netflixovu showu Idrisa Elbe ‘Turn me Angle‘, uskoro stiže i njezina prva glumačka uloga u Hollywoodu. Ok, James Bond je lani dobio svoju nasljednicu – moćnu 001, a čini se da je krajnje vrijeme da ga dobije i John Wick u ‘Chapter 4’. Ili da mu barem uzvrati istom mjestom. Tko zna, možda za glavnu pjesmu odaberu baš onu koja će nastati kao plod suradnje s Lady Gagom na njezinu novom starom albumu Chromatica’.

BORBA PROTIV USAMLJENOSTI

‘Društvene mreže su super – ne samo što su mi dale šansu da na njima plasiram svoje prve pjesme, da se povežem s fanovima diljem svijeta (zanimljivo je da moj najveći fan club baš u zemlji u kojoj nikada nisam bila – na Novom Zelandu)… Osim u slučajevima kada to nisu.’ No pjevačica ne ostaje samo na žalopojkama, nego je u sklopu svoje posljednje turneje pozvala sve svoje obožavatelje zvane Pixels da pronađu sve usamljene duše koje su osjećaju baš kao oni te da dogovore susret IRL. ‘To je zapravo najveća moć društvenih mreža – povezati se i u stvarnom svijetu’, kaže pjevačica. Rina, šaljemo zahtjev za sastankom. ASAP!

Naslovna fotografija: Shutterstock

Pročitaj više

Kako suze pretvoriti u ples i smijeh

Ako je istina da heavy-metalci imaju najbolje sentiše, Baby Lasagna je naš favorit jer je uz žestoki ritam upakirao jednu od najtužnijih pjesama o trenutku napuštanja roditeljskog doma, a koji su na nekoj razini očito prepoznali i mladi, ali i njihovi roditelji. Uostalom, nakon Maneskin skandala s čašom na stolu, došao je red da netko nakon pobjede ispusti i iskrenu suzu

Najcool knjižara na svijetu

SLRD izdanja već su odavno stekla kultni status, stoga je bilo logično otvoriti mjesto koje će povezati Yves Saint Laurent naslijeđe i njegovu ljubav prema kulturi i umjetnosti

SERIJA 'FORTUNA'

Jedan potopljeni brod na dnu mora koji čuva blago iz 19. stoljeća i pravna bitka koja nalikuje borbi između Davida i Golijata. Možete li odoljeti ovom zapletu iz serije ‘Fortuna’, čak i ako Stanley Tucci manje izgleda kao opaki gusar, a više kao Amerikanac koji uživa u otkrivanju čari Mediterana

850 ZNAKOVA

Gradska knjižnica Požega svoju uspješnu suradnju s organizatorima poznatog Hrvatskog festivala jednominutnih filmova proširuje pokretanjem književne manifestacije Jednominutna priča oslanjajući se pritom na temeljnu ideju filmskog festivala – formu od jedne minute. Pitanje glasi – imate li sjajnu priču koju biste mogli ispričati u jednoj minuti, točnije rečeno u 850 znakova?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.