Kronični nedostatak lijepe riječi

JESTE LI OVISNI O POHVALAMA: Zašto se raspadamo ako nema komplimenata i pljeska

Aleksandra Orlić
03.09.2023.

Istraživanja kazuju da tri četvrtine zaposlenih Europljana ne osjeća da ih se dovoljno cijeni na poslu, dok je 60% Amerikanaca prošle godine prijavilo da nisu dobili ni obično tapšanje po ramenu. I jesu li komplimenti najbolja besplatna droga na svijetu – posve legalna i bez nuspojava?

Kada smo došli na ideju pisati članak o ljudima koji su ovisni o pohvalama, na prvu nam se učinilo da je to jalov posao, kao da se netko dosjeti pisati članak o tome zašto ne volimo sladoled. No, s druge strane, okruženi društvenim mrežama gdje nam followeri non stop plješću, lajkaju, pišu ono što ne misle, bilo je samo pitanje vremena kada bismo se zapitali – otkuda se samo stvorila ta silna potreba da nas se hvali, motivira i tetoši kao da smo u vrtiću.

Ta svi se mi vjerojatno sjećamo onih učenika iz prve klupe koji bi plakali kad bi dobili minus četiri, kao i onih koji se dubinski zabrinu ako netko ne lajka svaki njihov link. Evo, opet će biti krivi naši roditelji, iako su htjeli najbolje, jer su odgojili generaciju narcisa. Da, vi rođeni sedamdesetih i osamdesetih, pogotovo!

Foto: Unsplash

Naime, nakon burnih i ludih šezdesetih, u doba kada se ljubav naprosto mogla osjetiti u zraku, oživjelo je i to abnormalno poticanje, motiviranje i hvalisanje s rezultatima. No rezultat cijele ove hvalevrijedne odgojne metode je bio taj da su prvi hipiji s vremenom shvatili da su odgojili generaciju Approval Addicta (ovisnici o potvrdi), čija razina serotonina naglo pada ako ne čuju svaki dan barem jednu pohvalu.

Ukoliko nam mozak dugo ostane bez poslovnih priznanja, istog trena šalje naredbu: «Pusti hormone stresa!»

A sve je počelo bezazleno tako da u vrtiću više nije bilo pobjednika i gubitnika, već su drugoplasirani postali «second best» te prve i druge pratnje. A onda su jednog dana morali doći na posao i suočiti se s ‘Vragom koji nosi Pradu’ ili opakom konkurencijom i emotivno bi se raspali ako bi čuli koju grublju rečenicu. Pogotovo, ako bi zalutali u neki reality show koji je forsirao udarce ispod pojasa.

Naime, jedno američko istraživanje koje je uključivalo 10 000 osoba koje su nakon faksa odmah pronašle prvi posao kaže da je mlađa populacija duplo više narcisoidna od svojih roditelja te da doslovce ne funkcionira ako u novom okružju nema poticajnu atmosferu.

Foto: Unsplash

Stoga ne čudi što su neke tvrtke morale uvesti zanimanje «Celebration Assistant». Nešto kao trener koji viče «Možeš ti to! Ajde, potegni još malo pa ćeš završiti posao», dok ste vi preznojavate u poslovnom ringu. Ok, to nas sada malo podsjeća i na onaj namješteni smijeh u sit-comovima i bjesomučno pljeskanje publike u emisijama uživo, koja reagira samo kad animator digne ploču «Aplauz». No u svijetu brojki i grafikona, koga briga, glavno da djeluje.

No, budući da se mi ipak brinemo za moguće nuspojave lažnih pohvala, podučit ćemo vas kako izreći lijepu riječ, pohvalu ili kompliment te polučiti uspjeh. Zašto to činimo? Zato, jer ste nam vi tako tako divni, pametni, vrijedni. I sve to zaslužujete. Ma, ne! Stvarno mislimo ozbiljno. Najbolji ste! Samo naprijed s osmijehom! I ne dajte se smesti!

Foto: Unsplash

Kako izreći kompliment na poslu?

  1. Pohvala pred svima ili u četiri oka

Što biste radije čuli? Da vam šef pred skupinom kolega na sav glas kaže: «Maja, respect! Super ste to obavili!» Ili da vas pozove na samo i na miru argumentira pohvalu? Iako prva opcija zvuči bolje (još kad bi ju netko od nazočnih snimio mobitelom i poslao na all-listu), psiholozi ipak preporučuju drugu opciju. I to u obliku proširene rečenice, ako može. I dobro začinjenu argumentima. Npr: «Želio bih vam zahvaliti jer ste u ovoj kaotičnom tjednu ostali hladne glave i dali sve od sebe da riješimo problem. Cijenim vaš trud i svakako ću ga nagraditi!»

2. Ne hvalite inteligenciju

*Nemojte pretjerano hvaliti nečiju inteligenciju, upozoravaju stručnjaci, jer bi druga strana vrlo lako poraz mogla protumačiti kao genetsku falinku i reći: «Sorry! Nisam mogao više ništa učiniti. To je iznad mene.» Radije hvalite trud, izdržljivosti, upornost i marljivost. Pogotovo, ako vaš kolega mora svladati neke nove programe i vještine.

3. Hvalite sami sebe

*Nitko vas ne hvali? Ništa zato! Hvalite sami sebe, jer ništa ne godi našoj duši više od pohvale koja dolazi iznutra. Naime, samo onda kada imate pred sobom jasan cilj i apsolutno ste posvećeni stvari koju radite – niti jedan posao vam neće biti težak, a svi sati će vam proći u sekundi. Čestitajte sami sebi i pohvalite se nakon obavljenog zadatka. Uostalom, to je jedina droga koja je potpuno besplatna i baš uvijek djeluje. Provjereno!

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

Čovječuljak u glavi kao unutarnji kapitalist

Ako se niste dali zbuniti s ovime “ili” mi smo za varijantu da jedno ne isključuje drugo. Zašto ne bismo imali oboje? Razmišljam o današnjem tržištu rada i pitanju za milijun eura: Što točno želite?

chit chat

I usputno čavrljanje sa strancima je vještina koja se može istrenirati, a mi donosimo par prijedloga kako bi ono bilo što ugodnije

moć misterioznosti

Lako bi bilo pomisliti da pratitelji koji se broje u tisućama dokazuju da je neka osoba zanimljiva, no sve je više onih koji smatraju da su više seksi one osobe koje uopće nisu prisutne na društvenim mrežama

Loš tajming ili pogrešan stil?

Poslodavci su ipak otvorili svoje bilježnice i pogledali što su sve potajno zabilježili kada su preko nečije molbe za većom plaćom velikim slovima napisali NE

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.