Pracmok-cmok

I JURA STUBLIĆ BI KLIKNUO: Kada je zapravo nastao prvi poljubac u povijesti čovječanstva

Lena Ivanović
02.06.2023.

Ne, ovdje ne mislimo na onu gestu prijateljskog poljupca u obraz, ruku ili u tjeme nego na onaj pravi francuski poljubac. I hoćemo li ga sada, ako se držimo najnovijih istraživanja, morati zvati – mezopotamski poljubac?

Ne morate se zvati Jura Stublić niti biti pretjerano romantični i sentimentalni pa da i vi poželite o svom prvom poljupcu napisati sjajnu pjesmu, ako ne i roman, jer samo on je bio stvaran, zar ne? Uostalom, povijest umjetnosti je puna saga o prvim poljupcima – od prve puse Romea i Julije, preko nezaboravnog prvog poljupca Velikog Gatsbyja ili onoga na plaži, a koji je nadahnuo i Oscarom nagrađeni film ‘Velika ljepota’. Eto, na kraju će ispasti da je taj prvi poljubac ključan, možda čak i neka vrsta orijentira našeg kasnijeg života oko kojeg se sve vrti i prema kojem se ravnaju svi naši ostali izbori.

Nije glasanje na Eurosongu, ali stara Mezopotamija je izgurala s top liste Indiju

No, izgleda da nisu svi tako romantični jer znanstvenici već neko vrijeme kopaju po svjetskoj arhivi i bogatoj dokumentaciji ne bi li saznali kada je doista i nastao taj prvi pra-poljubac. I ne manje bitno – čemu je zapravo služio, osim, naravno da se o njemu piše, pjeva i raspravlja do dugo u noć na netu. Naime, sve do sada, živjeli smo u uvjerenju da je prvi poljubac star oko 3500 godina budući da su u Indiji pronašli dokaze o prvom romantičnom poljupcu koji datira u 1500. godinu prije Krista.

No najnovija istraživanja objavljena u časopisu Science navode da je prvi strastveni poljubac čak za tisuću godina stariji budući da najstariji zapisi na glinenim pločicama izrađeni klinastim pismom datiraju iz stare Mezopotamije, a mogli bismo ih smjestiti negdje u 2500. godinu prije Krista.

Poljubac kao brzinski sistematski pregled

Iako su znanstvenici dosta pazili da nikako ne pobrkaju prijateljski poljubac (koji postoji u gotovo svim kulturama) s onim strastvenim (koji ispočetka nije bio baš toliko poznat), izgleda da ima još dosta prostora za istraživanje romantičnog poljupca. A sada molimo sve romantičare koji se ne žele suočiti s realnošću da prestanu čitati ovaj tekst jer slijedi otrježnjenje.

Kako stvari sada stoje, ispada da je svrha poljupca bila praktične naravi, jer on je zapravo bio vrsta pandemijskog testa. Jer kako ćete skužiti je li osoba koja stoji preko puta vas dobrog zdravlja ili ne te isplati li se s njom ući u neki odnos nego tako da je poljubite i odmah po zadahu očitate zdravstveni status. Što reći nego došlo nam je da kao Jura Stublić bacimo radio, pardon! – komp s ovim istraživanjima kroz prozor.

A svi ostali koji žele saznati više o ovom zanimljivom istraživanju te u kakvoj su vezi poljupci u usta i širenje bolesti neka na vlastitu odgovornost pažljivo otvore ovaj link magazina Science. Mi se srdačno, do sljedećih istraživanja, odjavljujemo i šaljemo vruće poljupce… A sada se strastveno bacamo na gledanje ovog uzbudljivog video u kojem 100 pojedinaca opisuje svoj prvi poljubac.

Naslovna fotografija: Shutterstock

Pročitaj više

Kada malo vježbanja donosi puno

Ako ste kao ja i tek ste u zrelijoj dobi krenule vježbati ili ste neredovite, ne brinite – ima nade za nas sportske zabušantice. Zašto se ne bismo trebale opterećivati količinom zahtjevnih treninga potvrđuje znanstvena studija, a ponekad je zaista lijepo imati takav dokaz ‘u džepu’.

Ostanite budni, ostanite budni!

Znamo, ovo pitanje nije od prevelike važnosti, no čovjeka veseli saznati odgovore na vječne zagonetke. Evo što kažu neurolozi o našoj velikoj ljubavi prema spavanju na kauču

Prokletstvo prve noći

Ukleti hotel, podzemne vode ili preglasni susjedi? Pokušajte se sjetiti kada ste zadnji put dobro usnuli na novoj lokaciji. Ako nađete odgovor za manje od 10 sekundi, slobodno produžite dalje jer ovaj članak nije za vas.

Rain on me!

Jesmo li postali obične žrtve pop kulture i fotogeničnih scena ili ima nešto u basu kiše što nema ni na najboljim katarzičnim koncertima? Evo što kaže znanost, a što moj dečko?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.