Pravo značenje odmora

KAKO SE ZAISTA OPUSTITI NA GODIŠNJEM: 5 savjeta za maksimalno odmaranje i punjenje baterija

Kristina Stakor
28.05.2023.

Godišnji je napokon stigao, a vi se naprosto ne možete isključiti i pustiti mozak na pašu? Evo kako ne upasti u tu zamku

Ako ste imalo control freak ili perfekcionist, onda su vam ovi problemi dobro poznati: mislite da će svijet stati (ili raspasti) u trenutku kad otiđete na zasluženi godišnji. Ili problem nije u vama, nego vaši kolege misle da je godišnji odmor mrtvo slovo na papiru pa zovu da odradite SAMO ovaj jedan hitni mail, poziv, sastanak i imaju SAMO 1 (milijun) pitanja…

Sve to rezultira time da se vaš dugo iščekivani godišnji pretvori u radni dan s malo dužim pauzama za ručak, a razina stresa raste. Kako izbjeći tu zamku i zaista se odmoriti? Evo checkliste:

Sve što trebate obavite prije odlaska

To podrazumijeva odrađivanje zaostataka, pripremanje kolege koji će vas zamijeniti, podešavanje „out of office poruke“ i definiranje pravih hitnih slučajeva koji zaslužuju vašu pažnju čak i na godišnjem i onih koji definitivno mogu pričekati da se vratite.

Isključite notifikacije

Nitko neće vaš posao odraditi jednako onako kao što biste vi, no to ne znači da će sve propasti. Isključite mailove i notifikacije. Ako to nikako nije moguće jer ste mali poduzetnik koji nema zamjenu, odredite vremenski okvir u danu (ili još bolje, svaki drugi dan), kada ćete provjeriti ima li nešto doista hitno, a ostatak vremena uživajte u pogledu izvan ekrana.

Foto: Pexels

Kreirajte budžet

Najbolji odmor je onaj koji si možemo priuštiti. A najgore i najstresnije bilo bi ulaziti u dug zbog godišnjeg odmora koji ćemo onda višestruko otplaćivati, raditi više poslova i smjena… Sjetite se da na odmor ne idete zbog fotki na Instagramu nego zbog opuštanja i odredite budžet koji će vam to doista i omogućiti. Možda je to ove godine all-inclusive tretman u hotelu s 5*, možda prijateljičina zapuštena vikendica van sezone, a možda ćete morati maksimalno iskoristiti svoj balkon, no poanta je da ne brinete ni o čemu, pa ni novcu.

Pažljivo birajte s kim idete na godišnji

Već smo pričali o tome da različiti ljudi imaju različito poimanje odmora. Vi biste radije proveli 10 dana čitajući krimiće u sjeni bora, a vaša BFF jedan dan skače bungee, sljedeći vesla po brzacima, treći skija na vodi… svaka čast vašem prijateljstvu, ali možda ga ne trebate testirati zajedničkim putovanjem.

Također, ako putujete s članovima obitelji, dogovorite raspodjelu obaveza – nije fer da su svi drugi na odmoru, a vi kuhate, čistite i pospremate, samo na drugoj adresi.

Imajte plan

Koliko puta smo rekli da nam nakon godišnjeg treba drugi – da se od njega odmorimo. Ako posjećujete novu lokaciju, jasno je da želite što više toga vidjeti, istražiti, upoznati, no ostavite si vremena i za ono zbog čega ste i došli: opuštanje. Stoga rasporedite najbitnije stvari koje ne želite propustiti, ali ostavite vremena i za siestu, ispijanje koktela, gledanje na pučinu…

Naslovni vizual: Unsplash / Biel Moro

Pročitaj više

Eurosong je izazvao mnogo reakcija na različitosti koje smo imali prilike doživjeti. Svakakvi ružni komentari povlačili su se društvenim mrežama. Svijet još nije spreman za različitosti, a kako bi i bio kad još nismo prihvatili ženska i dječja prava. Upravo o tome potonjem želim pisati jer istraživanja američkim i švicarskih sveučilišta daju frapantne rezultate.

business & pleasure

Spremne ste svoje prijateljstvo odvesti na novu razinu – onu poslovnu? Koliko god vam bila dobra ideja proizašla iz druženja s frendicom, prije ove avanture postavite si 5 pitanja i saznajte kakva budućnost očekuje vaš biznis i prijateljstvo

Pred nama je najnevjerojatnija vožnja u povijesti čovječanstva. Vežite se, polijećmo!

NOVA POSLOVNA PRAVILA

Kako to da ste već tri godine zapeli na istom radnom mjestu i ni mic pa se u usporedbi s vama, čak i ona orhideja koja čami na vašem radnom stolu i koja već peti puta mijenja ruho čini kao simbol uspješnog cvijeta? Hm… A jeste li sigurni da koristite nove programe?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.