Vodič za digitalne nomade

13 STRATEGIJA ZA GOOD MOOD LJETO: Odmah napravite sve što možete završiti za manje od dvije minute

Lena Ivanović
14.07.2023.

Za one koji moraju i na moru raditi – iskombinirali smo najbolje poslovne i lifestyle savjete. Ma zapravo smo drugim riječima prepričali ono što su nam govorile mame, bankarski savjetnici i Dalaj Lama.

Nikada više nemojte oneraspoložiti prijatelje

Dogovaranje s prijateljicama preko aplikacija i s kalendarom zvuči malo glupo. No malo planiranja je važno da ne pogubimo one najbliže. Svako prijateljstvo može izdržati neko vrijeme „bez pisama i slika“, ali nakon toga više nije „ono pravo“. Zato zabilježite u kalendar kada bi mogla nastupiti kriza. I idući put nazovite najkasnije na taj datum, a bolje prije toga!

Napravite više

Možda najbolji organizacijski savjet koji postoji užasno je jednostavan: odmah napravite sve što možete završiti za manje od dvije minute. Ostatak prebacite na druge ili zabilježite za poslije. Tako se sprečava da se stvari nagomilaju, izbjegava se stres i štedi vrijeme.“ Riješeno! Tko se odmah baca na ono što se može napraviti brzo, ima kraću listu zadaća – i bolje se osjeća, posve slobodno.

Ne rasipajte vrijeme

Da biste usredotočeno radili, bez stanki tipa „Idem po još jednu kavu“, pomoći će vam ovaj trik. Namjestite budilicu na telefonu na 90 minuta i rješavajte obveze dok ne zazvoni. Onda napravite stanku. Bavi li nam se mozak samo jednom stvari, tijek misli će zapeti i odlutati nekim drugim putem. Tko ugradi kontroliranu stanku, usredotočit će se mnogo bolje.

Budite sretni

Odgoj i društvena prisila dovode nas često do toga da zaboravljamo što stvarno želimo. Zato sjednite, promislite i zapišite svojih najvažnijih pet stvari koje želite doživjeti. Recimo više putovati, pomagati ljudima, jednom tjedno ići s prijateljima na neki sport, raditi u nekoj novoj, drukčijoj tvrtki…

Foto: Unsplash

Pazite na bankovni račun

Možda zvuči malo ukočeno, ali zaista morate znati na što trošite novac. Financije se moraju nadzirati. Vodite dnevnik izdataka. Bit ćete iznenađeni koliko trošite na usputne kave i razne sitnice. Postoje i aplikacije za takve popise. Savjet: umjesto kupovine nezdravih slatkiša, ubacite svaki tjedan sto kuna u kasicu. Gotovo 800 EURA godišnje. Za to se može kupiti svašta.

Ne trošite vrijeme bez veze

Vjerojatno ste već sto puta čuli savjet „Počni odmah.“ Taj savjet funkcionira u gotovo svakoj situaciji. Ako imamo vremena o nečemu promisliti, imamo se vremena toga i prihvatiti.

Pobijedite kaos

Svemu što imate kod kuće nađite stalno mjesto da se stvari ne bi gomilale na slobodnim površinama. Prije toga treba baciti ono što vam ne treba, odnosno ono što vas ne čini sretnima.

Dozvola za odustajanje

Svi se žale da nemaju dovoljno vremena. Važno je postaviti prioritete i znati odustati. I dugoročne projekte jednom treba zaključiti, djelomice i tako da ih odbacimo. Ako nisu vrijedni da im poklanjamo još vremena, jednostavno ih napustimo dovršene tek napola. Vrijedi i za dosadnu klasičnu knjigu za koju mislite da biste je morali pročitati.

Foto: Unsplash

Ostanite opušteni

Ponavljajte to sebi kada se ne usuđujete ući u neki restoran ili kada mislite da niste odgovarajuće odjeveni. Ne razbijajte glavu time što će misliti drugi. Jer oslobađajuća istina glasi: nitko ne razmišlja o vama. Ljudi mahom misle o sebi.

Ustrajte na ugodnom druženju

Partner kod kuće često je samo kanta za smeće u koju bacate frustraciju šefom ili zajedničkim neposlušnim djetetom. No postoje i druge teme. Zato svaki dan s partnerom deset minuta razgovarajte uz pravilo da se ne smije spominjati djecu, posao, kućanstvo ili dužnosti.

Ponovno se zaljubite

Često se misli da romantične večeri kod starih parova „nisu fora“, ali zapravo su vrlo važne, pokazala je studija Wayne State University u Michiganu. Nakon tako provedena vremena u prisnom razgovoru, parovi se osjećaju jače povezanima. Kao da je ljubav ponovno zaiskrila.

Foto: Unsplash

Fokusirajte se na ono bitno

Svi poznajemo strah od toga da ćemo nešto propustiti. Pritom nas veliki izbor frustrira više od malo mogućnosti, znaju svi koji su pregledali 800 badića da naposljetku ne bi kupili ni jedan. Dobra je strategija samoograničavanje, primjerice držite se samo jedne trgovine.

Izbacite riječ ‘moram’

Ispravan pristup određuje nam život. Često koristimo tešku riječ „morati“ i za ono što smo sebi nametnuli sami. Kažemo npr. „Moram sutra u Rim“, umjesto „Zamisli, idem sutra u Rim“. Tako ponovno stječemo slobodu odlučivanja.

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

Kada malo vježbanja donosi puno

Ako ste kao ja i tek ste u zrelijoj dobi krenule vježbati ili ste neredovite, ne brinite – ima nade za nas sportske zabušantice. Zašto se ne bismo trebale opterećivati količinom zahtjevnih treninga potvrđuje znanstvena studija, a ponekad je zaista lijepo imati takav dokaz ‘u džepu’.

Ostanite budni, ostanite budni!

Znamo, ovo pitanje nije od prevelike važnosti, no čovjeka veseli saznati odgovore na vječne zagonetke. Evo što kažu neurolozi o našoj velikoj ljubavi prema spavanju na kauču

Prokletstvo prve noći

Ukleti hotel, podzemne vode ili preglasni susjedi? Pokušajte se sjetiti kada ste zadnji put dobro usnuli na novoj lokaciji. Ako nađete odgovor za manje od 10 sekundi, slobodno produžite dalje jer ovaj članak nije za vas.

Rain on me!

Jesmo li postali obične žrtve pop kulture i fotogeničnih scena ili ima nešto u basu kiše što nema ni na najboljim katarzičnim koncertima? Evo što kaže znanost, a što moj dečko?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.