KADA ORGAZAM NIJE KRAJNJI CILJ: Ključevi ljubavi u tantri

Nika Kovačić
29.06.2024.

Tantričko vođenje ljubavi podrazumijeva biti ovdje i sada, potpuno se opustiti, usredotočiti se na disanje i kruženje energije u našim tijelima. Takvim svjesnim vođenjem ljubavi privlačnost među partnerima ne jenjava s godinama, naprotiv – ona raste i vodi u sve veću i veću bliskost.

Kažu da ljubavna strast traje točno tri godine i da se može razdijeliti u tri faze: strast, nježnost, dosada. Jer, tek što ste okusili vatromet nove ljubavi i osjećaj da biste se mogli ljubiti, dodirivati ili samo gledati satima, vrijeme za seks je palo na dno liste. U tom začaranom krugu konvencionalnog seksa dugo se vremena nalazila i Diana Richardson, autorica knjige The Heart of Tantric Sex. No nakon što je 1979. godine postala učenica indijskog duhovnog učitelja i mistika Osha, Richardson je počela otkrivati duhovnu dimenziju seksa – tantra seks, odnosno vođenje ljubavi kao meditaciju. „Nakon mnogih godina intenzivnog istraživanja, otkrila sam da je iskustvo tantre – iskustvo opuštanja kroz seks, umjesto stvaranja pritiska u seksu – ono što sam intuitivno tražila cijelog života“, napisala je Richardson u svojoj knjizi. „Bilo je to kao da sam pronašla set ključeva koji su otvarali jedna vrata za drugima.“

Umijeće opuštanja

U modernom načinu života toliko smo zaokupljeni dostizanjem ciljeva da smo zaboravili čari opuštanja. Nađemo li se pred nekoliko sati slobodnog vremena, a pred sobom nemamo televiziju ili neki drugi način ispunjavanja tog praznog prostora, postajemo nervozni i napeti, vrtimo palčevima, ne znamo što bismo sami sa sobom. Zaboravili smo da je u redu sjediti, zatvoriti oči, opustiti se i ne raditi apsolutno ništa.

Jednako je i sa seksom, piše Richardson. Tijekom vođenja ljubavi mislimo da ćemo nešto propustiti ne dosegnemo li što prije vrhunac, i sva naša energija i pozornost usmjerene su prema tom cilju. Tantra nas uči da je sasvim prihvatljivo biti ovdje i sada, prepustiti se trenutku i opuštanju, bez pritiska da nekamo moramo stići. Orgazam prestaje biti cilj. Oslanjamo se na intuitivnu sposobnost vlastita tijela koje zna voditi ljubav ako mu to dopustimo te ga prestanemo kontrolirati vlastitim uvjerenjima.

Foto: Unsplash+

Dok u konvencionalnom seksu pozornost često stavljamo na partnera – razmišljamo kako ga usrećiti i zadovoljiti – tantra nas uči da pozornost najprije posvetimo sebi i svojem tijelu. Kada se usredotočimo na osjećaje u vlastitu tijelu, na vlastito opuštanje, to automatski stvara osjećaj opuštenosti u partneru i meditativnu atmosferu vođenja ljubavi. Riječima Diane Richardson: „Seks je za mene postao način da se povežem sa svojom biti, sa svojim unutarnjim svijetom, svojom vlastitom tišinom.“

Putovanje u tantru zapravo počinje otpuštanjem ustaljenih uvjerenja o vremenu. U modernom svijetu najčešće živimo po mantri: vrijeme je novac. Cijenimo svaku minutu svojeg vremena, jurimo kroz prometne gužve, nervozno trubimo kad se nađemo i pred najmanjim zastojem. Za vođenje ljubavi u prosjeku odvajamo tek desetak minuta. U tantri vođenje ljubavi može trajati satima, a da se u sam čin pritom ne uvuče dosada. Jednostavno nema žurbe jer, kako u svojoj knjizi kaže Richardson: „seksualnoj energiji potrebni su sati da bi se opustila, propupala i procvjetala“.

Životna energija

Iako u svojim razmišljanjima često razdvajamo seksualnu energiju od drugih vrsta energije, sve je to zapravo ista energija. Energija je jednostavno energija i ona se kreće, bilo da se manifestira kroz seks, sport, umjetnost ili glazbu. Najzdraviji smo kad se ta energija kreće u nama i našim partnerskim vezama – bolest i nezadovoljstvo javljaju se kad energija stagnira. Probajte sljedeću vježbu: spojite dlanove i trljajte ih čvrsto desetak sekundi. Potom ih razdvojite nekoliko centimetara – između dlanova osjetit ćete strujanje energije. Stavite dlanove na prsa i pošaljite tu energiju u vlastito srce. Dišite. Osjećate li toplinu oko srca? Upravo ste na jednostavan način stvorili energiju u jednom dijelu tijela te je potom poslali u drugi dio.

U konvencionalnom seksu koji završava orgazmom, nakupljena energija se oslobađa i tako gubi. U tantri partneri energiju uče zadržati u tijelu. A kad energija ostaje i cirkulira u tijelu, seks postaje energizirajuća, revitalizirajuća životna sila.

Energetski polovi

Zašto muškarci i žene koji su zaljubljeni osjećaju neodoljivu seksualnu privlačnost koja je ponekad jaka poput magneta? I to se može objasniti na energetskoj razini. Prema tantričkom učenju, muška i ženska energija su jednake i suprotne, poput yina i yanga, kaže Richardson. Pozitivni energetski pol muškarca nalazi se u njegovu penisu, a negativni u srčanoj čakri. Kod žena je obrnuto. Kad su tijela muškarca i žene u neposrednoj blizini, među njihovim se suprotnim energetskim polovima stvara jako magnetno polje, što može rezultirati ekstatičkim seksualnim iskustvom.

Foto: Unsplash+

Nažalost, kad dugi niz godina vodimo ljubav na konvencionalan način, naši energetski polovi mogu postati zamućeni, prekriveni hrđom i prašinom, kaže Richardson, što onemogućuje stvaranje magnetnog polja i kretanje energije između partnera. No počnemo li voditi ljubav svjesno i polako, po tantričkim načelima, svoje energetske polove možemo vratiti u ravnotežu te omogućiti energiji da ponovno nesmetano teče.

Strujanje energije tijekom tantre počinje od muškog spolnog organa koji je pozitivno nabijen. Žensko je spolovilo negativno nabijeno te energija prirodno teče od pozitivnog prema negativnom, iz penisa u vaginu. U ženskom tijelu ta energija dalje putuje od vagine prema srčanoj čakri, koja je ženski pozitivni pol, a otuda se njezin put nastavlja ponovno u negativni pol, srce muškarca. Kroz tijelo muškarca ista se energija ponovno spušta do penisa, i tako u krug. Tijekom vođenja ljubavi stvara se duboko strujanje energije, koje se naziva „svjetlosni krug“.

Budući da energija teče od pozitivnog pola prema negativnome, tantričko učenje kaže kako je prije samog seksualnog čina važno najprije probuditi muške i ženske pozitivne energetske polove. Dok se u konvencionalnom vođenju ljubavi u predigri najviše pozornosti posvećuje spolnim organima, tantra kaže da je za ženu najvažnije probuditi energiju njezinih grudi. Kad muškarac tijekom predigre posveti ljubav i pažnju ženskim grudima, svjesnim i nježnim dodirom, žena će biti spremnija za seks fizički i emocionalno, što je vrlo bitno, kaže Richardson. Energija koja se nakupi u njezinu srčanom centru probudit će energiju u pasivnijem, negativnom energetskom centru, odnosno vagini.

Kako bi se spriječila prevelika uzbuđenost i stremljenje k orgazmu, tijekom predigre važno je ne stvoriti preveliku seksualnu napetost. „Tajna tantre je, kao i uvijek, u opuštanju“, piše Richardson. „Razmislite o tome što se može dogoditi ako ne srljate prema vrhuncu, već se opustite u dolini. To je razlika između sportskog automobila koji tutnji kroz šumu, propuštajući sve osim svoje brzine, i polagane, smirene šetnje kroz šumu, uz mirisanje, degustiranje i osjećanje svega po putu.“

Ključevi ljubavi

U svojoj knjizi Richardson te korake naziva ključevima ljubavi te ih detaljno opisuje. Svaki ključ pomaže nam da budemo svjesni trenutka i prisutni u vlastitu tijelu. Nemoguće je početi primjenjivati sve ključeve odjednom, kaže Richardson, umjesto toga ona savjetuje da isprobate one ključeve koji vam se čine najzanimljivijima i najprivlačnijima te postupno uvodite nove. Evo nekoliko jednostavnih ključeva koje možete isprobati kako biste započeli putovanje u svijet tantre

Gledanje u oči

Oči su uistinu ogledalo duše. One su moćni kanali kojima putuje seksualna energija. Kada su nam oči otvorene, znamo gdje smo i s kim smo, drugim riječima – potpuno smo prisutni u trenutku. Osim toga, kad gledamo u oči partnera, razmjena seksualne energije postaje vitalnija i dinamičnija. No ništa ne treba forsirati. Ako iz nekog razloga ne možete gledati partnera u oči, neka vam barem lica budu blizu, okrenuta jedno prema drugome, tako da vam se dodiruju čelo ili nos.

Foto: Unsplash

Disanje

Disanje je jedna od najvažnijih komponenti kako meditacije, tako i tantričkog vođenja ljubavi. Najbolje je disati polagano i duboko. No na početku nije toliko važno pokušati kontrolirati dah, koliko je važno biti svjestan svakog udaha i izdaha. Zašto je disanje toliko važno? Ono nam pomaže da se odvojimo od misli, od uvijek zaposlenog uma te da budemo prisutni u trenutku. Disanje nas povezuje s našom životnom energijom. Pratite li tijekom seksa svoje disanje, primijetit ćete da ono postaje pliće i ubrzanije što se više približavate orgazmu. Usporavanje disanja i koordinacija udaha i izdaha s partnerom pomoći će vam da smanjite seksualnu napetost te produljite vrijeme vođenja ljubavi.

Komunikacija

Tijekom vođenja ljubavi, govorite partneru sve ono što osjećate u svojem tijelu onda kada to osjećate. Na taj način lakše ćete biti prisutni ovdje i sada te biti svjesni svake senzacije u tijelu. Kada s partnerom dijelimo ono što osjećamo potpuno otvoreno i iskreno, stvara se intimnost i otvorenost, a ljubav raste. Nastavite na taj način dijeliti ono što vam se događa tijekom cijelog vođenja ljubavi, s malim pauzama.

Dodir

Tijekom vođenja ljubavi svjesnost je važna u svakom pogledu, pa tako i u dodiru. Kada dodirujete partnera, umjesto na samu radnju dodira, budite usredotočeni na osjećaj u vašoj ruci dok dodiruje njegovo tijelo. Zamislite kako se vaša ruka stapa s tijelom partnera, kroz dodir mu šaljite toplinu i energiju ljubavi. Umjesto da odmah počnete dodirivati dijelove tijela za koje znate da uzbuđuju vašeg partnera, počnite suptilnije, najprije dodirujući okolna mjesta te se postupno približavajte erogenim zonama. Kad partner miluje vas, također budite potpuno prisutni i svjesni njegova dodira.

Foto: Unsplash+

Opuštanje

Jedan od najvažnijih koraka u tantri je naučiti umijeće opuštanja tijela i uma. Tijekom vođenja ljubavi, putujte kroz vlastito tijelo kako biste pronašli područja napetosti. Možda su to ramena, vrat, stopala ili vilica. Otpustite svu napetost. Posebno je važno otpustiti napetost u vilici jer ona je često povezana s napetošću u predjelu pelvisa. No oprez! Opustiti tijelo ne znači uspavati se – to jednostavno znači pozornost prenijeti iz vanjskog svijeta u vlastiti, unutarnji. Ne morate čekati da se vaš partner opusti kako biste se opustili i sami. Kad se jedan partner opusti, to automatski ponuka i drugog partnera.

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

Kažu da čovjek ima kapacitet kvalitetno se družiti i razgovarati s dvanaestak ljudi. Pa ipak, ne treba podcijeniti i veliku važnost onih mikro-poznanstava koje ponekad, kao u homeopatiji, čine čuda…

Planirate s prijateljima na more? U istraživanje Azije? Koja god bila vaša destinacija, imajte ovih 6 stvari na umu prije nego se ukrcate na avanturu zvanu putovanje s prijateljima

Sanjamo fantastične događaje i najgadnije horor scenarije. Noću se svašta može dogoditi u našim snovima. No jesu li snovi glasnici iz podsvijesti ili samo otpadni proizvodi mozga koji spava?

terapija zelenilom

Osjećate simptome kroničnog umora ili burnouta, zasićeni ste ureda i ekrana? Možda bi vam dobro došla jednostavna japanska terapija zelenilom, poznata kao „shinrin-youku“ ili „forest bathing“

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.