ako već niste...

JESTE LI VEĆ BINGEALI „BEEF“? Netflixova serija navest će vas da odete na terapiju (ili barem malo meditirate)

Kristina Stakor
16.04.2023.

Tražite nešto za sljedeće bingeanje, ali se dvoumite između krimića i komedije? Preporučamo Netflixovu hit seriju „Beef“ koja sa svakom epizodom otkriva neki novi (jezivi) sloj

Svi pričaju o novoj seriji „Beef“ i to s dobrim razlogom. Osmislio ju je Lee Sung Jin inspiriran osobnim (ali ipak ne tako mračnim) iskustvom bijesa u prometu, a za razliku od brojnih sadržaja koje gledamo s pola oka, s ove ćete teško skinuti pogled, čak i kada će vas koštati živaca i izazivati anksioznost.

Glavne zvijezde serije su slavna komičarka Ali Wong i glumac Steven Yeun koji su već surađivali na animiranoj seriji „Tuca & Bertie“ kao zaljubljene ptičice, no sada su pokazali neku sasvim novu stranu.

O čemu se radi?

Priča prati Amy i Dannyja, dvoje potpunih stranaca čiji bijesni ispad na cesti preraste u pravi osvetnički pohod. Naizgled suprotni likovi, ali podjednako antipatični, Amy i Danny imaju mnogo više zajedničkog od onoga što se čini na prvi pogled, prije svega, autodestruktivnost.

Amy je udana, majka, prezaposlena da bi provodila vrijeme sa kćerkicom i mužem te vječno pod stresom zbog pokušaja da proda kompaniju koju je utemeljila i napokon odahne i proba nadoknaditi vrijeme. Danny živi s mlađim bratom, pokušava dovesti roditelje iz Koreje i nema prebijene pare. Isparkiravajući se skoro se zabije u Amyn auto, ona potrubi i podigne srednji prst, a umjesto da opsuje ili prešuti i ode svojim putem, Danny krene u potjeru za njom i pretvori malu zavadu u natjecanje “tko je luđi”.

Stvari postepeno postaju sve gore, bješnje, mračnije i krvavije, a inspiraciju za pad u sve dublje kutke psihe autor je tražio na različitim mjestima – od Sopranosa, preko Wernera Herzoga do filozofije Carla Junga. „Citat Carla Junga bio je zvijezda vodilja za seriju, čak i prije negoli smo je uopće pitchali. Glasi „ne postaje se prosvijećen zamišljajući figure svjetlosti, već osvještavajući tamu“ i to je zapravo ono o čemu se u seriji radi“, rekao je Lee za Variety. A u toj tami može se pronaći štošta: usamljenost, generacijske traume, klasna borba, depresija – sve prožeto dobrom dozom humora i neočekivanih obrata.

Hoće li biti nastavka?

Svi oni koji su seriju pogledali do kraja pitaju se – je li to sve? I premda je serija već prijavljena na razmatranje za nagrade kao miniserija, a zadnja epizoda pruža neki zaključak, sam tvorac ima drugačiju ideju.

„Želio sam neki dojam zaključka za svaki slučaj. Ali s moje strane postoji puno ideja kako bi se priča nastavila. Mislim da bismo trebali imati drugu sezonu, ima puno načina na koje bi se priča o Amy i Dannyju mogla nastaviti. Ne mogu još reći svoju generalnu ideju, ali u mojoj glavi trenutno postoje nacrti za tri sezone“, priznao je Lee za Rolling Stone.

S obzirom na neke druge serije koje su zamišljene kao limitirane, pa su ipak dodavane neke nove sezone, postoji nada. U međuvremenu, nakon gledanja preporučamo meditaciju, pisanje dnevnika ili neki drugi način za nošenje s anksioznošću koju biste mogli osjetiti. I da, pripazite na to kako reagirate u prometu.

Naslovna fotografija: Screenshot Netflix

Pročitaj više

Kada malo vježbanja donosi puno

Ako ste kao ja i tek ste u zrelijoj dobi krenule vježbati ili ste neredovite, ne brinite – ima nade za nas sportske zabušantice. Zašto se ne bismo trebale opterećivati količinom zahtjevnih treninga potvrđuje znanstvena studija, a ponekad je zaista lijepo imati takav dokaz ‘u džepu’.

Ostanite budni, ostanite budni!

Znamo, ovo pitanje nije od prevelike važnosti, no čovjeka veseli saznati odgovore na vječne zagonetke. Evo što kažu neurolozi o našoj velikoj ljubavi prema spavanju na kauču

Prokletstvo prve noći

Ukleti hotel, podzemne vode ili preglasni susjedi? Pokušajte se sjetiti kada ste zadnji put dobro usnuli na novoj lokaciji. Ako nađete odgovor za manje od 10 sekundi, slobodno produžite dalje jer ovaj članak nije za vas.

Rain on me!

Jesmo li postali obične žrtve pop kulture i fotogeničnih scena ili ima nešto u basu kiše što nema ni na najboljim katarzičnim koncertima? Evo što kaže znanost, a što moj dečko?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.