LEŽIŠ, A VJEŽBAŠ

ZERO TRAINING: Iako zvuči kao clickbait, riječ je o novoj metodi vježbanja iz Japana

Aleksandra Orlić
19.03.2023.

Hvala. I drugi put. Poslije ćete nam pisati testimonijale u stilu: ‘Pet minuta koji su mi promijenili život’

“Ne znam što želim, ali želim to odmah”, rečenica je koja najbolje opisuje naše skrivene želje, ritam kojim živimo i temperament pa je internet prepun čudesnih preparata koji će vas izliječiti ili stanjiti preko noći, tečajeva stranih jezika koje ćemo upiti dok spavamo i Tinder algoritama koji obećavaju isporučiti savršenog partnera nakon samo jednog svajpa. Naravno da je bilo pitanje vremena kada će se pojaviti i trening koji već u nazivu ima Zero, a brže-bolje prigrlila ga je nacija poznata po tome što je smislila jednadžbu u kojoj je vrijeme novac. Još jedan u nizu marketinških trikova ili ozbiljna filozofija treniranja? Uostalom, ako funkcionira haiku, ako radi i homeopatija, zašto ne bi i Zero Training. Evo o čemu je riječ.

Kako dovesti tijelo u početnu poziciju?

Kako i sam naziv kaže, naglasak je na tome da nema treninga, ali to ne znači da nećete raditi baš ništa, nego da ćete dati sve od sebe da tijelo ponovno resetirate, tj. dovedete u početnu poziciju. E sad, kako to izgleda, vjerojatno ste zaboravili jer smo tijekom godina naviknuli ležati, sjediti, spavati, grčiti se u najluđim položajima, čime smo davali sve od sebe da nam krvotok, opskrba stanica kisikom, disanje, proizvodnja hormona počnu štekati. Čitaj – da nam se počnu taložiti kilogrami i gomilati zdravstveni problemi.

Samo malo, znači li to da držanje tijela utječe na to hoćemo li gomilati ili topiti kile? Da, u pravu ste. Tako barem tvrdi Tomomi Ishimura, trenerica fitnessa iz Japana, koja je u New Yorku osnovala studio Body Tone i napisala knjigu “The Zero Training Method”, tvrdeći da je samo pet minuta vježbi disanja, istezanja i treniranja mišića dovoljno da biste tijelo probudili iz Trnoružičina sna. Još je bolja vijest što za ovo vježbanje doista nema isprike jer vam ne trebaju skupa oprema, teretana, pretplata, čak ni privatni trener zato što sve možete raditi i doma. Doslovno bilo kada i bilo gdje. Potrebna vam je samo stabilna internetska veza. Mislimo, ona koja će izdržati barem pet minuta.

P. S. Ne, ovaj članak o 5 minuta vježbanja dnevno i 5 minuta dobre internetske veze nije bio plaćeni oglas za 5G mrežu.

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

Veliko pospremanje

Ako vas obuzima panika već od pomisli na to da ćete nešto morati baciti, pokušajte zamisliti kako ćete se osjećati kad shvatite da ste riješili problem nepotrebnih stvari.

JE LI AMBER HEARD TREBALA NOSITI NAOČALE

Ideja da na osnovi nečijih facijalnih ekspresija možemo donijeti pravu odluku je li netko kriv ili nevin potpuno je pogrešna, kaže Malcolm Gladwell, autor knjige ‘Kako razgovarati s neznancima: Što moramo znati o ljudima koje ne poznajemo’

Točka preokreta

Ostati ili otići nikada nije laka odluka. No gdje se krije ona točka preokreta kada znamo da je vezi doista došao kraj?

Treba li nam detektor laži?

I ne manje bitno – kako ćemo na taj broj gledati u starosti – tko će morati spaljivati svoje ljubavne polaroide kao Gene Simmons, a tko se javno kajati da nije bio odvažniji poput glumice Jane Fonda

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.