TAKE A DIRTY PICTURE FOR ME: Vodič za kreiranje 18+ fotki

Lea Tomac
25.05.2024.

„Whenever I’m not with you it’s so hard for me to see, I need to see a picture of you, a special picture just for me… “ – moguće je da niste upoznati s Ke$hinim opusom, no dajem ruku u vatru da ste i više nego dobro upoznati s konceptom slanja provokativnih fotografija izabranoj osobi. Vrijeme je da se kolektivno prestanemo praviti odviše fini i otvoreno porazgovaramo o sextingu i nude fotkama koje ga prate!

Suprotno popularnom mišljenu, aktovi nisu izum digitalne ere – ulaskom u bilo koji muzej ili umjetničku galeriju postaje jasno kako je nago ljudsko tijelo oduvijek bilo izvor inspiracije. Slično je i s književnim ostvarenjima; čak ni djela spisatelja koji se redovito nalaze na popisima lektire nisu lišena požude i seksualnosti, a ako mi ne vjerujete bacite oko na pisma Jamesa Joycea upućena Nori Barnacle, mogli biste se poprilično iznenaditi. Ne čudi stoga da i mi, obični ljudi, redovito pribjegavamo takvom ponašanju, a prema seksualnoj terapeutkinji Miji Sabat, razmjena seksualnih poruka i fotografija prirodan je i normalan oblik seksualnog izražavanja. Ipak, digitalizacija je i ovom aspektu naših života donijela svojevrsnu revoluciju s mnoštvom pozitivnih, ali i negativnih reperkusija.

Čin slanja golišavih fotografija koktel je rizika, strasti i intimnosti, a što drugo može stvoriti napetiju atmosferu od spomenuta tri sastojka? Imajte na umu kako je uvod u priču najvažniji dio koji će odrediti daljnji tijek razgovora te ne bi bilo loše započeti verbalnim sextingom kojim se polako stvara atmosfera. No unsolicited dick pics, gospodo, nikome ne treba takva vrsta iznenađenja! Ukoliko je prvi preduvjet zadovoljavajuće ispunjen, a vi ste spremni podići ulog fotografijom, postoji nekoliko stvari na koje biste trebali obratiti pažnju.

Prije svega, budite apsolutno sigurni da se u takav pothvat upuštate svojom slobodnom voljom, a ne zbog eventualnog pritiska druge strane. Jedan od većih red flagova koji vam netko može pokazati jest neumoljivo nagovaranje na išta što vam stvara nelagodu, a ukoliko slanje spicy fotografija nije nešto u čemu se pronalazite, bez imalo grižnje savjesti odustanite od te ideje. Nadalje, razmislite dvaput, a zatim još jednom kome točno šaljete fotografiju. Radi li se o osobi od povjerenja? Možete li biti sigurni da vaš home made akt neće završiti u krivim rukama? Naravno, apsolutna garancija ne postoji, a slanje nude fotografija uvijek dolazi s dozom rizika jer, čak i ako je primatelj osoba od povjerenja, uvijek postoji šansa gubitka mobitela, automatskog uploadanja fotografije na Cloud što dodatno povećava rizik i tome slično.

Foto: Unsplash

„Važno je znati da ako ste povezani s vanjskim računima poput Clouda, svaka slika koju snimite automatski će se prenijeti na iCloud račun. Zaštitite se ručnim isključivanjem automatskih prijenosa kako bi vaši osobni računi i slike bili sigurni. Na ovaj način, ako bilo koji od računa povezanih s iCloudom bude hakiran, vaši aktovi ostaju samo vaši“ – ističe ranije spomenuta terapeutkinja Mia Sabat. Kada je riječ o aplikacijama koje je uputno koristiti pri slanju, Sabat navodi WhatsApp kao prvi izbor zbog end-to-end enkripcije koju aplikacija garantira, za razliku od, recimo, Instagrama i SnapChata. S obzirom na sve navedene rizike, čemu onda uopće upuštanje u ovakve aktivnosti? Ne bi li bilo jednostavnije naprosto reći – ne šaljite golišave fotografije!?

Pa i ne jer, naime, postoji nešto poprilično krivo u ideji da jedna obnažena fotografija ima potencijal osramotiti, poniziti i uništiti nečiji život. Rješenje zasigurno nije u rečenici „Just say no“, ne želimo zvučati poput Nancy Reagan, posebice kad znamo da joj kampanja nije urodila plodom. Nemojte me krivo shvatiti, objavljivanje eksplicitne fotografije koja je trebala biti privatna ekstremna je povreda privatnosti te bi se trebala smatrati kaznenim djelom. No istovremeno vjerujem kako bismo se kolektivno trebali odmaknuti od lažnog moraliziranja te na ljudsko tijelo početi gledati kao na ono što jest – tijelo koje svi imamo. Ništa sramotno u tome, stoga je krajnje licemjerno kažnjavati osobe samo zato što su sudjelovale u sasvim uobičajenoj seksualnoj aktivnosti.

Nakon što ste riješili pitanje sigurnosti, slijedi najzanimljiviji dio – fotografiranje. Upoznajte se sa sobom, pozirajte pred zrcalom, iskušajte različite kutove snimanja, poigrajte se s osvjetljenjem i sjenama. Autorica Adrienne Maree Brown u svojoj knjizi Pleasure Activism navodi kako je isprva snimala privatne fotografije isključivo kao čin radikalnog samoprihvaćanja. „One nisu bile za tuđe oči, mišljenja ili želje, a njihova energija bila je čista ljubav prema sebi. Istraživala sam koliko sam sebe mogla zavoljeti i prihvatiti“ – dodaje.

Foto: Unsplash+

Njezina taktika djeluje kao prilično dobra početna točka, posebice ako ste nesigurni kada je u pitanju fizički izgled. Odjeća nam u tom smislu često služi poput maske iza koje se možemo skriti, no jednom kada je svučemo, nesigurnosti lako isplivaju na površinu. Nude fotografije na ovaj način mogu poslužiti kao alat pri izgradnji samopouzdanja te u početku mogu biti od vas za vas. U trenutku u kojem se počnete osjećati ugodno u vlastitoj koži, podijelite ih s odabranom osobom.

Kada je dijeljenje fotografija u pitanju, postoji nekoliko osnovnih preporuka – držite lice izvan kadra kao i sve ostalo čime bi vas se moglo identificirati. Za sve nas s tetovažama, ožiljcima i sličnim vrlo jedinstvenim obilježjima priča se ovdje malo komplicira, no uz dozu kreativnosti (koja je u ovom slučaju itekako poželjna) nijedan problem nije nerješiv. Donje rublje koje će prekriti tetovažu, plahta, kosa… pustite li mašti na volju, lako je istovremeno održati dozu sigurnosti i uslikati nešto prilično intrigantno. Također, nije nužno skinuti se do kraja kako biste utjelovili sexy vibru.

Fotografije s minimalno odjeće nerijetko su privlačnije od onih all out jer djelić toga ipak ostavljaju neotkrivenim, a umjetnost provokativnih fotografija jest u tome da pokažete što imate, ne nužno sve što imate. Osobno sam nemjerljivo veći fan boudoira nego aktova, no sad već ulazimo u sferu individualnog ukusa, stoga o tome odlučite sami. Naposljetku, duboko udahnite i pritisnite send! Vjerojatno ste primatelju upravo uljepšali dan, a nije loše imati na umu kako se reciprocitet uvijek cijeni. So take a dirty picture for me…

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

Kažu da čovjek ima kapacitet kvalitetno se družiti i razgovarati s dvanaestak ljudi. Pa ipak, ne treba podcijeniti i veliku važnost onih mikro-poznanstava koje ponekad, kao u homeopatiji, čine čuda…

Planirate s prijateljima na more? U istraživanje Azije? Koja god bila vaša destinacija, imajte ovih 6 stvari na umu prije nego se ukrcate na avanturu zvanu putovanje s prijateljima

Sanjamo fantastične događaje i najgadnije horor scenarije. Noću se svašta može dogoditi u našim snovima. No jesu li snovi glasnici iz podsvijesti ili samo otpadni proizvodi mozga koji spava?

terapija zelenilom

Osjećate simptome kroničnog umora ili burnouta, zasićeni ste ureda i ekrana? Možda bi vam dobro došla jednostavna japanska terapija zelenilom, poznata kao „shinrin-youku“ ili „forest bathing“

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.