like a lady

KAKO PREGOVARATI POVIŠICU: Izborite se za ono što zaslužujete sa stilom

Kristina Stakor
14.05.2023.

Razgovarati o novcu može biti neugodno, pa čak i kad se radi o onom na koji imamo pravo nakon svog truda i prekovremenih. Kako se pripremiti za taj razgovor i dobiti ono što zaslužujemo?

Inflacija, ali i želje i ambicije, umanjuju naše prihode i uzrokuju nam stres. Ista plaća koja nam je odgovara prije godinu-dvije, sada je nedovoljna za preživljavanje mjeseca. Pronalaženje dodatnog ili novog posla su moguće opcije (kad se već ne možemo pouzdati u dobitak na lutriji), ali prije toga, moglo bi biti idealno vrijeme za razgovor o povišici.

Većina nas u nekom se trenu našla u toj poziciji, kad je pomislila – ali kako oni ne vide koliko se ja trudim? Zašto plaće ne rastu paralelno i razmjerno s troškovima života? No situacije kad će netko iznenada doći i samoinicijativno nam ponuditi više novca za isto ili slično radno mjesto u istoj firmi su rijetke, pa se moramo sami potruditi da do njih dođe.

Pregovarati o povišici i beneficijama nije lako, a osobiti teško pada ženama, jer ako se postave kao asertivne, često budu proglašene „teškima“ ili antipatičnima. A i same, premda svjesne svojih sposobnosti i snage, podcjenjuju svoju vrijednost ili prevlada neugoda u trenutku kada se trebamo izboriti za sebe. No vrijeme je da se to promijeni: tražite veću plaću like a lady.

Osvijestite svoju vrijednost

Jedna od prepreka na putu do boljih primanja možemo biti i mi same. Autorica Barbara Stanny u svojoj knjizi „Secrets of Six-Figure Women” navodi neke od osobina žena koje podcjenjuju svoju vrijednost i stoga zarađuju manje, a među njima su i spremnost da rade besplatno, žive u financijskom kaosu i vjera u plemenitost siromaštva, navodi New York Times. Kad malo bolje razmislimo, možda i posjedujemo neke od tih karakteristika, no nisu nužno one na koje smo najponosnije… Vrijeme je za ozbiljan razgovor.

A kada napokon pokrenete razgovore o plaći, povišici ili beneficijama, ne očekujte da sve ide glatko – ipak se radi o pregovorima. Pitanja kao „A zašto ti zaslužuješ takvu plaću?“ sasvim su moguća, pa trebate doći pripremljene s konkretnim argumentima i brojkama.

Istražite tržište i kolike su prosječne plaće za vašu poziciju u vašem gradu – ako vas feeling ne vara i osobe na istim radnim mjestima u drugim firmama zarađuju znatno više, donesite to šefu napismeno.

Pokažite rezultate projekta ili zadataka na kojima ste radili te pozitivne kritike ili ocjene koje ste dobili unazad nekoliko mjeseci. Teško će biti pobiti takve argumente.

Neka pitanja koja biste mogli postaviti prilikom pregovaranja

Bilo da se radi o povišici ili pregovaranju plaće na novom radnom mjestu, vrlo je moguće da će biti „cjenkanja“, pa je dobro imati i par spremnih pitanja poput:

Kako mjerite uspješnost zaposlenika?

Ovo će biti dobar pokazatelj i samih zadataka koji bi vas mogli očekivati na novoj poziciji, ali i koje argumente možete koristiti u ishođenju povišice.

Je li ova ponuda definitivna ili se može pregovarati?

Znat ćete jeste li došli do maksimuma ili ipak postoji malo manevarskog prostora.

Mogu li to dobiti napismeno?

Obećanje ludom radovanje, kaže stara poslovica, pa bi bilo dobro imati neki pisani trag dogovora.

Razgovor o plaći

Već smo pisali o tome koliko može biti korisno razgovarati o plaći, čak i ako se radi o anonimnom istraživanju na internetu, razbijanje tabua može uvelike pomoći da znamo na čemu smo. Započeti razgovor s kolegama uživo može biti škakljiv, pa ako niste sigurni kakva bi vas reakcija mogla dočekati, stručnjaci predlažu „icebreaker“ poput „Čitala sam članak o plaćama u našoj branši, kaže da su prosječne plaće x eura. Misliš da je zaista tako ili su napuhali cifru?“

Pa kad ste se „naoružale“ saznanjima da bi trava mogla biti zelenija, možete se pripremiti za razgovor s nadređenima, ali imajte na umu – povišica nije samo jedna okrugla cifra, bolje je da imate raspon kojim biste bili zadovoljni.

Samopouzdanje je ključno

Odgajane da budemo poslušne, simpatične, nasmiješene, uslužne, ponekad je pravi izazov izaći iz tih naučenih obrazaca i izboriti se za sebe. Dapače, istraživanja su pokazala da će se žene lakše zauzeti za druge, nego za sebe same. Pa ipak, uđite u tu sobu za sastanke sa sviješću da ne tražite neku osobnu uslugu ili pozajmicu, već ono što ste zaradile.

Odaberite pravi trenutak

Krilatica „Nema boljeg trenutka od sadašnjeg“ možda vrijedi u većini slučajeva, ali treba paziti na tajming. Jeste li upravo zaključili lukrativni ugovor? Završili uspješan projekt? Nemojte sjediti na lovorikama već ih iskoristite kao odskočnu dasku.

Plan B (i C i D…)

Odradile ste svoju zadaću pa ipak niste naišle na reakciju (i stanje na računu) kakvo ste priželjkivale? Ok, vrijeme je za plan B. Već smo spomenuli da povišica ne bi trebala biti samo jedan određeni broj već raspon kojim biste mogli biti zadovoljni.

Ukoliko nema sluha ili budžeta za tako nešto, pitajte kada biste mogli ponovno voditi ovaj razgovor i raspraviti povišicu, te što je još potrebno napraviti kako biste je realizirali.

Također, razmislite o drugim beneficijama poput fleksibilnog radnog vremena, više slobodnih dana, plaćene edukacije koje će vam omogućiti napredovanje u poslu, bolji mirovinski plan…

Ako vaši nadređeni ne ponude neke zanimljive opcije, možda je vrijeme da ih potražite negdje drugdje – ionako je najbolje vrijeme za nove pobjede kad ste na vrhuncu.

Naslovna fotografija: Shutterstock

Pročitaj više

Eurosong je izazvao mnogo reakcija na različitosti koje smo imali prilike doživjeti. Svakakvi ružni komentari povlačili su se društvenim mrežama. Svijet još nije spreman za različitosti, a kako bi i bio kad još nismo prihvatili ženska i dječja prava. Upravo o tome potonjem želim pisati jer istraživanja američkim i švicarskih sveučilišta daju frapantne rezultate.

business & pleasure

Spremne ste svoje prijateljstvo odvesti na novu razinu – onu poslovnu? Koliko god vam bila dobra ideja proizašla iz druženja s frendicom, prije ove avanture postavite si 5 pitanja i saznajte kakva budućnost očekuje vaš biznis i prijateljstvo

Pred nama je najnevjerojatnija vožnja u povijesti čovječanstva. Vežite se, polijećmo!

NOVA POSLOVNA PRAVILA

Kako to da ste već tri godine zapeli na istom radnom mjestu i ni mic pa se u usporedbi s vama, čak i ona orhideja koja čami na vašem radnom stolu i koja već peti puta mijenja ruho čini kao simbol uspješnog cvijeta? Hm… A jeste li sigurni da koristite nove programe?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.