Vrijeme introspekcije

JESTE LI BAŠ VI ONAJ IRITANTAN KOLEGA: 7 razloga zašto vas suradnici možda mrze

Lena Ivanović
17.12.2023.

Koliko ste se puta pitali zašto vas netko u uredu ne voli? Je li to neka neobjašnjiva averzija, skrivena simpatija, hejterski geni ili čista zavist. A što kažete da provjerite imate li možda neku od ovih 7 gadnih osobina i navika…

Uvaljujete drugima posao

Priznajte, cijeli tjedan ste kimali glavom na sastancima i obećavali da ćete nešto napraviti, a onda ste izmislili napad bubrežnog kamenca ili da vam je zec pregrizao žice pa nonšalantno posao prebacili svojim kolegama. Uostalom, zar nisu izvrsni u svom poslu i puno bolje će to napraviti od vas.

Težite savršenstvu i ne znate projekt privesti kraju

Znate onaj vic na Instagramu koji u četiri sličice prikazuje tipove glavobolja – od one hormonalne, tenzijske, stresne pa do one glavobolje koja na ilustraciji nema samo sitnu crvenu točkicu koja detektira točno mjesto gdje boli glava nego je cijela glava crvena, a glavobolja se zove ‘Imamo samo par izmjena’. Možda niste slutili, ali vašim kolegama doslovce zadajete glavobolje. Pokušajte sniziti kriterije i jednom za promjenu biti zadovoljni, s recimo 80% savršenstva.

Foto: Unsplash

Previše naređujete

Postoji velika razlika između delegiranja zadataka i naređivanja drugima na grub način. A što kažete da jednom za promjenu od svojih suradnika zatražite mišljenje i pustite ih da sami dođu do rješenja?

Izbjegavate emotivne veze na poslu

Nitko sada ne tvrdi da sve kolege morate istog trena pretvoriti u prijatelje koje ćete zvati na rođendane, vjenčanja i krstitke, ali pokoje piće nakon posla, pogotovo kada je riječ o božićnom partyju nije još nikome naštetilo. Ili?

Nedostaje vam profesionalizma

Kada s nekim provodite puno vremena kao što je posao, logično je da ćete u nekom trenu doći u iskušenje da se previše otvarate, no ogovaranje, dijeljenje privatnih informacija, kašnjenje i nedostatak manira ipak ostavite za privatne susrete. Prilagodite se opuštenoj prirodi vašeg radnog okruženja, ali nikada potpuno ne smanjujte razinu svoje profesionalnosti.

Foto: Unsplash

Dežurni mrgud

Sjećate se onih situacija kada netko u glavnoj dvorani za okupljanje slavi rođendan ili neki od poslovnih uspjeha, a neki kolege su užasno zaposleni pa ne mogu izaći na pet minuta, čestitati i nazdraviti nego sjede iza stakla i rade mrku facu koja govori – ‘Dajte ljudi, kada ćete prestati galamiti da se može normalno raditi.’ Isto vrijedi i za negativne opaske na sastanku. Nitko ne tvrdi da ne možete biti kritički raspoloženi ili imati svoje mišljenje, no razmislite o načinu na koji ga iznosite.

Vi ste glavni razlog zašto sastanak traje danima

Sastanci su najveći ubojica produktivnosti. Nemojte biti osoba koja stalno skreće s prezentacije, postavlja nepotrebna pitanja, luta ili se vraća na prethodne točke. Ovo ne samo da troši vrijeme vaših suradnika, već i vaše vlastito. Ako morate govoriti na sastancima, budite konkretni i relevantni. A najsimpatičniji djelatnik mjeseca je…

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

Svi smo čuli za FOMO – strah da ćete nešto propustiti pa non-stop morate biti vani i zujati po svuda, no što je to FOBO – fear of better options?

reality check

Treba vam godišnji poslije godišnjeg? Svi smo imali taj moment, no znamo i kako se osloboditi stresa, ali i minusa koji nas je dočekao s povratkom u svakodnevicu

Bruto ili neto?

Na poslu provodimo barem 40 sati tjedno, a mnogima zaokuplja misli i u slobodno vrijeme. Pa prije negoli se upustite u avanturu zvanu novo radno mjesto, provjerite što bi vas tamo moglo dočekati

Crossover pjevačica i vocal coach

Irma Dragičević, crossover pjevačica, prepoznatljivo lice regionalnih mjuzikala i opereta te vocal coach s akademskom naobrazbom – otkriva nam kako bez straha pustiti svoj glas te kako nam pjevanje i ‘treniranje’ glasa glazbom mogu pomoći u boljem javnom nastupu, donijeti nam više samopouzdanja, a gotovo sigurno – pomoći nam da pronađemo talente koji nismo niti znali da imamo. (P. S. Da, većina nas može pjevati, i to jako dobro!)

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.