VODIČ ZA ONLINE SASTANKE

5 IZDAJICA GOVORA TIJELA: Želite li znati što poslodavac misli o vama ili ćete radije čekati da vas nazovu?

Tamara Radan
29.03.2024.

Čestitamo! Imate priliku dobiti poziciju u jednoj od najkonkurentnijih svjetskih industrija. Nemojte zabrljati!

Kao što biste na klasičan razgovor za posao došli na vrijeme, tako točni budite i za onaj online. Imat ćete vremena provjeriti radi li vam ispravno mikrofon, namjestiti najbolji kadar i uvjeriti se da je svjetlo u redu. Osim toga, uranite li, lakše ćete se ufurati u razgovor.

Pošaljite poruku odjećom

Odjenite ono što biste inače nosili za razgovor. Promijenio se samo medij, ništa drugo. Ako nosite poslovni outfit (od glave do pete), lakše ćete se uživjeti u ulogu te ćete djelovati samopouzdano i sposobno. Ipak pripazite jer neke uzorke i boje kamera“ne voli” pa bi poslodavcu mogli odvratiti pozornost. Najpopularnija je plava boja, koja zrači povjerenjem i lojalnošću. Odaberete li je, nećete pogriješiti.

Držite se pravilno

Položaj tijela mnogo govori o vama i jedan je od važnih čimbenika pri procjeni jeste li samopouzdani i dopadljivi. Vaše će držanje odati imate li samopouzdanja, je li vam neugodno ili ste arogantni. Napravite vježbu: izrecite rečenicu “Ja ovo mogu” na dva načina. Prvo se zgrbite na stolcu i izgovorite je, a zatim zamislite da na glavi nosite krunu, ispravite se i s oba stopala čvrsto na podu ponovite rečenicu. Koji vas položaj puni samopouzdanjem? Pravilno držanje omogućava i pravilnije disanje, a zahvaljujući tome lakše ćete se smiriti i glas će vam zvučati kao da sve imate pod kontrolom.

Konakt očima

Pri svakom je susretu – a naročito na razgovoru za posao – pogled jedan od važnijih faktora. Gledate li sugovornika u oči, pokazujete da ste samopouzdana i uravnotežena osoba. Kamera neka vam bude u razini očiju jer tako ćete moći zadržati pogled poslodavca i steći njegovu naklonost. (Možda je bolje da ne vidite sebe na ekranu jer tako vam ništa neće odvlačiti pozornost.)

Ne zaboravite se smijati

Želite li da vas drugi vide kao prijateljski nastrojenu osobu, nasmijte se – ne samo usnama nego i očima. Nabacite osmijeh pri upoznavanju, ali i kada se za to pruži prilika tijekom razgovora.

Ne prtaljajte

Kada smo nervozni, stres pokušavamo ublažiti kovrčajući uvojak kose, dodirujući lice ili igrajući se nakitom. No tako u poslodavčevim očima izgledamo nesigurno pa bi mogao pomisliti da se nismo dobro pripremili. Neki ljudi nervozno otresaju stopalom misleći da ih to ne odaje jer se ne vidi na ekranu, ali napetost se prenosi i u ramena pa je sugovornik lako može uočiti

5 IZDAJICA GOVORA TIJELA

Kima glavom kad govorite

Tri su zakona dobrog razgovora: osmijeh, kimanje i kontakt očima. Kad od poslodavca dobivate sve troje, znači da rasturate. Pogled jamči interes, kimanje znači slaganje, a osmijeh prijateljsku atmosferu. Samo tako nastavite!

Stalno se gledate u oči

Gleda li poslodavac pokraj vas ili djeluje kao da gubi pozornost? To je znak da gubi interes. Odgovarajte konkretno i postavite mu pitanje kako biste ga zainteresirali.

Prsti su mu zgrčeni

Jesu li poslodavčeve ruke opuštene, otvorenih dlanova ili su prekrižene, a prsti zgrčeni? Ako je zatvoren i u grču, pokušajte mu pojasniti svoja stajališta jer možda se ne slaže s njima ili ih ne razumije.

Naginje se prema vama

Ako se poslodavac naginje prema ekranu (tj. vama), to znači da ste ga zainteresirali – što je dobar znak. Nagne li se unatrag, prekriženih ruku, to bi moglo značiti da mu je dosadno ili nije prisutan. U tom ga slučaju upitajte nešto o njemu ili tvrtki. U svakom slučaju budite energičniji.

Prstima lupka po stolu

Ako poslodavac tijekom razgovora počne prstima lupkati po stolu, tresti nogom ili postaje vidljivo nezainteresiran, vrijeme je da jasnije i hitrije iznesete sve što imate – jer čovjek očito gubi strpljenje.

Pročitaj više

Svi smo čuli za FOMO – strah da ćete nešto propustiti pa non-stop morate biti vani i zujati po svuda, no što je to FOBO – fear of better options?

reality check

Treba vam godišnji poslije godišnjeg? Svi smo imali taj moment, no znamo i kako se osloboditi stresa, ali i minusa koji nas je dočekao s povratkom u svakodnevicu

Bruto ili neto?

Na poslu provodimo barem 40 sati tjedno, a mnogima zaokuplja misli i u slobodno vrijeme. Pa prije negoli se upustite u avanturu zvanu novo radno mjesto, provjerite što bi vas tamo moglo dočekati

Crossover pjevačica i vocal coach

Irma Dragičević, crossover pjevačica, prepoznatljivo lice regionalnih mjuzikala i opereta te vocal coach s akademskom naobrazbom – otkriva nam kako bez straha pustiti svoj glas te kako nam pjevanje i ‘treniranje’ glasa glazbom mogu pomoći u boljem javnom nastupu, donijeti nam više samopouzdanja, a gotovo sigurno – pomoći nam da pronađemo talente koji nismo niti znali da imamo. (P. S. Da, većina nas može pjevati, i to jako dobro!)

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.