KAKO NAPISATI MOTIVACIJSKO PISMO: 5 savjeta koji vam povećavaju šanse da dobijete posao

Kristina Stakor
12.11.2023.

Kad oglas za posao traži motivacijsko pismo, priznajte, svima nam je prva pomisao: trebam novac, eto ti motivacije, no takva iskrenost nije rizik koji smo spremni prihvatiti kad su ulozi tako visoki. Pa kako napisati takvo koje će nam povećati šanse da taj posao doista i dobijemo?

U kompetitivnom tržištu rada ponekad se teško istaknuti među morem kandidata sličnih iskustava i kvalifikacija i potencijalnom poslodavcu reći „Hej, tu sam zaposli baš mene!“ kad ispunjavamo online prijave za posao.

No jedna nam stvar ipak može pomoći da se izdvojimo i pokažemo neke svoje specifične vještine i interese koje ne dolaze do izražaja iz formulaičnog životopisa. Da, to je ono grozno motivacijsko pismo, stvar za koju se bojimo da je puka formalnost koju nitko ne čita, a oduzima nam previše vremena kad se prijavljujemo na dvadeseti oglas za posao.

Ipak, to je nešto što nam omogućuje da poslodavcu kažemo zašto bismo upravo mi bili idealni za taj posao, čak i prije nego uspijemo doći do prvog intervjua. Bez obzira na to koristite li u slaganju motivacijskog pisma pomoć Chat GPT-a ili nadahnuće muze, ovih 5 savjeta će pomoći da ga lakše i bolje sročite:

Motivacijsko pismo nije sažetak životopisa

Mnogi na ovom koraku prijave za posao čine tu grešku i samo ponavljaju svoj CV prosto proširenim rečenicama. No ovo je prilika da na konkretnim primjerima pokažete koje su to vaše sposobnosti koje nećete navesti u popisu obrazovanja i dosadašnjih poslova.

Dok ćete u CV-u možda samo napisati da ste se na zadnjem radnom mjestu bavili organizacijom evenata, u motivacijskom pismu možete primjerice ilustrirati: „Točnost, orijentiranost na detalje i timski rad posebice su došli do izražaja na prošlom projektu kada sam u timu posvećenom xy organizirala event za 250 osoba gdje je moja zadaća bila koordinacija abc… a istu bih takvu predanost i smisao za organizaciju prenijela u vaš projekt 123“.

Zamislite da prijatelju pojašnjavate čime se točno bavite i zašto ste baš vi savršeni za taj posao – i tada to prenesite na papir.

Budite koncizni

Netko bi možda pomislio da ćete potencijalnom poslodavcu za oko zapeti kreativnim uvodom, šarenom tipografijom u naslovu ili nekom duhovitom uvodnom rečenicom. No to nije potrebno, oslovite onoga kome se obraćate s „Poštovani“ i nastavite dalje s razlogom pisma: „Obraćam vam se u vezi natječaja za radno mjesto…“. I što god imali za reći – neka bude do maksimalno jedne stranice. I HR zaposlenici su samo ljudi koji moraju proći kroz desetke, možda i stotine ovakvih pisama, nemaju vremena za knjige i eseje.

Razriješite nedoumice

Donedavno ste bili voditelj IT tima, a sada se javljate za posao koji nema veze s informatikom i manje je plaćen od vaših dosadašnjih zaposlenja? Nije nikakva sramota tražiti zaokret u karijeri, a motivacijsko pismo je odlična prilika da svoju motivaciju koja iza toga stoji i objasnite te istaknete kako će vam dosadašnja znanja u tome pomoći.

Provjerite eventualne greške

Jedna prijateljica se s toliko žara i energije javljala na jedno radno mjesto da nije ni primijetila da je posve krivo napisala vlastito ime. Naravno, to ne znači da će vas tipfeler koštati posla, ali ako u njemu pišete da ste fokusirani na detalje i da odlično baratate jezikom, gramatičke i pravopisne greške vam ne govore u prilog. Pa prije nego kliknete „Pošalji“, pročitajte ga još jednom, riječ po riječ.

Ne šaljite isto pismo na sve natječaje

Da, nitko ne želi ovo čuti, jer kad se javljamo na 10 natječaja za posao, zadnja stvar koju želimo jest pisati 10 sličnih, a opet različitih motivacijskih pisama. No imajte par spremnih špranci koje po potrebi, ovisno o tome što traži pojedino radno mjesto, možete modificirati.

Naslovni vizual: Unsplash / Getty Images

Pročitaj više

Eurosong je izazvao mnogo reakcija na različitosti koje smo imali prilike doživjeti. Svakakvi ružni komentari povlačili su se društvenim mrežama. Svijet još nije spreman za različitosti, a kako bi i bio kad još nismo prihvatili ženska i dječja prava. Upravo o tome potonjem želim pisati jer istraživanja američkim i švicarskih sveučilišta daju frapantne rezultate.

business & pleasure

Spremne ste svoje prijateljstvo odvesti na novu razinu – onu poslovnu? Koliko god vam bila dobra ideja proizašla iz druženja s frendicom, prije ove avanture postavite si 5 pitanja i saznajte kakva budućnost očekuje vaš biznis i prijateljstvo

Pred nama je najnevjerojatnija vožnja u povijesti čovječanstva. Vežite se, polijećmo!

NOVA POSLOVNA PRAVILA

Kako to da ste već tri godine zapeli na istom radnom mjestu i ni mic pa se u usporedbi s vama, čak i ona orhideja koja čami na vašem radnom stolu i koja već peti puta mijenja ruho čini kao simbol uspješnog cvijeta? Hm… A jeste li sigurni da koristite nove programe?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.