food for thought

ŠTO SU JESTIVI KRAJOLICI: I što bi sve moglo rasti u gradskim parkovima?

Kristina Stakor
01.05.2023.

Poriluk, naranče i kelj u centru: kako bi mogli izgledati gradski parkovi budućnosti?

Jedna od omiljenih stvari kod života u gradu mi je njegovo zelenilo. Zvuči pomalo ironično, znam, ali parkovi, drveće, livade ono su što daje poseban čar životu u urbanim sredinama. No osim hlada i odmora za oči (i kisika, naravno), može li urbano zelenilo ponuditi i nešto više?

Seviljske naranče

U španjolskoj Sevilli, primjerice, javne površine krasi četrdesetak tisuća stabala gorke naranče. Prvi su ih u srednjem vijeku na iberski poluotok uveli kalifi te ih popularizirali u uređenju ulica, trgova i dvorišta, kako bi pružale hlad, ali i ugodan miris. Vizure današnjeg grada nezamislive su bez ovog drveća guste krošnje prošarane narančastim agrumima.

Gorke naranče u Sevilli
Foto: Unsplash / Mateusz Plinta

Iako je potrebno samo ispružiti ruku kako bi se dohvatio plod, svi vodiči i blogeri upozoravaju: ne jedite te naranče. Gorke naranče ne preporučuju se sirove, ali ipak, njihova uloga nije čisto dekorativna.

Za razliku od slatkih naranči, imaju veću koncentraciju pektina, pa se smatraju idealnim za pripremu džema, kakav se čak napravio za poklon kraljici Elizabeti II. Ipak, većina se od preko 5 milijuna kilograma plodova, zbog strogih kontrola, koristi više za druge svrhe, od kozmetike, preko stočne hrane, komposta, sve do goriva za generiranje električne energije. Cvjetovi naranče upotrebljavaju se za proizvodnju esencija u aromaterapiji, a u kineskoj medicini, listovi se koriste za biljne pripravke za probavne probleme.

Pa se pitamo – što bi se još moglo saditi u gradskim parkovima?

Foodscaping

Nikad aktualnija tema održivosti inspirira stručnjake i entuzijaste u potrazi za pametnijim i inovativnijim rješenjima rješavanja problema rastuće populacije u urbanim sredinama. A jedna od njih su i jestivi krajolici (edible landscapes) ili foodscaping.

gorke naranče u sevilli
Foto: Unsplash / Mitchell Orr

Radi se o integriranju jestivih voćki i povrtnica u ornamentalne vrtove, kao spoj uređenja okoliša i uzgoja hrane. Tako zelene površine u gradovima nisu samo vizualno atraktivne, već omogućavaju jeftinu i svježu hranu za one kojima je potrebna.

Ideja nije sasvim nova – u Prvom i Drugom svjetskom ratu postojali su tzv. „victory gardens“ gdje su javni parkovi pretvarani u površine za uzgoj hrane, no s prestankom ratova, polako su nestajali, piše Smithsonian Magazine.

Među suvremenijim primjerima navode Atlantu čije je gradsko vijeće posadilo gotovo 3 hektara voćki i arašida u gradu, koji će biti besplatno dostupni lokalnom stanovništvu. U francuskom Le Havreu, kada zbog karantene radnici nisu mogli održavati ukrasno bilje u gradu, gradsko je vijeće odlučilo da se pred vijećnicom posadi vrt sa začinskim biljem, voćem i povrćem, koje će mještani moći slobodno brati, a kako bi se laici snašli, uz biljke stoje znakovi koji informiraju o zrelosti plodova.

urbano vrtlarenje
Foto: Pexels / Yaroslav Shuraev

Vrtovi i parkovi gdje bilje ima podjednako dekorativnu, kao i funkcionalnu ulogu omogućavaju da se ljudi u gradovima ponovno povežu s prirodom, ali i ciklusom proizvodnje hrane. Imaju edukativnu ulogu kod djece, ali i odraslih, te promiču zdraviji stil života, a kao što neki pozitivni primjeri pokazuju, mogu donijeti i višestruku korist gradu i njegovom stanovništvu.

S obzirom da 54% svjetske populacije živi u urbanim sredinama, a predviđa se da bi do 2050. taj broj mogao narasti na 66%, „jestivi krajolici“ mogli bi biti budućnost uređenja gradskih zelenih površina za održiviji stil života.

Naslovna fotografija: Pexels / Yaroslav Shuraev

Pročitaj više

Kada malo vježbanja donosi puno

Ako ste kao ja i tek ste u zrelijoj dobi krenule vježbati ili ste neredovite, ne brinite – ima nade za nas sportske zabušantice. Zašto se ne bismo trebale opterećivati količinom zahtjevnih treninga potvrđuje znanstvena studija, a ponekad je zaista lijepo imati takav dokaz ‘u džepu’.

Ostanite budni, ostanite budni!

Znamo, ovo pitanje nije od prevelike važnosti, no čovjeka veseli saznati odgovore na vječne zagonetke. Evo što kažu neurolozi o našoj velikoj ljubavi prema spavanju na kauču

Prokletstvo prve noći

Ukleti hotel, podzemne vode ili preglasni susjedi? Pokušajte se sjetiti kada ste zadnji put dobro usnuli na novoj lokaciji. Ako nađete odgovor za manje od 10 sekundi, slobodno produžite dalje jer ovaj članak nije za vas.

Rain on me!

Jesmo li postali obične žrtve pop kulture i fotogeničnih scena ili ima nešto u basu kiše što nema ni na najboljim katarzičnim koncertima? Evo što kaže znanost, a što moj dečko?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.