Kada vinska mušica ima fotografsko pamćenje

BUSTANJE MEMORIJE: Zašto svi žele što prije otkriti tabletu protiv zaborava?

Tamara Radan
01.02.2024.

Ok, Viagra za pamćenje još ne postoji, no ako je vjerovati američkim znanstvenicima – ona samo što nije. A to znači da bi uskoro i one komplicirane šifre prepune suludih znakova mogle postati mačji kašalj!

Na prvi pogled Tim Tully nije nikakav mag, niti čarobnjak. Čovjek čak ne posjeduje nikakve specijalne moći ni stigme, no zato ima malu voćnu mušicu koju čuva u gen-laboratoriju u Cold Spring Harboru, idiličnom gradiću istočno od New Yorka. Ono što ovu muhu razlikuje od ostalih dosadnih zuzara je ta da joj je Tully podario fotografsko pamćenje. Dokazi? Nakon što ju je propisno ‘nadogradio’ muha je pronašla put do izvora hrane iz prvog pokušaja. A-ca!

Usporedbe radi, njene podjednako mušičave kolege su uspijevale u istom tek nakon dvadesetak pokušaja. Pa tko ne bi poželio da ga Tim Tully nadogradi na isti način? Zapamtiti nečije ime iz prve, a ne da ga moramo voditi u posebnim fajlovima (visoka sa šeširom, oči boje mora, noge gazele), sve rođendane, sve termine i sve tekstove, a kamoli da se moramo natezali što je tko kada rekao ili si je umislio.

Kako regulirati rijeku informacija?

Ne pričamo vam nikakve bajke! San svih nervoznih menadžera koji noću škripe zubima i oznojenih studenata bi mogao postati stvarnost, budući da se trenutno u američkim laboratorijima ispituje 40 sredstava koje pretendiraju za titulu pilule protiv zaborava. Stručnjaci procjenjuju da tvrtke poput Memory Pharmaceuticals, koju je osnovao Nobelovac Eric Kandel, zatim Sention, Big-Pharma ili Helicon Therapeutics Tima Tullya godišnje troše 1, 5 milijardi dolara na pokuse.

I, do kojih se rezultata do sada došlo? Do toga da učenje u mozgu izaziva takve biokemijske procese ‘pregradnje’, baš kao što jogging utječe na izgradnju mišića. I to da u regulaciji rijeka informacija i njihova pohranjivanja sudjeluje na stotine gena. E sad, kako i što oni točno rade – nitko živ nema pojma. Izuzetak je nekolicina memory-gena koji su donekle prepoznati.

Procjenjuje se da je tržište za tabletu protiv zaborava teško 10 milijardi dolara.

‘Stoga sada nije pitanje hoće li se ikada na tržištu pojaviti neka droga za pamćenje‘, kaže Tim Tully. Radi se samo o tome kada će ona biti dostupna ljudima. Otad ćemo vam samo da je jedna supstanca koja se krije pod šifrom Ampakin CX-516 toliko poboljšala memoriju dobne skupine između 65 i 73 godina da su slobodno mogli konkurirati tridesetogodišnjacima u naponu radne snage. Loša vijest – morali su uzimati enormne količine lijeka. Sorry, ali više o jednom drugom preparatu pod šifrom HT-0712 ne možemo saznati. Konkurencija i to, znate već…

Naslovna fotografija: Unsplash*

Pročitaj više

Eurosong je izazvao mnogo reakcija na različitosti koje smo imali prilike doživjeti. Svakakvi ružni komentari povlačili su se društvenim mrežama. Svijet još nije spreman za različitosti, a kako bi i bio kad još nismo prihvatili ženska i dječja prava. Upravo o tome potonjem želim pisati jer istraživanja američkim i švicarskih sveučilišta daju frapantne rezultate.

business & pleasure

Spremne ste svoje prijateljstvo odvesti na novu razinu – onu poslovnu? Koliko god vam bila dobra ideja proizašla iz druženja s frendicom, prije ove avanture postavite si 5 pitanja i saznajte kakva budućnost očekuje vaš biznis i prijateljstvo

Pred nama je najnevjerojatnija vožnja u povijesti čovječanstva. Vežite se, polijećmo!

NOVA POSLOVNA PRAVILA

Kako to da ste već tri godine zapeli na istom radnom mjestu i ni mic pa se u usporedbi s vama, čak i ona orhideja koja čami na vašem radnom stolu i koja već peti puta mijenja ruho čini kao simbol uspješnog cvijeta? Hm… A jeste li sigurni da koristite nove programe?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.