TRBUHOZBORCI, POZOR!

KAKO ZVUČATI KAO NATIVE SPEAKER: Ili što je zajedničko showu ‘Zvijezde plešu’ te fonetskim vježbama?

Lena Ivanović
12.03.2023.

Godinama ste učili francuski, gramatiku imate u malom prstu, ali ne i u grlu… Jer kada progovorite pred Francuzima, oni se pitaju – o kojem je to stranom jeziku riječ?

Ok, mala okrutna šala, ali ako Penélope Cruz i Salma Hayek nakon toliko godina provedenih u Hollywoodu i dalje imaju naglasak a da cijeli svijet i dalje misli da je to užasno seksi, zašto ne biste mogli i vi? Bez brige, niste jedini koji se tješe s Penélope i Salmom kada ništa drugo ne pomaže. No jeste li sigurni da nema lijeka za to što na stranom jeziku pogrešno bojite vokale, čudno kratite riječi i koristite sulude intonacije?


Možda ste stvarno, usprkos tome što ste savladali teoriju, pojedini jezik smjestili u pogrešni dio tijela pa ga, recimo, imate u nosu, na jeziku, a ne u grlu ili trbušnoj šupljini. Još ako tome pribrojimo to što ste štreber i perfekcionist pa od treme govorite strani jezik za oktavu više, nije čudno što vaši sugovornici teško mogu razaznati riječi. Što vam je činiti?


GPS ZA GOVORNI APARAT


Potražite savjet fonetičara, uživo ili na YouTubeu, te proučite koji organi najviše sudjeluju u oblikovanju glasova – jesu li to usnice, nos, jezik ili je možda, kao u engleskom jeziku, govorni aparat smješten duboko u grlu ili u trbušnoj šupljini? Potom kratko zatvorite oči i zamislite da ste cool kauboj ili trbuhozborac koji ne troši previše energiju i maksimalno pojednostavljuje izgovor engleskog jezika jer zna da će mu energija trebati. Kada se probudite, vježbajte izgovor pred ogledalom ili – upaljenom kamerom.

DJ MIXER U VAŠEM GRLU


Odabrali ste svog najdražeg glumca i pomno kopirali njegov izgovor, zatim ste snimili svoj nastup jer znate da nema toga što uši ne mogu čuti, no shvatili ste da zvučite kao da ste udisali helij. Super! Na pravom ste putu da počnete koristiti svoj glasovni aparat kao glumci i pjevači koji možda ne znaju gramatiku i pravopis, ali super izgovaraju samo pukim oponašanjem i ne boje se varirati izgovor.

Zamislite da sjedite u glazbenom studiju i u svom grlu imate aparat koji se može igrati lagama, tonovima, vibracijama i frljama sve dok ne budete zadovoljni aranžmanom pjesme.

Pokušajte što raznolikije modelirati svoj glas, sve dok ne pogodite pravu melodiju. I što češće izgovarajte fraze i cijele rečenice kao papiga jer, znate kako se kaže – imitacija je najviši oblik laskanja.

GAS, PAUZA, STAV


Što je zajedničko instrukcijama iz showa ‘Zvijezde plešu’, modnim fotosnimanjima i izgovoru stranog jezika? Trebate se usuditi i do kraja pružiti ruku, izbaciti bok (čak i ako imate dojam da vas boli od neprirodnog položaja) i pustiti glas iz stisnutog grla, jer samo tako ćete zvučati i izgledati kao profić iza kojeg je 10.000 sati vježbanja, a ne kao nesigurni amater.

Savjet zlata vrijedan koji smo pokupili iz stand-up showa Branka Đurića Đure ‘Đurologija’ glasi – ne zaboravite disati i, još bitnije, pravite na pauze. Jer pravilo kaže – što veći glumac, to dulje pauze. P. S. Ubacite u govor i koju frazu ili kontrakciju. Ne znate što je kontrakcija? Poslužit ćemo se Đurinom forom – jeste li znali da u Bosni postoji jedna riječ koja u sebi sadrži dva ‘l’ i to jedno pored drugoga? Na vjerujete? Probajte izgovoriti rečenicu – ‘Baš sam se napalila’ i progutati glas ‘i’. Voila! Spremni ste za glavne uloge.

Naslovna fotografija: Shutterstock

Pročitaj više

Bruto ili neto?

Na poslu provodimo barem 40 sati tjedno, a mnogima zaokuplja misli i u slobodno vrijeme. Pa prije negoli se upustite u avanturu zvanu novo radno mjesto, provjerite što bi vas tamo moglo dočekati

"Što zapravo radi vaša tvrtka?"

Slang, žvaka, poštapalice, nezainteresiranost, klišeji, tračanje, razgovori o novcu i klasik nad klasicima – pitanje kada možete uzeti prvi godišnji

Kad oglas za posao traži motivacijsko pismo, priznajte, svima nam je prva pomisao: trebam novac, eto ti motivacije, no takva iskrenost nije rizik koji smo spremni prihvatiti kad su ulozi tako visoki. Pa kako napisati takvo koje će nam povećati šanse da taj posao doista i dobijemo?

A zašto nisam pozvan na sastanak?

8 ranih znakova da vaš šef manipulira vama i želi vas izbaciti iz igre

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.